måndag 10 januari 2022

Framtiden är här

Dåtid, nutid, framtid. Det som en gång var dåtid är nu nutid men det kan också vara den framtid man spanade mot för några år sedan. Jag är definitivt en framtidsmänniska i mitt tänk men tyvärr i negativ bemärkelse. Jag älskar att planera och har svårt för att leva i nuet. Jag trivs bättre när mina tankar får snurra om framtiden. Just nu sitter jag och tänker hur 2022 ska bli? Jag funderar på om det blir några utdelningshöjningar i mina bolag? Negativa tankar om utdelningssänkning finns inte på kartan. Hur mycket mer kommer en eventuell ökning av utdelningarna att ge? Vad kommer det att resultera i när det gäller den totala utdelningen 2022? Spännande frågor att pyssla med i vintemörkret. Nu är ju inte detta det enda min hjärna sysselsätter sig med men jag tror att detta året kommer att bli ett riktigt kanonår för min del.

Jag hittade ett excelark där jag 2016 satte upp hur mycket jag trodde mig kunna spara på ett år och även tänkt pensionsålder. Då hade jag kritat ner 50 000kr om året. För många så låter 50 000 kr som småpengar men för en person som jag som aldrig hade spara några pengar (och aldrig haft mer än 30 000 kr i handen och dessa var dessutom lånade på banken när jag köpte min första motorcykel) så var det ett högt uppsatt mål. Jag minns när jag passerade min första milstolpe 50 000kr och tyckte att det var "riktigt bra jobbat"! Jag hade gjort det själv och jag minns tanken jag fick, tänk om jag lyckas att spara ihop 150 000kr! Jag var ett tag rädd att jag skulle drabbas av mitt gamla jag och börja slösa upp dem på något roligt, det låg liksom i mina gener. Hade jag inte hittat till börsen hade jag nog aldrig lyckats fortsätta att spara. Att investera pengarna och få dem att växa var verkligen en sporre för mig. Jag är så otroligt tacksam att jag var nyfiken och vågade ta steget trots att jag som ung brände mig på börsen.

Min tänkta pensionsålder i ovan nämda excelark hade jag satt till 63 dvs år 2028. Jag hade en backup plan om det skulle skita sig och det var att jobba ända till 65 och år 2030. Backupen gäller delvis fortfarande om jag skulle drabbas av något och helt enkelt blir tvungen att dra in cash.

Som det ser ut nu så kommer att krossa mina uppsatt mål med god marginal både vad det gäller årsutdelningar och pensionsålder. Nej jag ska verkligen inte ta ut någonting i förskott men eftersom jag de facto verkar kunna uppnå FI i FIRE redan i slutet av detta året så har jag svårt att lägga band på mina känslor. Fast egentligen är det en sanning med modifikation. Jag har då uppnått de mål jag satte för att kunna gå tidigare från jobbet MEN och det finns ett viktigt sådant. Jag är beroende av min tjänstepension och den hade jag inte tänkt plocka ut förrän jag ska logga ut för gott från jobbet vid 60 och det är 3 år dit!

Så, frågorna börjar snurra i skallen. Finns det en möjlighet att jag kan gå ännu tidigare, kanske redan vid 59? Det är två kurvor som måste korsa varandra för att det ska bli möjligt. Den ena är ju pengarna från tjp:n och den andra är utdelningarna. Jag måste få upp utdelningarna ett hack till för att täcka bortfallet från tjänstepensionen. Att jag slutar så tidigt kommer också att ha stor betydelse för hur min allmänpension kommer att se ut. Systemet är ju delvis idiotiskt uppbyggt att det är de sista åren man jobbar som det gör mest på pensionen. Detta kanske påverkar min framtid allt för mycket så det inte är möjligt. Jag kan tyvärr inte vara beroende enbart av vad avkastningen från börsen ger, därtill är min förmögenhet allt för liten. Men mot slutet av detta året finns det åtminstone en teoretisk möjlighet att börja räkna på om det är möjligt.

Är det slutet på det gamla och början på det nya jag ser?


Mvh // PPa

9 kommentarer:

 1. Hej PP!
  Kul att du är så nära ditt mål. Känner igen mig i det du skriver. Jag älskar också att planera för framtiden, finns absolut en njutning i det. Men det är viktigt att leva i nuet också.

  Hoppas allt går bra för dig och att du lyckas gå tidigare. Skulle det krisa kanske du kan hitta något extraknäck?

