måndag 26 augusti 2019

Jag har en egen guldgruva...

Det är med stor tvekan jag berättar detta. Det tog ett tag att övertyga mig själv men nu kommer jag alltså ut ur garderoben. Jag har en guldgruva jag går till var och varannan vecka. Ok, sluta larva dig nu! Inte äger väl Procentpanik en egen gruva? Nej det är sant ,det gör jag inte men jag har faktiskt tillgång till ett fantastiskt bibliotek och i min värld så är det samma sak. Alltså, vår stads bibliotek är verkligen en guldgruva! Jag kan inte med nog emfas uttrycka vilken förmån det är att ha fem minuters gångtid och två och en halv minuter med cykel, till detta lilla underverk. Fatta att jag nästan hittar allting jag är intresserad av att läsa om i denna fina byggnad. Inte nog med alla böcker man kan låna (fjärrlåna om det inte finns på plats) utan dessutom ett antal fantastiska tidskrifter. Vad sägs om: Råd & rön, Veckans affärer, Dagens industri, Resa, Teknikens värld, Illustrerad vetenskap osv....... inte nog med detta, ett flertal dags och veckotidningar av allahanda slag. Alltså, jag upptäckte ju detta för några år sedan och att ha en sådan rikedom tillgänglig är verkligen helt fantastiskt. Jag har också förstått att för vissa människor är biblioteket en daglig träffpunkt. Jag ser ofta samma gäng sitta runt ett bord och lågmält diskutera, jag hör oftast bara fragment av dessa diskussioner men alla runt bordet verkar vara involverade och de verkar ha trevligt. Datorerna som biblioteket tillhandahåller är allt som oftast upptagna av både kunskapstörstande individer och andra som mer inriktar sig på spring o skjutspel eller vanlig slösurf.

Jag vet att jag skrev något inlägg om bibliotek och boklåning förra året men detta tål att upprepas! Du kan aldrig få för mycket kunskap och när det gäller ekonomiböcker så finns det alltid möjlighet att be biblioteket köpa in böcker som inte finns i deras utbud. Denna förträffliga möjlighet utnyttjade jag senast idag. Till saken hör att jag var inne i Akademibokhandeln i lördags för att se om de hade några intressanta böcker. Det hade de MEN snålisen i mig tänkte att jag kunde låna dessa på biblan istället för att köpa dem. Vissa böcker kostade över 300 lök! Tog fram mobilen och antecknade titel och författare. Inte mindre än fem ekonomiböcker hittade jag som jag inte hade läst. Så idag drog jag ner på biblan för att undersöka om de fanns eller om de kunde beställa dem. Tre av böckerna hade de till min förvåning då de är relativt nya och de andra två beställde den vänliga bibliotikarien direkt. Här snackar vi service!
Så inom en inte alltför lång framtid kommer det att fyllas på under bokfliken här på sidan:


Bygg en förmögenhet - Marcus Fridell
Ut ur ekorrhjulet - Oskar Lindberg
Bli miljonär som pensionär - Ola Lauritzson
Investeringsguiden - Anna Svahn
Guld och gröna skogar - Sasja Beslik


Blir jag en bättre investerare om jag läser böcker? I mitt fall så är jag helt övertygad om att det är så. Jag har läst väldigt många böcker om ekonomi/investering och man kan säga att den största behållningen har varit att lyssna på hur man INTE ska göra, alltså vad man ska undvika. Vilka fällor man inte ska gå i inte minst de psykologiska. Jag tror att vi alla har någon nytta av och kan ta till oss något litet tips i varje bok vi läser och kan vi sedan använda dessa i praktiskt investering så är mycket vunnet. Har du aldrig läst en enda investeringsbok men ändå varit på börsen ett tag så är min rekommendation att du går ner till närmsta bibliotek och lånar någon som verkar intressant. Du blir ju knappast en sämre investerare eller hur....6 kommentarer:

 1. Hej PP!

  Håller med om att biblioteken är en guldgruva! Vi får hoppas att de inte kommer att avverkas, vilket det tyvärr finns en risk för...

  Jag lånar alltid böcker därifrån, men de böcker som jag känner ger mycket kunskap/belåtenhet ser jag till att köpa. Dels för min skull, dels för att jag få vet att jag stöder författaren.

  Önskar dig allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 2. Hej Sofokles.
  Har du hört något jag inte hört, varför skulle biblioteken avvecklas? Jag vet att i min kommun så skjuter man till olika summor olika år beroende på hur budgeten läggs. Man har också under de sista 15 åren centraliserat och plockat väck bibliotek från mindre orter men de har sällan mer än någon mil att åka.

  Ja naturligvis är det så att böcker jag gillar de köper jag. Dels av argumenten som du framför men även för att jag har lite skralt minne och kan då gå tillbaka och friska upp minnet.
  På tal om böcker....när släpper du din?

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det är som du skriver att de på mindre orter läggs ned, men jag är rädd att det även kan komma att drabba de orter som ligger snäppet över.

   Jag ämnar återkomma inom 3-5 veckor med fakta kring boken. Jag vill säga allt, men kontraktet hindrar mig just nu... ;)

   Tack för ditt svar och denna härliga kommunikation!

   /Sofokles

   Radera
  2. Ah, spännande! Ser fram emot en fin höst med god Sofokles-bok läsning:-)
   Ja jag trivs också väldigt bra med våra inlägg på respektive bloggar.

   // PP

   Radera
 3. Ett bibliotek hoppas jag fortsatt kommer vara en grundbult i vårat upplysta och intellektuella samhälle. En samlingsplats för folk helt enkelt. Vi har tre mil till närmaste bibliotek, men förr i tiden kom det en bokbuss till vårat samhälle, och denna var tydligen väldigt populär. Nu går vi sällan till bibblan just på grund av avståndet.

  SvaraRadera
 4. Hej Snålgrisen.
  Ja visst får vi hoppas att politikerna trots allt är så bra (smarta) så att man låter biblioteken vara kvar. Bokbuss har jag bara sett på film att man hade, det måste ändå ha varit en trevlig upplevelse och ett härligt minne att ha för de som fick uppleva det.
  Tack för din kommentar.

  Mvh // PP

  SvaraRadera