torsdag 21 mars 2019

Potatishandlaren.

Procentpanik har inte skrivit många inlägg under mars månad. Jag vet inte, ibland har jag ingen lust och heller ingen inspiration och då tänker jag inte sätta mig ner och tvinga mig själv att skriva bara för skrivandets skull. Det har känts lite grand som mitt i månade hela tiden, en bit till lön och utdelningar denna månaden är placerade i början och slutet. Näste man till rakning blir ju Axfood och Castellum som ska pynta mig för att jag har varit trogen aktiekund hos dem. Denna utdelning kommer jag troligen att köpa ytterligare lite Swedbank för att boosta utdelningen i april. Trots skandalen vill jag fortsätta att äga Swedbank som är mitt näst äldsta aktieinnehav. Det är inte utan risk och visst pirrar det lite i magen att köpa fler men jag tror jag har detta case klart för mig, Swedbank finns kvar även om 10-20år. Det skulle kunna bli dryga böter och ev en utdelningssänkning, Snedbank, förlåt Swedbank är inte främmande för utdelningssänkningar det ska man ha klart för sig men jag är medveten om riskerna.
Livet fortsätter och jag fortsätter mina gångpass varje dag. Jag har inte känt mig så här vältränad på många många år. Nu ligger jag på 9-12km varje runda antingen innan eller efter jobbet. Jag har nu även fått ett nytt fokus. Jag tänker gå några etapper på skåneleden i maj. Jag har alltid vistats i naturen på ett eller annat vis i hela mitt liv så det kändes helt rätt att kunna kombinera min relativet (6 månader) nya hobby med naturintresset. Jag håller som bäst på att gå igenom min packning redan nu, det gäller att vara förberedd även där. Rotade fram min gamla Caravan 1000 dunsovsäck som jag sovit i hundratals timmar i tält och vindskydd. Min Relativt nya Haglövsrygga bara, 10år på nacken. Mitt gamla Caravan Iglo fjälltält hittade jag i källaren, kanonkvalitet men bedrövligt tungt jämfört med dagens lättviktstält. Detta gamla tälv var visserligen ett absolut "top of the line" tält när det köptes men det torde vara bort åt 30år sedan. Ett lättare alternativ är nu beställt på känd frilutfsutrustningsbutik/hemsida. Funderade på och undersökte även att köra med pressening/hängmatta eller som alla snackar och skriver tarp & hammock men eftersom jag är en utpräglad mag/sid-sovare så funkar inte detta för mig  Kläder/skor har jag så där behövs inget nytt likaså kokkärls och eldsaker. Men det saknades en vital sak och det var liggunderlag. De liggunderlag jag haft har förbrukats till enmans sittdynor. Eftersom jag inte längre är ungdom så tänker jag inte snika och köpa ett 15mm liggunderlag på ICA-maxi. Om jag ens hade kunnat somna så pass obekvämt hade jag säkert vaknat som en mörbultad slagskämpe. Nej lite bekvämlighet vill jag ha och ska jag knalla 2-3 mil om dagen är det viktigt att vakna utvilad o fräsch. Jag började spana på uppblåsbara/självuppblåsbara och hittade ett par stycken som jag fastnade för. Ja dvs jag fastnade för allt utom priset. Runt 2000 spänn! Ja det är ju en jäkla skillnad mot ICA:s för 55-60kr. Men nu kan jag inte hålla på att vara dumsnål så jag kommer som sista pryl att köpa ett av de dyrare alternativen även om det tar emot rejält. Å andra sidan kan jag ha det under många kommande expeditioner.
Dessutom passar det  inköpet in i mönstret med min pågående miniprepping. Jag har fortsatt att handla på mig någon extra matvara när jag gör den normal veckohandlingen. En burk ärtsoppa här och en extra saltförpackning där. Jag bygger sakta men säkert upp ett litet extra förråd av förnödenheter. Jag hittade även mörkt rökfärgade plastlådor med snäpplock på Jysk dit jag var beordrad som chafför. Ingen butik jag normalt åker till men tråkigt att sitta i bilen och vänta så jag hängde med in och gick på egen upptäcksfärd. Jag visste inte att Jysk hade sådana saker, trodde bara det var sängsaker och utemöbler. Så nu är mitt lilla förråd utökat till tre plastbackar. Delade upp backarna i katergori för torrfoder, konserver och övrigt (som ljus, plastsäck, batterier osv) Lättare att hitta vad man söker om man har ett enkelt system.


Det sista som hänt är att jag var på biblan och lånade en bok om potatisodling. Ja ni får gärna skratta, det bjuder jag på! Jo jag har faktiskt planerat för detta i snart två år. När jag köpte min stuga så var det ju relativt stor tomt till så jag började redan förrförra hösten med att placera ut två stora presseningar på den intilliggande ängen. Nu efter snart två år har allting under dessa presseningar dött och det blir lätt att gräva lite potatisland. Jag ser det som rekreation och hobby. Men, även om det inte krävs några större förkunskaper för att lägga ner lite potatis i jorden så tänkte jag att det är bäst att införskaffa lite specialkunskap så man inte går på de värsta minorna.
Visste ni föresten att det bara i Sverige finns runt 200 olika sorter och i världen runt 7000 olika. Så det saknas inte utbud. Det är bara att välja!
Och för att muntra upp mig lite extra så tittade jag på SVt-plays arkiv och rotade fram en gammal svensk klassiker: Potatishandlaren med bla Rolf Lassgård och Ingvar Hirdwall. Alltså har ni inte sett den så gör det, skön humor med glimten i ögat.


Länk: https://www.svtplay.se/video/14362324/potatishandlaren


Mvh // PP

3 kommentarer:

 1. Tycker det är bra att du inte tvingar dig själv till att skriva om inte lusten faller på naturligt. Jag tycker det är viktigt att inte glömma med vårt bloggande, det här ska vara en lustfylld bisyssla, inte ännu ett tvång i livet. Jag är helt öppen med att ta paus från bloggen 2-3 månader om andra saker i livet behöver ta mer uppmärksamhet.

  Med det sagt dock så har jag fått en ny lust till det, så vill producera massa kul innehåll ett tag framöver :)

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Jo man bloggar för att det är kul och främst gör i vart fall jag det för min egen skull.
  Takten och lusten varierar så tror jag det är för alla.
  Det ska bli spännande att läsa dina kommande inlägg :-)

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett samhälle på platsen och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor att expandera sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, kontakta oss via e-post eller whatsapp.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera