tisdag 20 mars 2018

Får man svära?

När jag växte upp så var det en regel i min familj att inte svära. Vi brukade inte svordommar i den tyngre klassen om man säger så. Det värsta jag någonsin hörde min farsa säga var: -Det var väl som själva femtan! Han hade till och med svårt för ordet röv. Det var mer att mina föräldrar tyckte det lät dåligt att ersätta var tredje ord i en mening med fan eller jävlar. I vardaglit tal skulle man ha ett bra språkbruk och ett gott ordförråd, då behövdes inga svordommar. Man kunde däremot vara uppfinningsrik med ersättningsord som lämpade sig bättre och accepterades. Nu minns jag inte alla ersättningsord men järnspikar och järnpiller var inblandade. Upp till 14års ålder så följde jag denna familjerekommendation rätt bra men efter hand så ökade mängden svordommar ända till jag själv fick barn och skulle uppfostra dem. Nu satte jag inte lika tuffa riktlinjer som mina egna föräldrar men jag ville inte att de överdrev sitt användande. Det blev rätt okej till slut, det är sällan jag hör mina vuxna barn svära och skulle de göra det så bryr jag mig inte eftersom jag själv svär lite väl ofta ibland. Men jag är nog lite av en kameliont. I vissa sammanhang svär jag inte alls och i andra som en borstbindare. Jag ser inget fel i att svära även om jag själv kan tycka att det låter för djävligt när andra gör det stup i kvarten. (ja ni fattar ironin i det hela)
Jag fick en ny kompis i tonåren och hemma hos dem var det tvärt om med svordommarna. Jag minns att vi satt vid skivspelaren, (ni som inte vet vad en skivspelare är får googla) och då sätter han på Magnus&Brasses  LP Varning för barn och svordomsvisan. Jag blev helt illröd om kinderna och trodde jag skulle svimma! Hade min mor hört den hade hon nog kolat vippen direkt. Ha ha, vi lyssnade på den flera gånger i streck och det blev lite lättare för varje gång, jag rodnade inte alls till slut. Ja där lärde man sig ett o annat och denna utskällningsvisa är fortfarande episk!

Ok, nu skulle ju inte inlägget handla enbart om svordommar utan även lite investeringar. K2A hade utdelning förra veckan och i morgon har Axfood sin och jag har för en gångs skull inte brännt iväg detta krut direkt utan funderat lite på hur jag ska fördela det. En titt i mina noteringar för hur jag ska investera ger att jag är på god väg att nå mina mål med fördelningen mellan olika aktier och därmed kan jag i stort sett välja det som ligger bäst till i pris. Känns skönt när jag inte är pressad att köpa något över huvud taget om jag inte vill. MEN nu vill jag ha så mycket som möjligt investerat. För att balansera upp preferensportföljen lite så slog jag idag till med lite Hemfosas stamaktie för K2A:s utdelningen. Jag har ibland svårt för att fatta att jag egentligen får dessa aktier gratis. Det är ju utdelningspengar som återinvesteras och det kostar mig egentligen ingenting och nästa gång det är utdelning (om 3 månader) så ökar utdelningen fast jag inte lagt till något eget kapital, Sjukt!
För utdelningen från Axfood kör jag nog på med mer Hemfosa för att indexera preferensportföljen ännu mer. Castellum har också snart utdelning och så en av mina ETF:er. Så här skulle man ha det varje vecka året runt :-) 
Nästa vecka är det lön och jag har höjt beloppet som ska föras över till Avanza. Jag drog till med en höjning på 1000kr så nu ligger beloppet på 7000:-/mån. Jag vill prova det i alla fall och se om jag kan lyckas. Det värsta som kan hända är att jag får gå tillbaka till 6000kr efter ett tag om marginalerna blir för små. Jag är ju ingen bad ass snålbloggare utan jag vill ha svängrum i mitt liv och jag vet att jag har en kostsam vår och sommar framför mig så vi får väl se hur det går men man ska ju sikta mod stjärnorna sägs det....

