lördag 29 december 2018

Årsredovisning

Som sig bör så ska man klämma in en årsredovisning på bloggen. Jag tycker den fyller flera olika syften men det viktigaste är ändå att man själv får ett kvitto på att man på rätt spår. Man brukar ju sätta upp olika mål för kommande år och för 2018 hade jag som största utmaning att försöka få 15.000 kronor i utdelningar och det var ett av målen jag lyckades med. Det slutade lyckligt med hela 18 724 spänn så jag får väl anse att jag krossade målet. Jag vet att det kommer att bli betydligt tuffare framöver. Som jämförelse så hade jag en utdelning 2017 på 8584  kronor så ökningen var rejäl och troligen är detta den största procentuella ökningen jag någonsin kommer att uppnå. Mina indexfonder är naturligvis inte inräknade de har ju ingen utdelning utan det är bara utdelningsportföljerna som är inräknade.

Jag har satt som mål för 2019 att jag ska få 23 700 kronor i utdelning. Jag tycker det är ett realistiskt mål. En utdelningsökning med 5000 riksdaler. Vi får väl se vid denna tiden nästa år om jag lyckades? Men jag tar inget för givet, det kan hända så mycket livet man inte kan förutse.
Som ni som följer bloggen vet är jag rätt ointresserad av index eller att försöka slå något index. Klart skönt att slippa tänka på sån skit! För mig är det reela pengar som gäller. Att aktiers värde går upp och ner bryr jag mig inte så mycket om jag är mest intresserad av att mina bolag gå och mår bra och att utdelningarna trillar in som de ska.

Men eftersom andra bloggare kanske är intresserade så redovisar jag ändå några siffror för hur mina innehav har presterat 2018.

Preffportföljen: +9.18% 

Utdelningsportföljen: +12.63%

Fondportföljen: -6.18%

ETF-portföljen: -8.73

Det är första gången som aktieportföljen har slagit fondportföljen sedan jag började investera.

Jag hade 98st inköpstillfällen under 2018 och bara två sälj. Jag sålde mina H&M aktier på 158:- med en förlust även med utdelningarna inräknade. Sålde även av mina Sagax preff i början av året till förmån för Sagax C aktie istället.

Courtagekostnaderna för 2018 blev 510:- och det är rätt intressant att se, jag köper varje år för ungefär lika mycket. Men med ständigt ökande utdelning bör courtaget stiga lite från år till år.

2016 = 415:-
2017 = 497:-
2018 = 510:- 

Sammanfattningsvis så har vi ju varit bortskämda med många års fin utveckling på börsen och det kanske är dags att förbereda sig på att det inte kommer att se lika fint ut ett par år framöver...

Nu tar Procentpanik nyårsledigt från bloggande och börs. 
Gott nytt år på er alla bloggläsare!
10 kommentarer:

 1. Gott nytt år då dig!
  Vi kämpar vidare mot friheten nästa år:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack KPK och jag önskar dig detsamma!
   Ja det är klart att vi kämpar vidare :-)
   Jag kikar in på din blogg då och då, du har många tänkvärda åsikter.
   Tack för din komentar.

   Radera
 2. Hej PP och tack för denna uppdatering.

  Cirka 12,5 % blir nästan 17 procentenheter bättre än index. DET är inte fy skam!

  Önskar dig ett gott nytt och att jag få fortsätta ta del av din resa =)

  /Sofokles

  SvaraRadera
 3. Hej sofokles.
  jo det har gått bra men det är mer tur än skicklighet.
  Jag har ju också ett väldigt litet antal bolag i portföljen, bara 11st exkluderat preffarna och det kanske bidrar eftersom det nästan bara är defensiva bolag.
  Preffarna har inte rört sig så mycket under den värsta turbulensen också bidragande och de väger rätt tungt i min totala portfölj.

  Jag önskar dig också ett riktigt gott nytt år och ser fram emot nya spännande inlägg på din blogg.

  SvaraRadera
 4. Imponerade utveckling på utdelningsportföljen, precis som andra lyft fram här. Grattis!

  Tack för ett härligt 2018 och gott nytt 2019 vill jag önska dig. Hoppas vi kan hålla fortsatt kontakt i bloggosfären även då :)

  SvaraRadera
 5. Hej Tio.
  Ja som sagt, det är kul när ens taktik går bra men man ska aldrig glömma bort turmomentet, det kunde lika gärna varit minus tolv procent. Och ärligt talat bryr jag mig väldigt lite om hur procenten spelar hit eller dit, det är utdelningarna som är mitt mått på utveckling av portföljen.
  Ja det är klart att vi ska hålla kontakt även i fortsättningen!

  // PP

  SvaraRadera
 6. Hej Procentpanik, roligt att det gått framåt för dig.

  Mina investeringar har inte allt gått bra detta år, och jag har gjort en del förluster. Trots indexfondernas breda exponering har jag backat avsevärt.

  Jag tror att jag kommer trycka in lite mer pengar i aktier med högre direktavkastning under nästa år. Under 2018 har dessvärre direktavkastningen lappat ihop tappet i portföljerna.

  Men jag får se framåt på 2019


  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på dej!
   Ja jag lägger som sagt inte så mycket vikt vid enskilda år, det är slutmålet som gäller för mig. Visst hade jag hade flyt o tur 2018 och exempelvis Swedish Match blev ju sjukt hausade och gick från mitt GAV på 280:- till en bra bit över 500:- som sedan dippat men slutade ändå på runt +20%

   Ja en annan bidragande orsak var att jag defacto sålde en stor del fonder i höstas när jag bestämde mig för att lösa ut bilen. Dessa fonder backade sedan som tusan men då jag redan sålt drogs jag inte med så tungt i fallet. Men det backade ändå -6.18% där.
   Fonder och aktier kommer alltid igen så gör inte för drastiska förändringar bara..
   Ja utdelningsaktier är faktiskt riktigt kul att pilla med.
   Jo jag tror nog det blir ett bra år oavsett vilket humör Mr: Market kommer att vara på, vi kör på som vanligt!

   Radera
 7. Hej och god fortsättning på året!

  Bra resultat för dig, men som du säger, det hade kunnat bli lika mycket minus!

  Själv hamnade jag på +0,25%, men et stör mig inte alls eftersom jag sparar långsiktigt i utdelningsaktier precis som du.
  Vi får se fram emot 2019!

  Mvh
  Tryggpension

  SvaraRadera
 8. Hej TP!
  Kul att du kikar in och kommenterar :-)
  Ja vi som är långsiktiga har en stor fördel, det tyder alla undersökningar på. Kan man bara lära sig att koppla ifrån det tänket att aktier och portföljvärdet sjunker en o annan gång och inte har så stor betydelse i slutändan(om man har satsat på bra o hyggliga bolag) så kommer vi alla att stå där som vinnare om några år.
  Ja vi får se vad 2019 bär med sig?

  // PP

  SvaraRadera