onsdag 9 oktober 2019

Prepper steg 2

En vanlig reaktion jag får när jag säger att jag är prepper (är inte bara ekonomisk sådan) är oftast att folk ser på mig med någon slags misstro. Det är ungefär samma reaktioner man får när man talar om att man investerar på börsen, misstro och skeptisism. Enda undantaget om man träffar någon som själv investerar eller är i startgroparna att göra det. Men oftast ses en prepper som någonting udda och folk verkar tro att man preppar för världens undergång. Naturligvis är det alltid i alla sammanhang extremfallen som lyser mest. Folk som skriker högst får uppmärksamhet och tyvärr är det lika illa bland preppers. Att youtube svämmar över av mer eller mindre halvtokiga vapenfixerade zombie-apokalyptiska preppers som bygger underjordiska bunkrar och invänta jordens undergång underlättar ju inte ryktet. Men man ska ha klart för sig att prepping förekommer i väldigt många olika nivåer. Vad är då en prepper? Ja själv ordet betyder ju egentligen förberedd. Förberedd på vad undrar du kanske? Jo, i mitt fall är det så enkelt som att jag har varit med om ett tredagars strömavbrott under stormen Gudrun och vet att det kan vara bra att ha grejer hemma ifall något liknande händer igen.


                           (sinnebilden för många människor när de hör ordet prepper)Jag tillhör således inte kategorin harcore-prepper men jag vill ändå kunna klara mig även om ex. ett strömavbrottet pågår länge. Det senaste året när jag gjort en vanlig veckohandling har köpt på mig en eller två varor extra för att ha hemma i källaren i därför avsedda lådor med plastlock. Där står det kallt och relativt mörkt för att inte påverka hållbarheten. Jag har även lite vattendunkar óch jag investerade även i två olika vattenfilter. Praktiskt att ha med sig när man är ute och vandrar, detta fick jag bevis på i somras då jag provde hur det var att dricka filtrerat åvatten då min vanliga vattenflaska tog slut under färd. I lådorna har jag även lagrat praktiska saker, batterier, ljus, T-sprit, tändstickor osv. Konserver och annan mat jag lagrat är sådant som jag äter i vanliga fall och är därför lätt att rotera när det behövs (typ 2-3år efter bäst föredatum gått ut, vissa saker betydligt längre än så)
Jag packade även ner lite nyinköpta läkemedel som, alvedon, treo, Med andra ord ingen hardcore-prepper MEN jag vet att vår familj klarar sig åtminstone i 2-3 veckor utan ström och det känns förbaskat bra.


Om man gör en sannolikhetskalkyl likt Tage Danielssons monolog om kärkraftsolyckan i Harrisburg så är det faktiskt nästan 100% säkert att du kommer att få uppleva ett strömavbrott som är längre än 24 timmar. Sedan minskar ju sannolikheten för varje dygn som du lägger till denna ekvation. Så redan ett avbrott på tre daga kan tyckas avlägset men är ändå inte orimligt. En vecka utan ström är det få av oss som upplevt men inte desto mindre kan det inträffa. Den stora frågan man förr eller senare som prepper ställer sig är, var ska jag dra gränsen? Jag tror det är här det skiljer sig i olika tänk och det är detta jag menar med att det finns olika nivåer inom prepping. Klarar man 72 timmar som är rekommendationen från MSB och civilförsvaret så är det för de allra flesta människor gott nog. Tre dagar utan ström är inte så kul som det låter. Är det vintermånaderna är det betydligt värre och hus och lägenheter hinner bli utkylda, vattnet har tagit slut, du kan inte spola på toaletten, du kan inte använda någonting som drivs elektriskt dvs nästan alla maskiner och elektronikprylar. Kaffebryggare, mobiltelefon, spis osv...


Jag har funderat över min egen nivå och kommit fram till att jag nog klarar mig hyggligt även vid ett svårt scenario. jag är enligt egen definition en nivå 2. Enligt mig så finns det 5 nivåer. Jag skulle nog stryka med vid ett worst case eftersom jag inte tänker preppa för det. Jag kommer inte att inhandla skyddsmask och jodtabletter bygga bunker osv . Vi får naturligvis hoppas att något sådant aldrig händer.


