tisdag 6 november 2018

Syndernas förlåtelse..

Ibland måste man göra knepiga val där man har att välja mellan pest eller kolera. Helst hade jag inte velat göra detta men på något sätt så inbillar jag mig att jag ändå i ett längre perspektiv gjort rätt. Jag hade egentligen inte behövt ta denna striden med mig själv men varför göra det enkelt för sig? Denna gången handlade det om min bil. När jag för någon månad sedan gick igenom mina utgifter så hade jag aldrig reflekterat över billånet jag har. Runt 40 papp kvar att pynta och det rullar på av sig själv som vilken annan fast avgift som helst. Men jag kunde också se fram emot maj 2020 när skrället skulle vara betalt.
Jag vet naturligtvis inte riktigt varför men tanken slog mig om jag kunde bli av med det lånet tidigare (helst nu!) skulle jag plötsligt frigöra 2250:- mer i månaden! Det är ju inte kattskit för en underbetald vanlig arbetare. Så min hjärna kunde inte sluta processa denna tanke. Skulle det finnas en möjlighet att långt i förtid lösa in lånet? Jag räknade fram och tillbaka på hur jag skulle kunna lösa det och en första plan växte fram. Det skulle bli extremt svårt att på bara tre månade gneta fram dessa pengar. Jag hade fått en fix ide´ om att jag ville börja år 2019 utan billån och istället ha betydligt mer att investera varje månad. Planen innefattade min stackars sambo som skulle vara min back-upp i fall det skulle krisa, jag skulle skrapa kistan totalt tom. Efter några dagars funderande insåg jag att det inte var den bästa planen i världshistorien. Jag skulle helt enkelt inte palla med att vara totalt nollad i min buffert. Plan B tog sin början och den såg betydligt bättre ut men det skulle inbegripa en grav försyndelse. Jag skulle bli tvungen att nalla lite av mina investerade pengar. Aj aj, inget svider som detta vill jag lova. Jag har sedan start inte tagit ut en enda krona från mitt investerade kapital. Nu skulle jag plötsligt minska på insatt kapital 
med 20 000 kr och det fick bli vissa fonder som fick stryka på foten.

Jag tycker det är pissesvårt att räkna på ett vettigt och för mig förståligt sätt hur och om jag gör/gjorde rätt? Jag försökte stolpa upp det och ställa olika senario i relation till varandra. Räntan jag skulle tvingas betala kontra ev. missad uppgång i fondern. Visserligen kunde fonderna lika gjärna gå ner och bli mindre värda men om detta vet man ju inget. Det som till slut fällde avgörandet var nog ändå att jag kortsiktigt minskar mitt portföljvärde men jag räknar ändå på att ta igen det ganska kvickt eftersom det nu finns mer flis att investera. Att räntorna kommer att gå upp i december eller februari vet vi och om jag då inte har något lån att betala på måste ju det i sig vara ett mervärde att ha med i ekvationen. Jag räknar kallt med att redan i januari vara ifatt mitt dåvarande portföljvärde eller rättare sagt, den mängd pengar som försvann ska vara återinvesterade.

Så jag hoppas att jag får syndernas förlåtelse av mina bloggvänner i investerakollektivet..... 


10 kommentarer:

 1. Oj, ja jag förstår att du velade på den tanken innan den blev till handling. Kan ju tyckas vara ett lätt val att betala av ett lån med en klump pengar, men att ta från portföljen... Inget lätt val.
  Jag tycker du gjorde rätt (eller som prästen skulle ha sagt "Min son, du har syndernas förlåtelse" även om det inte var prästen förlåtelse du ville ha).

  Dryga två tusen mer i månaden att investera är ju guld :)
  Bra jobbat!

  Keep up the good work!


  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas ju att denna kortsiktiga lösning ska ge mig mer I längden.
   Ha ha, tack för din kommentar och för förlåtelsen :-)

   Radera
 2. Vi förlåter dig :P

  Hälninsgar Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det känns betryggande, nu kan jag fortsätta investera :-)

   Radera
 3. Du får se det på längre sikt. Att ta 20000:- från portföljen för att spara 2250:- i mån ger ju en RoI på ca 10 mån.

  D.v.s du är tillbaks på noll inom 10 mån igen. Frågan är väl snarare om du kommer få ett högre/lägre portföljvärde (inklusive insättningar) det datumet lånet skulle varit avbetalt?

  Känslan är i.a.f att det borde löna sig att stoppa in ytterligare 2250/mån under den tiden. Du sprider i alla fall ut riskerna över längre tid och det brukar löna sig i långa loppet!

  SvaraRadera
 4. Hej Frihetviautdelning.
  Ja du har säkert rätt i din analys,det är som sagt inte helt lätt att räkna på detta. Styrräntan kan komma att höja ytterligare under dessa 10 månadera, fondernas värde om 10 månader vet man ingenting om så med alla dessa "lösa" faktorer känns det ändå bra att ha tagit detta beslut även om jag går plus/minus noll. Tack för din kommentar.

  SvaraRadera
 5. Be tre "Ave Maria" och betala dubbelt i kollekten så är du förlåten, min son.

  Gå och må Gud vara med dig.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar det med tre "ave Maria och swisch?
   Hur som känns det skönt att vara förlåten sofokles..
   Tack för din kommentar.

   Radera
 6. Vi har också ett billån som vi vill bli av med. Efter 3 år med låg ränta blir det i sommar en normal ränta, flera procentenheter mer. Då är det ändå 50 % kvar av lånet. Så vi kommer att prioritera att amortera av på lånet så mycket som möjligt fram tills dess. Har inte tänkt använda några portföljpengar dock.

  SvaraRadera
 7. Klokt att betala av så mycket som möjligt innan vi får en räntehöjning. Självklart är det allra bäst att vara helt skuldfri men det är få förunnat när man är mitt i livet. Nej klara man sig utan att röra portföljen är det säkert det bästa.
  Tack för din kommentar Aktieoutsidern!

  SvaraRadera