fredag 16 mars 2018

ETF ersättaren.

Smått plågad av att ETF handeln upphörde på Avanza, ja du kan ju fortfarande köpa svenska ETF:er men Amerikanska och Kanadensiska är det i alla fall stopp för. På Nordnet har man fortfarande viss tillgång eftersom de även handlar på Londonbörsen men utbudet är tunnt. Så jag funderar om man skulle kunna skapa sig en egen ETF? Nja riktigt så enkelt är det naturligvis inte. En ETF består ju av väldigt många ingående bolag precis som vilken annan fond som helst men ETF:er har ju utdelningar vilket vanliga fonder inte har och jag gillar utdelningar och att bygga vidare på dessa. Så att efterlikna en ETF med hundratals ingående bolag är en omöjlighet för oss småsparare. Men man kan komma ganska långt ändå. Om man tänker efter hur man byggt upp sin portfölj så inser man snart att man har en ganska bra spridning på innehaven i den totala portföljen.  Jag har ett par riktiga ETF.er, jag har vanliga fonder med spridning över hela världen och redan här skulle jag kunna vara nöjd. Men det finns såklart vanliga svenska aktier och preferensaktier med i portföljen eftersom jag inte kunde hålla mig ifrån att diversifiera även på mikronivå. Jag har en förmåga, om det är en svaghet eller styrka vet jag inte, men jag gillar att tänka i block. Exempelvis så har jag preferensaktierna för sig i en portfölj medan de vanliga utdelningsaktierna ligger i en annan portfölj. ETF:erna ligger i en tredje och så vidare... Jag misstänker att jag har urdålig spatial eller perceptuell förmåga och därför gör det saker enklare för mig när jag ser dem i block och kan tänka i block.


Så att skapa mig en egen liten ETF var något jag funderade över och plötslig så finns lösningen mitt framför näsan på mig. Jag satt redan i höstas och funderade på när jag skulle våga ta klivet och investera i utländska aktier? Jag skapade en fiktiv portfölj med en bunt bra bolag och listan såg ut så här:
Utdelningsmånade portfölj utländska bolag.
JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Northwest
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Realty inc
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Brookfield
X
X
X
X
Unilever 
X
X
X
X
J&J
X
X
X
X
Diageo 
X
X
Orkla
X
LVMH
X
Sampo
X
Fortum
X


Detta är naturligvis inget nytt. Det finns många föregångare som har dessa bolag i sina portföljer och jag hade börjat förstå varför. Denna våta drömm kommer naturligvis att kosta en bra slant att investera i och det kommer att ta tid men ni som har många år på er är bara att gratulera!
Själv får jag ta till ett annat knep. Jag har kommit fram till att jag gör bäst i att skapa mig en i mitt tycke genial ide, en MIKRO-ETF!
Jag tänker så här. Jag vill ju ha ett kassaflöde av jämna utdelningar. Jag vill ha det från stabila bolag. Jag vill ha det ganska fort pga av min begränsade tid kvar i yrkeslivet dvs uppbyggnaden får inte ta för lång tid och jag vill att utdelningarna ska börja trilla in snabbt så jag kan återinvestera dem. Om jag nu ska satsa mina pengar i utländska bolag så bör det ju vara bolag som har bra historik och som jag tror kommer att finnas om 25-50 år fram i tiden. Av de tre bolag jag valt ut är ett i kraftsektorn, ett i mat och ett i hygiensektorn och är en riktigt bra mix enligt mig. Jag har åter igen i åtanke att jag har mina fonder att falla tillbaka på, krockkudde som Hemberg kallad det samt de vanliga svenska aktierna och preferensaktierna. I skuggan av detta så jag tror att bolagsrisken är liten i de företag jag valt. Man kan ju alltid ifrågasätta varför jag inte väljer Northwest HC elle Realty men jag har redan gott om lokal/bostadsuthyrare i min portföljer. KANSKE att den specifika bolagrisken är större där än i de bolag jag bestämt mig för och därmed vågar jag satsa på min egenhändigt ihopsnickrade MIKRO-ETF.
så här ser den ut med kryss för UTDELNINGSMÅNADER:

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Brookfield
X
X
X
X
Unilever
X
X
X
X
J&J
X
X
X
X

