tisdag 10 januari 2017

Sommarstugan del: 1





Ni som följer vet att jag planerade för en testportfölj bestående enbart av preferensaktier. Jag hade som utgångspunkt att denna portfölj åtminstone skulle kunna betala av elkostnaderna i sommarstugan. Om jag låter portföljen föröka sig själv genom att utdelningarna återinvesteras så kanske jag kan gå ett steg längre och på några års sikt kanske den rent av kan betala hela stugans underhåll. Det är inga gigantiska belopp vi pratar om och under den månad som gått har kuggarna i hjärnan snurrat ett par varv till. För att inte tappa för mycket mot inflationen så kommer så småning om portföljen att utökas med andra bolag som hjälper till att "hålla emot" så att säga.
Säg att elpriset stiger, på ett år blir det kanske 400:- dyrare att driva stugan. I slutändan kommer då inte preferensaktierna att hänga med eftersom de oftast har en fast utdelning. (undantaget är väl SAS)
Detta är under förutsättning att jag inte längre återinvesterar utan plockar ut vinsten/utdelningen som portföljen genererar. Men stupar inte experimentet då? Hela iden var ju att se om det gick att driva denna tesen i verkligheten. Jo helt riktigt. Men i slutändan måste man också vara realist. Jag ska inte behöva lägga en krona i onödan på denna portföljen när jag väl blir min egen. (läs pensionär)


Men vi ska inte gå händelserna i förväg utan vi håller oss till fastslagna riktlinjer så idag inhandlade
jag de första preffarna. Det blev 30st Akelius som nu glidit in i sommarstugans portfölj. På ett år utdelar dessa aktier 600kr. En bra början, och därmed är 1/3 av årets månader täckta av utdelning.
Februari, maj, augusti och november.


Nästa månad gör jag om samma sak, jag kommer då att köpa en preferensaktie som har utdelning med början i mars. (men även i juni,sept och december)
Jag har redan bestämt vilket bolag det blir, Gissa vilket?















14 kommentarer:

 1. Svar
  1. Där satte du den! Bra jobbat. Var det bara tur eller är du lite tankeläsare?

   Radera
  2. Tror bara det finns två preffar som delar ut i den cykeln.

   Radera
  3. Nja lite fler än så finns det i den cykeln, 8st om jag räknar rätt. Corem, Fastp, Klövern, Sagax, ViktoriaP, ALM, K2A, Sdiptech. Det var vad jag hittade under en snabbtitt på Avanza. Det kanske finns fler?

   Radera
  4. De går ex i den cykeln men man får betalt några dagar in i månaden efter. Tittar man så finns det få.

   Radera
  5. Ok, ja du har säkert rätt och då måste det vara den sk. X-dagen de visar på Avanza under föregående och kommande utdelningar? Det var där jag tittade. Heimstaden pref. som jag har i den vanliga portföljen har Januari månad som cykel-månad och där fick jag utdelningen idag. Det spelar kanske mindre roll om det bara är några dagar hit eller dit. Det viktiga är att jag kontinuerligt får utdelningarna till sommarstugan :-)

   Radera
 2. Jag ser fram emot att följa ditt preferensprojekt i hamn! Jag har själv ruskigt dålig koll på preferensaktier så sitter inte inne med någon gissning. Tur för mig att det inte är du som kör fredagsquiz hehe.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja tack för tanken, jag kanske snor ihop ett års-quiz I December, vem vet?
   Trots alla sågningar åt höger och vänster (läs: Caes Hembergs blogginlägg på avanza)så tycker jag personligen att Preferensaktier är ett bra komplement. Ser man det väldigt enkelt så är det bra ränta på dina insatta pengar. I ett djupare och längre perspektiv så är det kanske lite sämre än vanliga aktier. Men som Komplement tycker jag de är utmärkta utdelare att ha I sin portfölj.

   Radera
 3. Kul! Jag startade en exakt likadan portfölj med samma tankar förra året och hittils presterar den bra. Jag har kompletterat med vanliga stamaktier för att hålla mot informationen, hittils axfood, hemfosa och skanska.

  Du ka läsa mer här:

  http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/11/preferensportfoljen-upp-14-i-ar.html?m=1

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.
   Din portfölj ser verkligen trevlig ut och din preferensportföljen är precis så som jag tänkt mig min egen ska se ut i förlängningen, att man "stagar upp" preffarna med lite vanlig stamaktier. Då får man det bästa av två världar :-) Jag lade till dig i min blogglista, tycker du har en bra blogg och ett vettigt tänk.

   Radera
 4. Skall bli intressant att följa dig! Själv kryddar jag min portfölj med preffar då intresset för aktier ökar med antalet utdelningar. Är det utdelningar du jagar så finns det även REIT-fonder i USA och Canada som delar ut kvartalsvis eller månadsvis.

  /MEF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite längre ner i något av mina inlägg så tar jag upp just detta med att satsa på utländska aktier. Tack för tipset.

   Radera