fredag 16 juni 2017

Fel fel fel!

För att kunna bli en bra investerare dvs en investerare som över tid presterar ok och inte förlorar några pengar måste man bla lära sig av sina felsteg. Man gör alltså inte samma misstag två gånger. Man kan förlora pengar men har om man inte är idiot, chans att ta igen dem. Felstegen kan vara allt i från att man satsat för mycket i en enskild aktie, man kanske har satsat på något förhoppningsbolag som sedan gått ner ordentligt eller till och med kraschat. Man har sålt sina aktier för sent eller för tidigt och gått miste om många sköna kronor. Det finns ett ordspråk som lyder ungefär: Det är korkat att göra alla misstag själv, lär dig av andras. Det finns många människor som har tur i aktiespekulationer men i ett längre perspektiv håller det inte och man måste även vara klok. Att vara klok i en snabbt föränderlig börsvärld är inte lätt men rådet att lära sig av alla andras misstag är en bra början. Alltså satsar jag INTE på förhoppningsbolag som ev skulle kunna bli en börsraket. Där är ett råd jag tagit till mig. Misstaget att tro att jag själv kan slå index har jag inte ens övervägt. Mina kunskaper är allt för snålt tilltagna för att jag skulle kunna bli en riktigt bra aktieinvesterare. Alltså investerar jag delvis i fonder. Men eftersom jag även gillar utdelningar så har det blivit aktier i stabila bra bolag och som grädde på moset lite preferensaktier.
Men vänta lite nu, har jag aldrig förlorat någonting på börsen? Det enkla svaret är nej. Jag har hittils inte gjort någon förlustaffär. (förlustaffär räknar jag om jag sålt aktier som backat, innehav som backat men fortfarande äger räknar jag inte som förlust så länge jag inte säljer) Förklaringen till det kan delvis förklaras med att jag läst väldigt mycket. Böcker, bloggar, tidningar och webbsidor om ekonomi har jag konsumerat till ögonen var fyrkantiga och jag har alltså på kort tid tillgodogjort mig årtionden av kloka investerares råd. Jag har inte följt dem slaviskt men mina riktlinjer är dragna efter andras erfarenheter. Varför ska jag begå misstag jag inte behöver göra när det egentligen är lätt att undvika dem. Man kan inte förutse allting och förr eller senare kanske jag gör ett misstag eller två men det kommer aldrig att bli några stora så ifall. Jag undviker de värsta fallgroparna.


Om jag tittar i backspegeln och studerar det senaste året så kan jag konstatera att jag bara sålt aktier några få gånger. Bara en enda gång, den allra första sålde jag för att jag ville känna att jag gjort en vinst för vinstens skull. Glädjen blev dock kortvarig eftersom bolaget (Swedish Match) meddelade att man skulle göra en extrautdelning så jag köpte i omgångar (på smådippar) tillbaka bolaget till portföljen. Jag erkänner att jag var påverkad av en kollega som spekulerar med aktier detta misstag gör jag inte om även om jag faktiskt gick med vinst.
Så här ser mina säljaffärrer ut de senaste året, obs courtage ej inräknat:
Swedish Match köpt 20st för 278:-/st  sålde för 306:-  vinst: 560kr
H&M köpte 70st för 250:-/st       sålde 20st för 270:-    vinst: 400kr
Investor köpte 20st för 270:-/st  sålde 20st för 386:-  vinst: 2320kr
Nordea köpte 35st för 106:-/st     sålde 35st för 116:-   vinst: 200kr


Alla pengar från vinster och försäljningar har jag återinvesterat i andra aktier eller fonder. Investor sålde jag för att posten var så liten och kursen har rusat och är för tillfället en bit över 400 kr och nyinvestering där känns ointressant.
Nordea sålde jag av liknande själ. H&M hade pendlat rätt kraftigt och hade övervikt i portföljen så när den toppade upp på 270:- efter att ha varit nere och skramlat runt 245:- tyckte jag att det var läge och avyttra lite vilket visade sig vara smart. Väldigt lite sälj alltså. Nu känns det som att jag har en bra balans i aktieportföljen och inga fler säljordrar kommer att göras på bra lång tid om inget exeptionellt inträffar.