Många kommer att ha åsikter om detta men för mig så kommer det att vara det bästa. En valutarisk finns alltid men jag har ju aldrig tänkt sälja dessa innehaven, planen är att behålla dem tills jag loggar ut för gott från detta jordelivet. Vill jag nu ha utdelningar året runt och inte bara i svenska papper så får jag stå ut med att betala en växlingsavgift och ser jag på det ur det perspektivet så får det vara värt det. Framledes är planen att investera 5000kr per månad i vart och ett av bolagen för att det ska löna sig eller så äter courtagekostnaden upp för mycket. I stort sett betyder det att efter tre månader så har jag en ny snöboll i rullning som fortsätter att rulla även om de månantliga utdelningarna till en början blir rätt blygsamma. Men jag tänker att efter ett års investering så är det i alla fall styrfart på bollen. Jag tänker inte ge upp mitt pågående projekt med målet att ha 1000kr/månad från mina preferensaktier utan den portföljen ska jag först bygga klar innan jag påbörjar min mikro-ETF.

Lite surt är det kanske att presentera ett projekt som inte kommer att ha sin start förrän om några månader (är det tänkt i alla fall) men har jag nu sagt A så får jag väl leverera resten. Jag är inte känd för att jaga på och hoppa ut på ekonomiska äventyr som jag i stort sett i två år tyckt att utländska bolag/aktier är. Jag har varit en fegis och en räddhare men nu när beslutet fått mogna fram känns det ändå rätt bra. Jag känner mig ärligt talat mindre nervös nu än jag gjorde när jag tog beslutet att investera i preferensaktier. Jag känner mig mer påläst nu än då och mer mogen för att ta steget ut i den stora vida och skrämmande investeringsvärlden.


Alla tre bolagen som ingår i Mikro-ETF:n har fin historik och hyffsade utdelningar. Jag känner att det blir en bra investering över tid och räknar kallt med utdelningshöjningar. Totalt sett blir min aktieportfölj lite mer riskspridd och det tackar man ju inte nej till.


Nackdelar? Det finns alltid en bolagsrisk när man investerar i  enskilda bolag men jag bedömmer alla tre bolagen som bra och stabila. Historiken ljuger inte även om den inte säger ett skit om framtiden men hellre bra historik än gissningar i förhoppningsbolag.
Valutarisk är en annan sak man ska ha med i beräkningen men i mitt fall eftersom jag inte tänkt sälja så spelar den ingen roll. Växlingsavgiften får jag nog också se som en engångskostnad och är det pris jag får betala för att risksprida. Den enda nackdelen jag kan se just nu är att konjukturen i Amerika och Kanada pekar uppåt. Aktierna är inte billiga i dollar mätt. Jag hade ju hellre handlat om dollar stod i 6.50:- än 8.20:- men det är nog samma sak här att valutapriset varierar över tid. Bra tajmingen går inte att göra här enligt mig. Jag kan inte sitta o vänta på att kronan går upp eller att dollarna går ner, det kan ta flera år och att då ligga på kassa verkar senilo i överkant. Då är det bättre att köpa lite varje månad och börja få lite utdelningar. Dippar sen börsen och dollar går ner så kan jag ju alltid handla med ett leende på läpparna.

10 kommentarer:

 1. Långt och maffigt inlägg! Jag älskar sådan här småproejkt med spetsfokus på ett visst mål/tanke.
  Jag kommer garanterat följa din mikro-etf och jag blev nästan lite besviken när jag läste att du inte kommer att dra igång med den förens om ett par månader.

  Mvh // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, tack för din kommentar, jo hade jag haft mer flis hade jag dragit igång direkt men jag har ju som sagt andra projekt pågående som jag vill fullfölja. Det kanske kanske finns en liten öppning i april, vi får se...

   Radera
 2. Trevligt och bra projekt!

  Jag sympatiserar med idén att välja ut ett fåtal bra bolag och sedan köpa aktier i dem, snarare än att försöka hitta det som är billigast just nu. Att försöka göra fynd kan ju löna sig men man riskerar ju också att lägga mer och mer pengar på något som går dåligt samtidigt som man missar att lägga pengar på det som går bra. Därför kan det vara befriande att identifiera bolagen som man vill ha, och sedan sakta börja ackumulera. Över tid så borde dessutom kursrörelsernas betydelse jämna ut sig. Jag brukar tänka att 3600 kr än nivån när man börjar få 0,25% courtage. Ev så kan man acceptera högre procentuellt courtage för att kunna köpa mer regelbundet i mindre summor av alla tre bolagen. Man kanske får lägga ut 10-20 kr mer i courtage varje månad, men det kan man ganska lätt spara in på någon annan del av livet. Kanske är det lika smart som att varje månad försöka identifiera det billigaste av de tre bolagen, och bara köpa det. Eller smartare?

