söndag 28 november 2021

Ofrivilligt tänkande

Hösten har sedan många år tillbaka varit en av mina favoritårstider, de övriga är, våren, sommaren och vintern. Förlåt mig Mark Twain, jag nallade ett av dina cittat och gjorde om det lite. Jag är ju inte lika slagfärdig som du var så du har säkert överseende. Nej men hösten är definitivt den årstid jag är mest aktiv på många områden och ett av dessa är läsning. Jag brukar ha minst två gärna tre böcker hemma samtidigt som jag lånat på mitt lokala bibliotek.

Jag har nu läst om (mer än fem år sedan sist) en av de bästa böckerna som finns. Jo jag sticker ut min haka och påstår det. Den hamnar på topp tre av alla böcker jag läst över huvud taget och vid detta laget börjar det närma sig ....många. Jag har för min egen skull, eftersom minnet börjat sina, sedan 2018 fört ett excelark över alla böcker jag läser. Det är rätt intressant att ibland gå in och se vad det är jag konsumerar och då får jag även ett hum om hur många böcker jag läser om året. Men nu senast blev det alltså den här:



Boken ger oss en inblick i hur vår hjärna fungerar vad det gäller beslut och vad vi grundar dem på. Jag finner detta oerhört intressant och lärorikt. Alla exempel man tar upp och som man i början går i samma fällor som 95% av alla andra men mot mitten av boken börjar jag automatiskt att koppla på system två varje gång det kommer ett exempel eller klurighet. Vissa böcker kan man avverka på några få dagar och sträckläsning är inte ovanligt i mitt eget fall. MEN denna boken är, skulle jag vilja påstå, raka motsatsen. Den är för mastig och jag stannade upp många gånger och reflekterade över mitt eget beteende och mina egna tankar och erfarenheter. Ett kapitel, lite reflektion och ofta hann jag inte mer än ett kapitel innan det var dags att släcka nattlampan. Som sagt, om man ska få fullt utbyte av boken så kräver den eftertanke. Jag skulle inte säga att det är en tung bok att läsa utan mer mastigt bra. 

Som investerare ger den mig insikter och fördelar som många andra böcker har men denna boken är ofta citterad och använd som källa. Forskningen som bedrivits av Kahneman och alla hans kolleger har varit i många fall banbrytande och det var kanske en av anledningarna till att han fick ett delat nobelpris i ekonomi. Så min uppmaning till alla som inte läst den, gör det!
  


6 kommentarer:

  1. Vilket bra boktips, ska genast hasta ner till mitt lokala bibliotek och se om den finns (vilket jag tyvärr tvivlar på, eftersom det bara tillhandahåller en bok per genre). Alltid intressant när det handlar om hjärnan och våra beteenden. Skriver iaf upp den på min to-read-list!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fumlan.
      Jag håller tummarna för att boken finns på ditt lokala bibliotek. På mitt bibliotek kan man lägga till böcker på en önskelista som de förvånande ofta använder sig av vid nyinköp av böcker så man kan väl säga att det lite är min förtjänst att det finns många investerings/ekonomiböcker där. Fråga så kanske de kan beställa den?

      Mvh // PP

      Radera
  2. Tung bok... Läste två kapitel och glömde sen fortsätta.... Kanske får börja läsa den igen! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Ja den är inte som en glättig roman det håller jag med om. Ja du bör ge boken en andra chans. Ibland utvecklas man som människa och det du tyckte var jobbigt för några år sedan kanske du nu kan tycka är inte lika jobbigt idag? Själv hade jag knappt läst tre böcker innan jag var 26år gammal men efter det så ändrades min inställning och jag tyckte plötsligt att det var roligt och givande.

      Mvh // PP

      Radera
  3. Hej PP!

    Ge mig något/några exempel från boken - som du tyckte var intressanta - om vår hjärna och som Kahneman belyser!! Har inte läst boken men ska göra det. Blev så klart nyfiken nu!!!

    Med vänlig hälsning,

    Atlas

    Atlasinvesto@gmail.com

    SvaraRadera
  4. Hej Atlas.
    Alltså boken är en guldgruva när det gäller förståelsen hur vår hjärna hela tiden lurar oss.
    * Vi tor vi ser allt som finns att se är en mening som återkommer många gånger i boken. Vi tar alltså beslut på den lilla fakta vi för tillfället kan se men det behöver inte vara någon heltäckande fakta.

    * system 1 och system 2, hur olika funktioner de har men samtidigt interagerar med varandra. Snabba beslut system 1, långsamma system 2.
    Om jag frågar dig vad 1+1 är behöver du knappast tänka, system 1 klarar lätt av detta. Om jag frågar dig vad 16 x 13 är så måste du börja tänka efter. Där kopplas system 2 in.

    * Hur lätt vi människor dömmer andra med hjälp av ytterst begränsad fakta.

    Nej jag varken kan eller vill räkna upp fler exempel utan bara starkt rekommendera dig att läsa boken själv.

    Mvh // PP

    SvaraRadera