torsdag 15 december 2016

Den älskade och hatade preferensaktien.


 


Jag vet inte om det finns någonting bland oss ekonomibloggare som det skrivs och pratas om med så vitt skilda åsikter. Vissa hatar preferensaktier och vill inte ens ta i dem med tång och grillvantar.
Andra lovordar de sk. preffarna som en guds gåva till småspararna. OK, lite tillspetsat kanske men ni fattar vinken. Preferensaktierna åker in och ut ur olika bloggares portföljer med diverse förklaringar om missade höjda utdelningar och dålig utveckling i kursvärde. Räntorna kommer (det vet vi) att öka så smått om något år eller så och då kommer kursvärdet samtidigt att sjunka på preferensaktierna.


Först och främst ska jag säga att jag INTE är någon ekonom i den bemärkelsen att jag läst ekonomi på högskola eller universitet. Så ta inte min åsikt som någon sanning, Jag spånar fritt efter mitt eget huvud.
Om man ska avgöra om någonting är bra eller dåligt så kan man göra en enkel lista med plus och minus. Det är naturligvis inte hela sanningen men jag kommer åtminstone en bit på vägen till ett beslut. Jag tänker så här: Om jag skulle spara 10.000kr i 5-10 år, var får jag bäst utdelning?
Storbanken? Nej eftersom jag får noll ränta där.
Nischbanken? Ja kanske, i rätt bank känns det säkert och i dagsläget kan jag obundet få 1till 1,5%
Fonder? Ja troligen har mina pengar växt under denna perioden men jag vet inte hur mycket.
Aktier?  Ja troligen har mina pengar växt under denna perioden men jag vet inte hur mycket.


+ Preferensaktier. Om jag börjar med det positiva så är det förutsägbarheten. Jag vet exakt hur mycket jag kommer att få i utdelning. Exakt samma belopp varje gång det är utdelning och på svenska preferensaktier så är det 4ggr/år. Jag vet också att om bolaget väljer att lösa in mina aktier exakt vad jag kommer att få betalt för dem. Tryggheten i detta känns bra för mig och adderar ett plus.


- Minussidan då? Ja eftersom utbetalningen är spikad kommer jag inte att få någon höjning av utdelningen. Aktien kan minska i värde men det kan ju vanliga aktier också göra så för min del ser jag inte det som en nackdel. Skulle jag köpa fler aktier till lägre pris så ökar ju direktavkastningen.
Stiger räntan sjunker aktiernas värde men jag får fortfarande mina utdelningar.


Så efter läsningar i ämnet har jag nu bestämt mig för att köra en ren preferensaktieportfölj som jag döpt till SOMMARSTUGAN.


Huset på bilden är inte min sommarstuga, min är mycket större!
Planen är enkel. Jag vill att denna portfölj inom bara några år ska betala delar av driften i min sommarstuga. Jag kommer nu i december att köpa en preff som har utdelning i januari. I januari kommer jag att köpa nästa preff som har utdelning i februari och i februari köper jag den som har utdelning i mars. Jag tänker mig 20.450kr (courtage ej inräknat) satsade till att börja med. Ett utdelningsschema skulle kunna se ut så här:


2017  jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
           AMA SAS K2A AMA SAS K2A AMA SAS K2A AMA SAS K2A
 105kr 225kr 105kr 105kr 225kr 105kr 105kr 225kr 105kr 105kr 225kr 105kr

Utdelning 2017 = 1740kr som återinvesteras.
Utdelning 2018 = 1866kr som återinvesteras.
Utdelning 2019 = 2006kr som återinvesteras.
Utdelning 2020 = 2150kr Nu betalar portföljen åtminstone elen i stugan.


OBS! uträkningen är uppskattad på dagens pris på preferensaktierna. Stiger räntan så blir troligen aktierna billigare och då blir det fler aktier för utdelningen och således stiger utdelningen året efter.


Jag har redan nu en ide om att dra igång en liknande portfölj fast med vanliga utdelningsaktier och då kunna jämföra utvecklingen över tid. År 2020 så kommer portföljerna att bära hela sommarstugans drift.
Det ska bli så spännande att dra igång detta projekt!4 kommentarer:

 1. Intressant. Tänker följa detta. För bara några dagar sedan så såg preffarna rätt intressanta ut. Nu har de dock kommit tillbaka i pris igen. Hur riskabla preffar vågar du dig på? Funderat på att komplettera med några av de små fastighetsbolagen? De är nästan som preffar.

  SvaraRadera
 2. Ja preffarna dök dagen efter jag skrivit ovanstående inlägg; otillåten börspåverkan kanhända ? :-)
  Nej jag har inte tittat på mindre fastighetsbolag ännu, det kanske är ide?
  preferensaktierna har jag dock följt ett tag och jag har även två av dem i min vanliga portfölj men denna nya ska vara renodlad. Ja det ska bli minst lika spännande för mig och jag är inte så orolig för nedgångar i värde sålänge de delar ut.

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg och blogg! Har också funderat på att öppna/göra en preffportfölj med några små fastighetsbolag också. Ska bli roligt att få följa din bloggresa under 2017!
  Mvh Rik innan 30

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade hit! Rådet jag kan ge dig är att läsa på om Preferensaktier INNAN du investerar så du vet vad det är du ger dig in på. Men du verkar vara en klok ung man så det visste du säkert :-)
   Ja jag ser själv fram emot att följa utvecklingen med preffarna.

   Radera