  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
 2. Hej PB.
  Tack. Du beskriver det så bra, det finns en njutning i att planera för framtiden.
  Jo, det kommer alltid att finnas jobb om jag skulle vilja det, i värsta fall...veteranpoolen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver kanske inte marginalen vara så stor. Jag tror det kan vara värt att ta chansen. Tror vi är mer oroliga/rädda än vi behöver vara. Det värsta som kan hända är ju att du måste börja jobba igen. Vilket det låter som att det inte är några problem att lösa.

   Mvh PB?

   Radera
 3. Börjar ju se bra det här! Älskar att det finns flera bloggare som hållit på några år som börjar skriva om att kliva av (mig själv inräknad).

  Har också en gammal Excelfil (börjar ca 2010) där jag skriver att jag ska spara minst 1000 kr varje månad. Har ju blivit liiite mer sedan dess.

  Framtidsplaneringen är mycket viktig även för mig: intäktsbudget med uttag portfölj och tjänste- och allmänpension samt såklart även en kostnadsbudget.

  Du är ju 55+ och har redan tillgång till tjänstepensionen om du vill sluta jobba. Har du simulerat?:
  57 år: tjänstepension tas ut 57-64 år (64 år blir ju allmänpensionen tillgänglig och borde vara högre än tjänstepensionen) + utdelningar. Nej, räcker inte kanske.
  58 år: tjänstepension 58-64 år + utdelningar. Tillkommer ett års pensionsavsättningar, kortare utbetalningstid tjänstepension samt ökade utdelningar, så ett år gör mycket.
  59 år: se ovan.

  Som Sparo skrev: Hur mycket liv förlorar du på sen pension?

  SvaraRadera
 4. Hej US.
  Tack för peppen!
  Ja jag har simulerat ett 20tal olika senarion med olika uttagstider och olika uttagsperioder. Men det ser ok ut vid 60.
  Planeringen är att som jag skrev i slutet av detta året göra ett omtag och se om det finns möjligheter att kliva av ännu tidigare än beräknat vid 60. Jag har inga planer på att jobba en enda dag extra om det inte är absolut nödvändigt för min överlevnad. Jag kommer att ha en relativt låg total inkomst (14-15000kr/månad efter skatt) men jag tar hellre friheten och de extra lediga åren. Som jag skrivit om flera gånger, när jag träffar på gamla jobbarkompisar i +70 som är rena vraken så fattar man att de bästa sista 10 åren mellan 60-70 kommer att vara de bästa man har i återstoden av sitt liv. Visst man kan ha tur och bli en pigg 80 åring men man kan ändå räkna med att krämporna kommer.
  Tid är viktigare än pengar trots det måste jag ändå kunna ha en dräglig tillvaro. Jag tänker mig inte en pension i överflöd utan mer ungefär samma standard som idag.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, om du går vid ca 60 år är sannolikheten för 10 bra pensionsår mycket större än för de som går vid 65 år (eller 67 år!). Inga garantier såklart. När man bestämt år för FIRE blir det dags att bestämma månad också.

   Mitt första mål liknar din ursprungliga reservplan och var helt enkelt att få en vettig pension vid 65 år.

   Tid är viktigare än pengar för mig också men vill ha lite mer än jag gör av med idag till bil+resor+hobby när det blir så mkt ledig tid. Och det finns en miniminivå för vad jag kan tänka mig också. Många nöjen är också gratis eller nästan gratis: spela piano, odla, slöjda, plocka bär/svamp, fiska mm samtidigt som de har ett stort värde för mig. Skillnad på pris och värde alltså!

   Radera
  2. Faktum är att i min plan som jag skrivit ner på ett excelark så finns både månad och dag när tänkt exit ska ske. Jag tror det underlättar mentalt att ta steget.

   Mvh // PP

   Radera
 5. Jag kommer ihåg den där känslan för några år sedan när jag märkte att ekvationen började gå ihop avseende finansiella medel, utgifter och en möjlig återstående livslängd. Jag är ju lite lagd åt det melodramatiska hållet i kombination med realism.

  Sedan dess har jag fått mindre återstående tid, lite högre utgifter, betydligt mer finansiella medel och tyvärr en större osäkerhet.

  Mitt problem är nog att våga ta steget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NLI
   Jag tror överlag att vi människor vill ha både hängslen och livrem. en del vill även ha flytväst och isdubbar men det där är som sagt väldigt personligt. Det är ju faktiskt DU som ska trivas med din situation och din pension. Vad andra tycker och tror är oväsentligt. När du känner ig redo så kommer det nog naturligt....

   Mvh // PP

   Radera