fredag 16 december 2016

På tal om preferensaktier.....


Jo då , så att....på tal om att satsa på preferensaktier så kom idag denna notisen:


http://www.svd.se/varning-for-preferensaktier-som-grisen-i-sacken/om/naringsliv#xtor=AD-500-[svd]-[tf_huvudspalt_1612]-[integration]-[aftonbladet]-[ettan]-[29]


Hjälp mig, har bolagen som ger ut preferensaktier blivit dåliga över en natt?
Att preffarna skulle sjunka i pris är inte oväntat men att som i SVd:s notis påsta att bolagen kan få problem om räntorna höjs verkar vara lite overkill. Om bolagen verkligen är så skitdåliga skulle väl ingen våga satsa i deras vanliga aktier heller, preferensaktierna har ju faktiskt företräde precis i ordets rätta bemärkelse just vid utdelningar. Visst är flera av bostadsbolagen som ger ut preferensaktier belånade men någon ekonom på deras företag måste väl för fasen ha räknat med stigande räntor, och att de ska klara av betalning då också, jag menar det är ju deras jobb!


Amasten preferens har i skrivande stund sjunkit -5,26% dvs 15kr. SAS sjönk med 0,76% och det är
4kr. Alla andra jag har på min lista 8-10st varierar där i mellan.


Hoppas att de sjunker ännu mer fram till nyåret, då ska här handlas!
Eller är jag en förblindad idiot?

6 kommentarer:

 1. Det var ju bra tajmat (lite konstigt supinum, eller hur) av dig, att fundera över att låta preffarna betala stugelen samtidigt som förståsigpåare kommer med invändningar om preffarna. Sedan kommer det dröja ett bra tag innan räntorna i Sverige tar samma riktning som i USA, och inte heller där lär det bli några stora höjningar. Så, jag kommer fortsätta köpa, min portfölj ligger f n -6%, inga farliga siffror med andra ord.

  SvaraRadera
 2. Supinumet: Jag har ropat eller jag har talat passer bra in i sammanhanget :-)
  Om det var det du syftade på?
  Nej jag måste helt ärlig säga att jag inte heller känner någon större oro. Allt kan hända, ja visst, men man kan inte förutse allt och mår man illa av börsens upp och nedgångar kanske man inte ska vara där alls. Jag tänker fullfölja mitt projekt och jag gör som du fortsätter att köpa. När jag ser tillbaka på denna händelsen om två tre år och står med facit i hand är det dags för en utvärdering och då har jag säkert lärt mig någonting på kuppen.

  SvaraRadera
 3. Tänkte lite på thaimat ;). Visst, med facit i hand är vi alla klokare. Jag tycker att det är jätteviktigt med diversifiering, sedan är börsernas reaktioner alltid överdrivna, både åt det ena och det andra hållet. Min långsiktiga aktieportfölj har rusat sista två veckorna, och det blir man ju inte heller klok av. Jag kör ju mycket månadsutdelningar och så länge jag få dem i vanlig och framförallt stigande ordning bryr jag mig inte så mycket om att preffarna har gått ner. Jag har dem för deras utdelning skull, inte för att trader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ok nu fattade jag vad du menade! Jo men då kör vi med det i fortsättningen att man ska ha försöka Thaimat marknaden :-)

   Radera
 4. Tack för kommentaren på min sida: Avanza Zero fungerar inte bättre än en räntebaserad fond, efter ett år låg jag marginellt på plus. Även om indexfonder endast följer index så torde de ge ett annat mervärde över en längre tid. Indexfonder innehåller aktier, olika innehav i olika brancher. Men aktiekurser brukar klättra uppåt över tid, torde inte det återspegla en värdeökning i resp. fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo helt riktigt. Aktiekurserna speglar fondens utveckling och över tid ska vi ha en bra utveckling på våra fonder. Men jag vet i tusan varför Zero har så svag utveckling när top 30 på börsen går relativt hyffsat..i alla fall just nu.

   Radera