11 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Sedan jag började arbeta som lärare har jag fått styra om mitt språk, från det privata till det vuxna. Men jag tror även att det haft en positiv inverkan på mitt privata språk överlag nu när jag tänker på det.

  Jag arbetar i ett invandrartätt område. Det språkbruk som dessa barnen har lämnar mycket att önska. Jag förstår inte hur allt kan ha gått så snett?

  Vad mina elever kallar varandra på rasterna är inte acceptabelt, jag blir mörkrädd när jag hör vad de säger.

  Det enda jag kan göra är att föregå med ett gott exempel och inte svära själv. Bra att du uppmärksammade detta Procentpanik :)

  SvaraRadera
 2. Vad jag har förstått så har vi ändå rätt "milda" svordomar jämfört med många andra länder. Jag jobbar också I en miljö med många nationaliteter så man snappar ju upp ett och annat :-)
  Visst ska vi vuxna föregå med gott exempel. Vårt sämsta beteende är ofta barns bästa beteende... värt att tänka på.

  SvaraRadera
 3. Ha ha ja den visan är verkligen en klassiker för oss gamlingar :)

  När du nått dina mål i en aktie sätter du inga mer pengar i den då? Sätter du ett mål för att du anser att det är en onödig risk att ha mer pengar i den aktien? Vad baserar du dina nivåer/mål på?

  Ha ha ja utdelningar är såå roligt, gratis aktier :)
  Bra att du ökat på till 7000:- i månaden. Kör så det ryker (för att använda ett uttryck från förr)!


  /Guldfirren

  SvaraRadera
 4. Hej Firren.
  Anledningen till att jag sätter en gräns är för att jag försöker hålla jämnvikt i portföljen. Säg att jag har 10 innehav så försöker jag sprida ut så att jag satsar ungefär lika mycket pengar i vart och ett av dem. Så under en period kanske en aktie i portföljen är billigare än normalt, då tankar jag på så mycket jag kan under en tid och översatt i belopp så kan det röra sig om 5-20 tusen. Mer än så vill jag inte ha någon aktie överviktad. Sedan balanserar jag upp de andra innehaven efter hand. Jag baserar mina nivåer på det som känns rätt för mig och min risknivå. 25 000:- är mycket pengar för mig, för andra är det kanske fjuttigt och igen för andra kanske jättemycket pengar. Så att utgå från sig själv är det man måste göra. Jag är familjär med uttrycket "kör så det ryker" och varje gång jag använder det så tänker jag på min ungdom när jag gjorde en 25m lång burnout på kompisens asfalterade garageuppfart. Ha ha, fy fan vad hans farsa var sur på mig, det var någonting om att han skulle köra någon skruvmejsel genom oljetråget eller något ditåt om vi gjorde så igen :-)

  Citat från filmen Highlander: Its better to burn out than fade away!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så att tycker att alla aktier i din portfölj har ungefär samma risknivå och det är därför du sätter ungefär samma summa i dem eller är det bara enklast att göra så?
   Jag skulle kunna göra alternativ två av bara farten.

   Ha ha kul historia :)

   Oj ja det hade jag nästan glömt men det poppade tillbaks nu :)
   Det är en av de filmer jag sett mest. En kompis familj hade skaffat video och vi kompisar gick ihop och köpte Highlander-filmen som vi sen såg varje ledig stund. Så den favoriten har jag nog sett minst 20 gånger :)

   Keep up the good work!


   /Guldfirren

   Radera
 5. Ja jag anser att mina huvudinnehav dvs alla utom Catena M i portföljen har samma risknivå och bör vara likaviktade. Det är enkelt att hålla reda på och om något av innehaven skulle gå dåligt så är det bra riskspridet. Med likaviktade i min värld är att jag satsat samma kapital i dem. Skulle något av innehaven sticka iväg i värde är det inget jag bryr mig om, det är bara ett marknadsvärde, själv vill jag åt utdelningen. Nu tror jag inget av mina bolag kommer att göra det eftersom de är mogna och inge potensiella börsraketer. Skulle något av bolagen mot förmodan sticka iväg flera hundra procent så kanske jag skulle agera och sälja av lite på toppen av innehavet mest för att köpa något annat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du alltså lagt en hel del tid i förarbetet för att luska fram de aktierna du tycker är lika värderade samt delar ut så mycket du vill antar jag, eller?

