torsdag 28 februari 2019

Tanten sitter löst?

Del två av uppdrag granskning gick igår kväll på tv och naturligvis var jag bänkad i soffan. En pirrande magkänsla av vilka nya avslöjande som skulle göras och en stor kopp te var jag tvungen att ha till hands för att skräcknjuta denna kväll. Efter programmets slut så hade jag flera funderingar i skallen som surrade. Märkbart irriterad men jag var inte säker på om det var på UG eller Swedbank. UG:s avslöjanden har jag ingenting emot, absolut inte, trots att ett av mina stora aktieinnehav har dragits ner i dyngan. Men för att sortera upp tankarna en aning så känner jag att jag måste skriva av mig lite. Frågan jag ställer mig: Har banker i allmänhet och Swedbank i synnerhet samma resurser som UG för att följa upp och kontrollera vilka som verkligen ligger bakom när någon öppnar ett konto i deras bank? Hur går det egentligen till?
Man fattar ju att det ligger en hel del grävande i UG:s reportage men är det övervakningssystem eller är det enskilda personer på bankerna som gör denna granskningen av kontohavare? Spontant kände jag att ALLA banker borde ligga risigt till om man skulle göra samma grundliga undersökningar som UG gjort mot Swedbank.
Att vinkla reportaget till att swedbank skulle haft del i en idiotisk diktators förskingringar och utarmande av sitt land tyckte jag var väl magstarkt. Det känns så indirekt på något vis. Det var ju inte så att Swedbank medverkade till att detta skedde utan mer som en stackars ovetande bank som blir utnyttjad i smutsigt syfte. Detta ska naturligvis inte få ske och jag hoppas verkligen att alla banker fullständigt stryper sådant här otyg.
Nästa fråga som inställer sig är naturligvis om chefen Bonnesen får/kan sitta kvar?
Hennes flera gånger tvärsäkra uttalanden om att Swedbank inte hade några lik i garderoben och ingen smytsig byk att tvätta har ju överbevisats flera gånger. Dessutom så skickar hon fegt fram PR folk för att svara på jobbiga reporterfrågor istället för att själv kliva fram och ta smällarna. FEGT kallar jag det. Men det som känns mest knepigt i hela historien är att Bonnesen själv var chef över baltikumavdelningen när det mesta av fultransaktionerna inträffade under åren 2011-2015. Är inte hennes förtoroende förbrukat så kan man ju undra vad som ska till? Att gömma sig bakom banksekretess duger inte.
Det känns som att tanten sitter löst!

3 kommentarer:

 1. Jag ger henne max en vecka innan hon får gå. Det sätt som Swedbank har skött den här krisen på är katastrofal! Att skumma personer slussar pengar genom banken kommer de aldrig komma undan men om något inträffar måste de agera bättre än de gjort. Speciellt när de gick ut och slog på stora moraltrumman när Danske bank låg risigt till i höstas.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Ha ha, ja vi kan ju påbörja en vadslagning här om hur lång tid hon får sitta kvar.
  Nu när jag tänker efter... Var det inte FD swedbankchefen Mickael Wolf som 2016 blev kickad för misstankar om insiderhandel, jo så var det..

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett samhälle på platsen och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor att expandera sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, kontakta oss via e-post eller whatsapp.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera