måndag 12 mars 2018

Sk(r)atteåterbäring

Den årliga skatten går nu att se om man är inloggad hos Kivra. Det kom ett mejl här om dagen som meddelade detta. Naturligvis blir man ju nyfiken på hur skatteverket har räknat denna gången och om det stämmer med mina egna förhoppningar. I år var ordningen återställd och jag gick plus. Det har bara hänt en enda gång i mitt liv att jag fått restskatt och det var 2017 då jag åkte på den sjuka summan av 500 spänn någonting, minns inte exakt. Ja det var ju ingen större sak men mitt "trackrecord" var brutet. Jag började jobba helger på ett företag redan när jag var 16 år och det var inte svart. Vid 18 började jag som fast anställd och har sedan dess aldrig varit arbetslös. Däremot bytt jobb ett par gånger men de senaste 33 åren  på samma företag fast på olika positioner. Så jag har nog betalat en hel del i skatt under 37 års yrkesliv. Jag vill nog inte veta hur stor summan egentligen är, jag hade nog bara blivit förbannad. 

Runt 3000:- blev alltså årets skatteutbetalning och pengarna som kommer någon gång i april månad kommer jag att investera. Jag har bara inte bestämt i vad?
Det finns en del intressanta uppslag. Jag har en plastmapp där jag sparar alla mina ideer jag får och alla planer och ekonomiska beräkningar jag gör. Det finns en fin notering från 2016 där det står att jag ska återinvestera skatteåterbäringar och eventuell bonus från företaget. Så jag följer min plan och eftersom det inte var någon gigantisk summa så ger jag mig sjutton på att det blir preffar jag lägger dessa pengar på. Men det skulle lika gärna kunna bli i min lilla chansportfölj eftersom det är relativt lite pengar. Svar kommer i april.

4 kommentarer:

 1. - Hrmfpt! Du får tillbaka mer pengar än mig! Jag får bara tillbaka 900:- men jag är ändå glad över hur jag sänkt kostnader för internet och en del annat denna mån. Jag skall nog göra ett riktigt ryck i månadsskiftet och verkligen shoppa loss på aktiesidan, just inför årets utdelningar. Hur ser de provisoriska utdelningarna ut för dig, blir det några slantar :)

  SvaraRadera
 2. Ja i år gick det bätträ än förra året skattemässigt men det var kanske för att jag samtidigt skaffade mig lite mer skuld (sommarstugan). Inte helt säker på vad du menar med provisoriska? Är det vad min utdelningsportfölj ger eller preferensportföljen eller allt ihopa sammanslaget?

  SvaraRadera
 3. Får själv tillbaka 2 300 kr vilken är en glad nyhet eftersom jag i princip alltid får betala restskatt. Det blir en slant extra in på aktiekontot :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött! Ja men blir ju ändå några aktier om man vill och det känns ju betydligt bättre än restskatt :-)

   Radera