torsdag 30 juni 2016

Hur gör man?– Vi måste spara! Kosta vad det kosta vill.

Hur gör man för att lyckas med sitt sparande? Har man en liten ekonomi som knappt räcker till, hur i hela världen ska man då lyckas skrapa ihop till ett sparande? Knepigt och svårt men inte omöjligt.
Alla har vi olika förutsättningar. Jag skriver ner de punkterna jag själv tillämpade.

1. BÖRJA med att skita i alla andra och hur mycket pengar de har det är inget du kan påverka. Avundsjuka leder bara till dåliga tankar. Gräv där du står. Undersök dina förutsättningar för att börja småspara.

2. OM du så bara kan spara 50 spänn i månaden är det bättre än ingenting. På ett år är det 600:-
på tio år är det 6000:-  Vilket är bäst noll eller sextusen? (då är inte någon form av ränta inräknad)

3. EN buffert är absolut nödvändig. Oförutsedda saker kommer att hända, det är bara en tidsfråga. Hur mycket du ska ha i din buffert avgör du själv, vad är rimligt? Sparekonomer brukar rekommendera 2-3 månadslöner. det låter kanske orimligt mycket när man inte har någonting men bättre att du har 10 000 än ingenting.

4. SKILJ av ditt sparande från din vanliga bank som i nuläget (2016) ändå inte ger dig någon ränta på pengarna. Dessutom är det roligt att se sina pengar växa även om det går långsamt så får man inspiration när du kan se att du ex. fått 37.50 i ränta på dina ex.6000 insatta kronor.
själv valde jag att börja spara på Volvofinans bank.

https://www.volvofinans.se/privat/sparkonto/sparinfo/

Nej jag är INTE sponsrad, Jag tycker bara att det var det bästa alternativet för mig. Lätt att föra över pengar, lätt att ta ut, hyffsad ränta, bankgaranti, fria uttag osv. (finns andra nischbanker med bättre ränta men se upp med villkoren)

5. GLÄDJEN när man ser att man faktiskt lyckas spara lite pengar är oerhört tillfredställande. Det kommer ofta tillfällen när du kan spara lite extra, ta tillvara dessa tillfällen. Det kan vara skatteåterbäring, liten löneförhöjning, en liten skraplotsvinst eller annat som trillar över dig. Spendera inte dessa pengar, åtminstone inte allt, se till att spara och bestäm dig!

Många bäckar små......

// NSInga kommentarer:

Skicka en kommentar