   /Guldfirren

   Radera
 6. Nej riktigt så avancerat anser jag inte att det är att plocka ut jämnbra bolag. Det är lätt att missförstå varandera men jag försöker alltså satsa (pengamässigt) ungefär lika i varje bolag men jag har även en konstig egenhet att jag vill försöka ha jämna tiotal av alla bolag. Alltså 40,50 eller 100 aktier. Inte 55 eller 95 osv.
  Nej utdelningen är av lägre prioritet. Det är inte det som styr utan som sagt att jag vill försöka investera ungefär lika mycket i min bolag utom Catena M. där det bara är en mindre summa än så länge.

  SvaraRadera
 7. Jag tänkte att du kanske hade gjort ett riktigt super-grundarbete när du valde ut dina aktier. Med tanke på din micro ETF så verkar du inte hafsa ihop något bara så där. Det var bara det jag menade och lite för att kolla om du gör så. Själv skulle det ta alldeles för lång tid för mig med ett sånt tillvägagångssätt. Blir lätt lite velande fram och tillbaks.
  Fast med mina mått mätt så kanske du gjorde ett super-grundarbete ;) Vi är ju alla olika.

  Det där kan jag känna igen mig i, det att sätta jämna antal.

  Varför har du Catena M om jag får vara nyfiken?


  /Guldfirren

  SvaraRadera
 8. Hej.
  Skulle vi jämföra olika investerare och hur grundarbetet ser ut så skulle vi säkert få väldigt många olika resultat. En del lägger ner ohyggligt med arbete vid fundamental analys och en del gör inga grundläggande analyser utan går på ren magkänsla och följa John. Jag gör i mitt tycke en hygglig analys av det som jag anser vara viktigt för ett bra företag. Frågan är bara hur långt in på molekylnivå man behöver gå? Det finns så många andra variabler som varken vi eller företaget kan styra och råda över så för mig räcker det gott med det grundarbetet jag gör. Slumpen kan vi inte styra över och att en aktie plötsligt skjuter i höjden (eller störtdyker)har mer med människors psykologi att göra än hur företaget presterar på lång sikt.
  Catena M är den enda aktien jag äger som inte är en utdelande aktie. Caset är så pass intressant att jag vågar mig på en liten investering där. Det är en försvinnande liten del hittils kanske 0,5% av min totala portfölj. Så ett katastrofalt felbeslut drabbar mig inte särskilt hårt. Men företaget växer och senast förra veckan rapporterade man om ett nytt förvärv så det ser bra ut. Om några år vet vi om det var hiss eller diss :-)
  Egentligen var det efter att ha läst boken 3 steg till ekonomiskt oberoende som jag fick en liten tankeställare. Jag har ju följt min investerarplan rätt bra och detta var en liten bit jag fattades. Catena M har passerat gränsen för ett förhoppningsbolag och eftersom man gör bra vinst i företaget så är risken mindre enligt mitt synsätt jämfört med rena förhoppningsbolag som bara gör nyemissioner och går minus. Men som sagt, vi får väl se om några år om det var bra eller inte.

  SvaraRadera
 9. Ja helt klart. Tyvärr måste jag säga att jag kört lite följa-John kombinerat med ytlig titt på siffror och mycket titt på procenten (tänk på pocenten Helge) i någon sorts girighetspanik kobinerat med en tanke om att det är ju inte så mycket pengar jag köper för, det är ju bara några hundralappar. Jag borde tänka att det är väldigt stora affärer om jag tänker procentuellt :( Kom just på det... :P
  Nyttigt att skriva/bolla lite :) Tack!

  Ja fler verkar tycka att den boken är bra.


  Keep up the good work!


  /Guldfirren

  SvaraRadera