Och på tal om courtage så kände jag mig faktiskt lurad av Avanza då jag var helt grön och skulle köpa mina första aktier. Jag betalade utan att veta om det ett courtage på 69:- på mina första två affärer (jag handlade för 2200:- och 2500:-) Helt horibelt och jag ändrade sedan till den lägsta klassen 39:- i minimi avgift. Det blev ytterligare två affärer i denna nya courtageklass innan Avanza äntligen införde att det skulle vara 0:- i courtage tills man nått ett samlat värde på 50 000:- på sina investeringar. Jag känner mig fortfarande lurad som nybörjare på det helt onödiga högre courtageklassen. Detta var ett misstag jag gjorde. När jag sedan uppfyllt 50 000kr gränsen så bytte jag omgående till minimiavgiften 1:- och har stannat där.


Misstag gör man väldigt ofta pga man blir girig. Man vill ha mer och snabba pengar! Jag var ytterst nära att börja månadsspara i en extremt dyr fond i höstas men tog mitt förnuft till fånga och det är jag evenerligt glad för. Girigheten i mig hade fått fäste för en kort stund och jag trodde att jag skulle göra en bra affär men insåg till slut att jag hade gått utanför mina riktlinjer och troligen skulle begå ett misstag om jag gjort slag i saken. Nu i efterhand kan jag konstatera att alla mina befintliga fonder följt med upp och ligger över DJ world index.
Tundra Pakistan fond A (aktivt förvaltad) med en avgift på 2,5% som jag då tänkte mig skulle bli en kanonbra kortsiktig fond ligger minus -7,63% på en månad! NU är jag glad att jag aldrig satsade en enda krona i den pissfonden!


Det gäller kanske inte att alltid ha 100% rätt men man ska åtminstone inte ha helt fel.
Och på tal om fel så avslutar jag mitt inlägg med en klassiker. Man kan inte annat än älska Brasse, Eva och Magnus i sketchen fel, fel fel! Latjolajbanlådan.
Trevlig helg på er alla!


5 kommentarer:

  1. Wooow! 5 myror är fler än 4 elefanter :,) Shiet så roligt dom måste ha haft när det spelades in... Kommer ihåg det som om det vore igår

    SvaraRadera
  2. Ha ha, ja de hade nog väldigt roligt när den spelades in och vi som växte upp tillsammans med detta pedagogiska program hade både nytta och glädje av denna klassiska serie.

    SvaraRadera
  3. Tack för ditt inlägg. Visst bommar man alltid på avgifter via Avanza. Själv upptäckte jag inte avgifterna för SMS avisering på aktie/fondköp förrän efter ett års tid, det blir ganska många kronor i månaden. Jag har skrivit en del om diversifiering. Med tanke på att det kan börja blåsa mycket närsomhelst, hur förhåller du dig till att placera i: räntor, obligationer, guld mm.

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
  4. Hej Livskvalitet.

    Din fråga är mycket bra och faktum är att de två sista månaderna har jag funderat i exakt (eller man kanske skulle skriva xact för att vara lite vitsig) samma banor. Jag spanade senast i går på ex spiltan räntefond men i ärlighetens namn fann jag ingen större vits jämfört med min nischbanks ränta. Räknar jag på att totalt får jag ju betala ISK skatt på dessa pengar plus fondavgift så kändes det inte så attraktivt som jag trodde från början. Så därför fortsätter jag med sparande i min vanliga buffert och redan nästa månad så börjar jag öka det sparandet och drar ner lite på mina köp på börsen. Precis som du är inne på så vill jag minska min risk. Jag tänker inte sälja någonting utan köper bara inte några nya vanliga aktier. Fonder fortsätter jag att köpa fast lite minde belopp och en liten del preferensaktier. Så i verkliga pengar kan man översätta det till att jag från och med Juli månad går ner från 5000:-/månad till 3000:-/månad som jag satsar på börsen, resten sparar jag i nischbanken till hygglig ränta. När vi får nästa långvariga dipp på börsen så växlar jag över igen och köper när det är lite billigare. På så vis har jag även kapital att handla för när det behövs utan att jag behöver belåna mig.

    Så tänker jag, utan att på något vis vara expert men jag har i alla fall en hyfsat klar bild av vad jag vill och vad jag tror är bäst för mig.

    SvaraRadera
  5. Det gäller att hålla i hatten när kraschen kommer, för det gör den sannolikt. Det är snart 10 år sedan finanskrisen, och det är nog dags igen i relation till bostadspriserna. Frågan är vad som händer med aktieägare som är investerade i: Castellum, Hemfosa, Saltängen mm. Kommer dessa kurser dyka mer än övriga marknaden vid en krasch? Själv är jag för snål för att lägga in pengar i räntor, även om jag känner att jag borde. Jag blir rastlös om inte pengarna sätts i arbete, men borde också komma ihåg: "- Det är lika viktigt att inte förlora pengar, som det är att tjäna pengar".

    SvaraRadera