Men en sak är säker och det är att kunskap är guld värt. Att veta är en sak men att ha praktiserat det i verkligheten en helt annan. Ta en sådan sak som att göra upp eld med tändstål utan några andra tändhjälpmedel. Lätt som en plätt när det är torrt och vindstilla. Men om det regnat i fyra dagar och allt material är genomsurt, fixar du det? Jag har provat, flera gånger bara för att vara säker på att jag verkligen kan det i ösregn och blåst.
Jag måste erkänna att jag har en stor fördel med mitt genuina naturintresse sedan barnsben. Likaså har jag både jagat och sportfiskat med framgång lika länge samt att jag gillar att plocka bär och svamp. Ingenting av detta kommer att göra att jag överlever årslånga katastrofer men jag är, helt gratis, en bit på väg. Just nu håller jag på att lära mig att odla. Inte så mycket för ett eventuellt katastrofscenario utan det är också ett intresse som bara råkar sammanfalla med långtidsprepping. Att kunna få fram lite potatis och morötter gör mig glad och är en livsnjutande hobby. Pilla i trädgården ger mig energi och laddar mina batterier. Jag tror att detta gör att prepping för mig är ganska enkelt och självklart. Det är egentligen en del av mitt vardagliga liv. Just nu har jag läst en bok om hur man konserverar frukt o bär på bästa sätt. Jag har ju sett min mamma göra det hundratals gånger men aldrig själv praktiserat det. Kan ju vara kul att göra sin egen marmelad eller saft. Glesbyggdsbefolkning är oftare mer preppade än storstadsbor. Också helt naturligt. Längre avstånd till livsmedelsaffär gör att man bunkrar upp lite i matkällaren eller skafferiet. Stömavbrott är vanligare på landsbyggden då träd ofa rasar över ledningar vid storm och oväder. Man har ofta vedspis eller kamin och klarar av att laga mat och värma hemmet. Många har egen brunn.


Jag tror inte på att ensam är stark vid ett längre strömavbrott eller katastrof. Jag tror på att hjälpa andra och varandra. Vi kan alla något som vi kan bidra med. Jag brukar tänka när jag träffar helt okända människor, Den här människan kan säker någonting som jag inte kan eller vet någonting som jag inte vet och det kan vi dra nytta av tillsammans.


Så mitt råd är att åtminstone ha lite bas-saker hemma och jag bifogar en "stark" (hoppas ni fattar skämtet) video där Heidi Andersson visar vad hon har hemma.
                                                  (värlsmästare i armbrytning 11ggr, Europa mästare 3ggr +8 VM silver och 4 VM brons)
Ta vara på er // PP3 kommentarer:

 1. Jag läste en kommentar online från en Califonia Based Journalist avslöjar hur hon hittar en pojkvän (sann kärlek) 3 månader efter att hennes ex pojkvän bröt upp. Jag skickar e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Oduduwa eftersom jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är bevis i verkligheten. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  tur nog för mig jag stötte på Dr.Oduduwa e-post (dr.odduwaspellcaster@gmail. com) kontakt hittades i en blogg kommentar avsnitt. I dag vittnar jag med glädje och glädje i mitt hjärta för att dela den här artikeln med min värld ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Dr.Oduduwa är den verkliga storsälskelse-stavningen, startade en trollformel för min räkning för att återhämta min ex-man med sin trollformel magi och kärlek-fängslande spell. Tidigare har jag försökt stavrådgivning för andra stavcaster fungerar inte för mig, de kräver pengar, men Oduduwa detta är en kärleksstava för mig utan att be mig betala för hans tjänster. detta är sant och fantastiskt omedelbart resultat.
  Jag har varit gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi slogs upp för 4 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
  Jag älskar min man så mycket, jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa mot mig längre .. Jag ville bara att han skulle tillbaka att älska att förlita mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans efter att Oduduwa lanserade en kärleksförtroll för min räkning.
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen Oduduwa. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att det här fungerar också, 100% säker.
  kontakta honom via hans personliga amail herbalisthome01@gmail.com
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * SKYDDSHOOK, och Longlife,
  * förbannelse, penis- och bröstförstoring.
  * andlig rening, fettförbränning,
  * fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMB,
  * dekretande magi, STAVLOTTERI & VIN-SPEL STAV
  Samma artikel jag läste online kommentar avsnitt precis som det här, jag läste och jag skapade en e-postkontakt för att kommunicera med Dr.Oduduwa för hjälp via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)

  SvaraRadera
 2. Vad är nivå 5, för det kan inte vara en bunker? Jag tänker att man måste ha färdigheter och möjligheter att odla och jaga och reparera och konstruera saker. Det är väl snarare detta som är nivå 5 och inte en bunker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.
   Jag tänker att någonstans på väg uppgenom skalorna 1-5 så delar det sig troligvis i två delar på något vis. En del där vettiga vanliga människor(ur mitt perspektiv) föredrar, precis som du skriver, att hellre ha kunskap och färdigheter än att räkna antalet konserver,automatvapen och granatkastare som hänger på bunkerväggen.
   Det var kanske en felaktig beskrivning det där med olika nivåer där jag tänkte mig att från 1 till 4 är det vanliga människor som som preppar i olika grader och nivå 5 för mig var extremen och i mitt tycke överdrivet.

   Tack för din input.

   Mvh // PP

   Radera