onsdag 27 februari 2019

Alla borde heta Egon

Jag har precis läst ut en bok och för omväxlings skull handlade den inte om investeringar eller ekonomi. Jag har de sista två åren läst runt 25 böcker i just det ämnet och omväxling förnöjer sägs det.. (jag kom faktiskt på att jag inte redovisat mina tre sist lästa ekonomiböcker av den något komplicerade anledningen att jag inte hittar min äventyrskamera. Jag brukar ta bilder på omslagen och skriva en kort beskrivning om boken och vad jag personligen tyckte om den, ladda upp bilderna och spara under bokfliken här på bloggen. På något vis så har jag alltså försnillat min lilla röda Olympus. Den kan ha blivit stulen någonstans men troligen av egen förskyllan, jag har lagt ifrån mig den och glömt bort det. Jag hoppas fortfarande att den ligger i någon vrå och att jag till slut hittar den. På det minneskortet finns alltså bokomslaget av de tre senast lästa och jag är för bekväm för att ta någon av mina andra kameror, gå ner på biblan och fota av bokomslagen igen. Om jag gör en resume eller sammanställning av alla lästa böcker så är det de som inriktar sig på psykologi som jag upplevt som bäst och mest lärorika. Att lära sig mer om sig själv och hur vår hjärna fungerar vid investeringsbeslut är högintressant. Begrepp som FOMO, fear of missing out, CB, Confirmation bias, system 1 och 2, tänka fort och långsamt plus flera andra begrepp som används är verkligen väl värda att läsa, begrunda, och ta till sig.) Därmed kan jag konstatera att den längsta parentesen i bloggens historia just är skriven.
Nåväl, tillbaka till dagens ämne senast lästa bok, Gryning över Kalahari skriven av Lasse Berg. Den handlar om människans utveckling hur vi blev människor genom evolutionen. Från apstadiet, till Homo habilis vidare till Homo erektus och till slut där vi är idag Homo sapiens. Hjärnas utveckling både volym och funktionsmässigt under dessa steg diskuteras. Väldigt intressant! Boken är helt klart läsvärd och ger en många insikter i skilda ämnen.

För ett par år sedan läste jag boken Sapiens och den tar på liknande vis upp dessa ämnen men den var strået vassare skriven. Nu finns det tre böcker skrivna av Lasse i samma serie så nu blir det en ny tur till bibblan för att låna bok nr:2

Ok, nu blir det lite ekonomisnack eftersom säcken ska knytas ihop. Lärdomar jag dragit av min ekonomiska resa är bla att var och en måste hitta sin egen stil och med stil menar jag investeringsstil. Vi har alla olika utgångspunkter och slutmål därför måste du anpassa dina investeringar efter de förutsättningarna du har eller mål du har satt upp, detta är viktigt. Du kan INTE gå i någon annans fotspår! Du måste själv lägga upp en vettig strategi och beakta dina risktaganden. Din kompis har kanske en strategi som fungerat men det betyder inte per automatik att den fungerar för dig. Du kanske inte ska syssla med att investera i förhoppningsbolag inom medtech som han/hon gjort. Det kanske passar dig bättre att vara långsiktig eller extra lång swingtrader? Visserligen inget jag själv förespråkar eftersom jag är långsiktig i både fonder och utdelningsaktier. Där hittade jag det som fungerar för mig. Det fungerar för att jag inte behöver lägga idiotmycket tid på detta förfarande. Fonderna sköter sig nästan själva. Alla större bolag jag har i min portfölj är hyggligt stabila över tid. (Ja om man nu ironiskt nog inte har Swedbank och NCC :-) Men ni fattar. Den strategi jag har idag är baserad på vad JAG tycker och tänker om bolagen i portföljen. Vad JAG anser vara låg risk i förhållande till utdelning och Mixen mellan Fonder, ETF:er och aktier som JAG tycker är lämplig att ha. 
Som framgångsrik investerare är det viktigt att du är egoist. Ingen annan ska ta dina beslut, därför borde alla heta Egon.

(Note: Jag översatt till latin blir ego)

5 kommentarer:

 1. Det är svårt att inte hålla med! :-)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon du har verkligen det perfekta bloggnamnet, det passar synnerligen väl in i mitt inlägg.

   Mvh // PP

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Förlorad kärlek
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hej!
  Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett samhälle på platsen och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor att expandera sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, kontakta oss via e-post eller whatsapp.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera