fredag 27 januari 2017

Nu snackar vi.........otur!


Man brukar ju skämtsamt säga att det är bättre med otur än ingen tur alls. Tillåt mig tycka att talessättet är en smula överdrivet. Inte helt osant men jag kommer till det lite längre ner. Upprinnelsen till hela denna historien som jag ska berätta om började en dag hösten  2015, jag har för mig att det var i början av september. Vi hade grillat och när vi sitter och äter så biter jag på en liten benflisa som kommit med de saftiga köttbitarna. Det blir tvärstopp mellan tänderna och det blir som en kraftig stöt som går rätt upp i skallen. Tanden gick inte sönder men några dagar veckor efteråt så ömmade det i tandköttet så jag ringde mitt försäkringsbolag för att kolla upp hur det låg till. Nej försäkringen täcker inte bitskador orsakade av benbitar. Det går några månader och jag har inga besvär förutom att ömmheten kommer och går, -no big deal.
Dags för det årliga tandläkarbesöket och allting är perfekt, inga hål i tänderna och tandläkaren frågar hur jag mår och om jag har några besvär? Jag nämner att jag är lite öm ibland och hon vill då rönga tanden. Sagt och gjort och hon konstaterar kallt att roten är död och tanden måste rotfyllas.

Ok, man har ju hört skräckexempel på folk som fått tänder rotfyllda och jag frågade efter alternativ.
Att dra ut tanden var det enda. Aldrig i livet! En av mina tuggtänder i överkäken, kommer inte på fråga. Hon informerar mig om att det INTE är gjort i en handvändning samt att det kommer att kosta mig 6000 kronor ungefär, Tanden har tre rötter och det avsätts tid 4 gånger. Tre gånger ska det borras och den 4:e gången (sex veckor efter sista avslutade behandlingen) så kan man fylla igen tanden. Tiderna var mellan 45min-60minuter och detta tog flera månader totalt. Dessutom fick jag två ggr åka ner akut då de tillfälliga fyllningarna man sätter dit hade trillar väck. Sista gången jag är där för att fylla igen och avsluta så frågar hon hur det känns och jag säger som det är, jag har fortfarande samma problem som innan hon påbörjade behandlingen. Då vägrar hon fylla igen tanden. Om problemet kvarstår så måste det bero på någonting annat och radar upp en del alternativ. Jag vill inte dra ut tanden utan får en remiss till en specialistklinik 10 mil iväg.

SÄG AAAAA!!


Det tar 7 månader innan jag får remiss-svar och kommer dit. Undersökningen allena kostar 1500:- och jag får en ny tid för utförandet. Ytterligare tre månader senare dvs idag 17-01-27 så fick jag då äntligen behandlingen. 1 1/2 timme var avsatt och förvarning om  6500:- i kostnad. Specialisten förklarade att det kan finnas rotutskott som inte syns på röntgen och han skulle fixa detta. Efter en timmes borrande o filande så upptäcker han något och drar fram ett stort mikroskop för att verifiera. Han låter inte positiv. En annan tandläkare konfirmerar hans upptäckt.
Det går en "fucking" mikrospricka rakt genom hela tanden!
Han konstaterar kallt att det finns ingenting han kan göra, det går inte att laga elle reparera. Jag blir så förbannad att jag håller på att svimma. Jag är tvungen att ta två minuters pissepaus för betänketid.
Ja det finna alltså ingenting annat att göra än att dra ut tanden! Kör i vind, ännu mer bedövning och så får tanden klyvas. Naturligvis så är det en av rötterna som jävlas och har krök sig in under käkbenet men snubben är skicklig och lyckas lirka loss den.
OK, två timmar tog detta totalt och jag behövde inte betala 6500:- utan bara 1500:- till. Jag var rätt spak när jag vinglade ut men lycklig, nu hade jag 5000:- kvar som jag avsatt för tandräkningen som jag istället kan investera på börsen :-) Ja det var ju inte det jag tänkte då men nu i efterhand så slog mig tanken.
Men hela historien, allt jävla plågande och all tidsåtgång och allt krångel hade jag sluppit om jag dragit ut tanden direkt men jag vill faktiskt ha mina originaltänder kvar och därför envisades jag.
Precis som investerare är det så lätt att vara efterklok. Jag kommer i vart fall aldrig mer att rotfylla en tand. Och ingen skugga ska falla på någon tandläkare, de gjorde vad de kunde och var kapabla till.
Jag hade väl bara en förbaskad otur!

4 kommentarer:

 1. Det var väl en väldans tur att du inte fick ont i tanden från första början!�� Har vid två tillfällen råkat ut för tandvärk som slutat med rotfyllning! Önskar inte ens min värsta fiende den smärtan. Sen ska vi inte ens tala om kostnaden för det! �� Tandläkare duktig som inkompetent ger jag inte mycket för! Förutom när dom lyckas ta bort ev tandvärk! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy tusan, 2 X rotfyllning låter inte som någon höjdare.
   Ja just tandläkare har man inte så stort val att välja bort, får man problem så måste man ju gå dit. Det är en av anledningarna till att man ska ha en vettig buffert så man klara sådana smällar utan att det gräver djupa hål i din ekonomi.

   Radera
 2. Jag skaffade frisktandvård, det bästa som jag gjort. Tappade en halv tand när jag åt Djungelvrål.

  SvaraRadera
 3. Det är nog ett klokt val men jag tror inte att det hade hjälpt mig eftersom jag fick åka till specialist, men jag vet faktiskt inte säkert, jag får kolla upp hur det ligger till.

  SvaraRadera