  Ang Brookfield så undrar jag vilken Brookfield som du siktat in dig på? Själv har jag Brookfield Renewable Partners (BEP.UN). Hur som helst så ser det ut som ett schysst projekt.

  MVG /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Ja 3600:- är mininivån man bör gå in med vid varje köptillfälle för att inte "förlora" på affären. Jag kommer nog att göra så till en början att jag köper in mig i alla tre bolagen och sedan försöker jag nog köpa det som är billigast för tillfället men jag vill inte släppa iväg det så att ett eller två bolag har för stor övervikt utan jag vill nog jämnvikta bolagen i mikro-ETF:n. Över tid så vill jag ju ha en ungefärlig lika utdelning varje månad, saker blir lättare att planera då. Jag misstänker dock att inget av bolagen någonsin kommer att bli speciellt billigt relaterat till andra riktigt bra bolag. Det är den Kanadensiska Brookfield R P som jag siktar på. Tack för din kommentar.

   Radera
 3. Coolt att du ligger på Procentpanik. Själv får jag använda sommaren för läsning när jag hinner. Nu är det mest: jobb, träning, nykär i flickvännen. Men jag kommer att kolla in böckerna som du rekommenderar, och får ta det därifrån.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Ah, träning är något jag skulle behöva ta tag i. Skaffat gymkort o allt men inte hittat någon inspiration ännu. Ja läsa är gott för sinnet. Hängmattan på sommaren är inte dumt. Ja det kommer snart flera "bokrecentioner" på böcker jag läst nyligen.

  SvaraRadera
 5. Kul att läsa om en ETF-ersättare.
  Tror som du att utländska (läs USA) utdelningsaktier är en bra väg för riktigt stabila aktier. En jag funderat lite på är AT&T som verkar en trygg investering med bra utdelning.
  Jag hade nog haft fler utrikiska om det inte vore för kostnaden för courteget vid köp lägre än 3600 kr. För min del blir det bara köp varannan månad om jag ska tänka på den kostnaden, och det har jag varit för otålig för hittils. Vilket inte går att säga om dig. Du är ett bra föredömme :)

  Tack för ett bra inlägg

  Keep up the good work!


  /Guldfirren


  SvaraRadera
 6. Hej Firren.
  Nja vet i tusan om jag är något bra föredömme för andra investerare? Som jag skrivit många gånger måste man hitta sin egen risknivå och jag måste tänka på min korta sparhorisont så för riktigt långsiktiga 30-40år bör man kanske ha ett annat tillvägagångssätt än mitt.
  Ja det tog ett tag att komma till den punkten både erfarenhetsmässigt och vad det gäller "massan" på mina innehav. Jag ville verkligen känna mig trygg med att jag gör något bra och inte bara för att många andra gör så. Det man ska ha med sig är inte bara det positiva och ibland smått skrytsamma att man har utländska innehav i sin portfölj. (Har man kort spartid och ev tvingas sälja kan det rent av vara förlust) Det kostar courtage, det kostar växlingsavgift och det dras utländsk källskatt som det tar åravis att få tillbaka och så har du valutarisken som gör att om dollarn sjunker så minskar värdet på ditt innehav. Det finns faktiskt många superfina bolag i Sverige som väl kan fylla ut en portfölj för de allra flesta. Jag ser min mikro-ETF som ett tillskott eftersom jag numera inte kan köpa riktiga ETF:er.
  AT&T har fin historik och precis som Telia så lär det finnas kvar många år och ge utdelning även om utvecklingen på så stora bolag knappast rör sig och de är inga värderaketer direkt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyck vad du vill men för mig är du ett föredömme (inte det enda men ett) som har rätt liknande sitts och har hållt på ett tag men framförallt inte springer iväg på alla bollar utan tänker först. Det är iaf min tolkning av dig och ditt sätt att investera.

   Ha en bra dag!


   /Guldfirren

   Radera
  2. Fina ord, jag tackar för komplimangen.

   Radera