torsdag 3 januari 2019

Klöver från Klövern

Det är med smått barnslig förtjusning som jag kan konstatera att det endast tog fyra dagar in på det nya året innan den första utdelningen landade på mitt Avanzakonto. 1000 bagis rätt ner i investerarfickan. Det är inte kattskit men samtidigt inga gigantiska summor men eftersom det återinvesteras så kommer denna tusenlapp att om några år ge mig en betydligt häftigare månadspeng.


Klövern är en preferensaktie som delar ut 4 gånger om året eller varje kvartal om du så vill. Om preferensaktier finns det mycket att säga. Många hatar dem för att det inte blir någon utdelningshöjning (finns undantag). Själv gillar jag främst stabiliteten och kassaflödet det skapar i min portfölj och att de oftast inte sjunker lika mycket som vanliga aktier vid dippar och mindre ras/sättningar. Jag kommer att fortsätta att ha preffar så länge som ränteläget är gynnsamt och så länge jag inte hittar något med lika hög direktavkastning som är lika stabilt.

Sagax D är en annan aktie som jag äger. Den kan mer eller mindre likställas med preferensaktien Sagax pref. (det skiljer så lite i förutsättningar). Jag känner lika dant för denna som för klövern pref. Sagax har funnits sedan 2004 och är en stabil utdelare. 50 öre / aktie så min utdelning blir inte monstruös eftersom jag bara äger 300st men om några år hoppas jag att 1000st ska förgylla preferensportföljen vid namn sommarstugan. Så dagens utdelning blir som de flesta av er kunnat räkna ut 150 kr. Även detta är en kvartalsutdelare.

Nu får jag vänta 1 1/2 vecka innan nästa utdelning kommer som en varm kram i vinterkylan. Livet är gött när man har utdelningsaktier!4 kommentarer:

 1. Hej och god fortsättning! Ja, året började bra med Klövern och Sagax och även jag fick in årets första utdelning, sammanlagd 3200 kr. Nu väntar jag på Heimstaden och Saltängen, sedan är januari klart med förväntade 4200 kr. Bra start på året! Mvh Div500

  SvaraRadera
 2. Hej Div M
  Tackar tackar..och god fortsättning på dig också.
  Heimstaden är solida! Över fyra papp är en riktigt bra början på året!

  // PP

  SvaraRadera
 3. Hej Procentpanik! God fortsättning på det nya året, och jag har uppskattat dina kommentarer på min sida. Nu tar vi tag nya tag i sparandet, och själv hoppas jag på att ta mig tillbaka till en mer konsekvent sparkvot. För egen del har det varit massor av andra saker som jag prioriterat senaste året: bröllop, svensexor, ny tv mm. Men jag överväger att trycka på lite mer i enskilda bolag just nu, just för att få upp utdelningarna igen. Jag får in några tusen om året redan nu, men det är alltid roligt med mer.

  Hur har du viktat din portfölj just nu med indexfonder och aktier?

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Ja dina kommentarer är minsan lika uppskattade.
  Jag tycker man ska prioritera det som man anser vara viktigt i livet och du har gjort bra val även om din sparkvot minskar något de gångerna. Sparandet på börsen kan inte vara det viktigaste. Visst är det viktigt men inte viktigast..

  Jag började redan i mitten på 2017 att satsa mer på aktier och mindre på fonder. Inte för att fonder är sämre men det var så förbaskat kul att få utdelningar. Det tog ju rejäl fart med den preffportfölj jag byggde upp och fortsatte med vanliga aktier. Nu i höstas betalade jag av en skuld på bilen, till stor del finansierad av fondförsäljning. Så jag skulle tippa att jag ligger 80/20 till aktiernas fördel just nu. Jag fortsätter mitt fondsparande men har dragit ner månadssparandet där till endast 100:- allt annat satsar jag på aktier och ETF:er.

  SvaraRadera