måndag 15 april 2024

Pengar för att göra pengar...

Detta inlägg kommer att handla om insikter och inställning. Jag brukar sällan reta upp mig på folks naivitet eller knepiga uttalande som görs bla på jobbet. Men nu har jag på kort tid hört två saker som fått mig att reagera. Tyvärr var jag inte på hugget och det var först efteråt som jag reagerade. Min hjärna klarar väl helt enkelt inte av att processa för mycket BS samtidigt och först i lugn och stillsam till miljö kan jag i eftertankens kranka blekhet få fram de perfekta svaren jag skulle avgivit. Men processorn är som sagt långsam och ibland kan det ta dagar innan tanken ploppar upp. Jag är sjukt allmänbildad och grymm på all slags frågesport men jag kan allt mer sällan avge ett rätt svar inom 3 sekunder. Jag kan oftast svaren i ex Jeppardy men hade aldrig fixat att avge svaren inom tidsramen. Idag behöver jag kanske 8-10 sekunder för vissa frågor och andra sitter ännu längre in i hjärnbarken. Men nu var det ju inte min hjärnas långsamma synapser detta inlägg skulle handla om utan andra saker.

När folk på min arbetsplats nu så smått börjar få reda på att jag ska säga upp mig och gå i tidig pension så kan jag lova att rycktet sprider sig snabbare än ett pyroklastiskt flöde ner för en bergssluttnig. Folk kommer fram och säger saker som: -Jag hörde att du ska pensionera dig. Ja det gör du rätt i! Liknande meningar med samma innebörd har jag nu hört ett antal gånger nu men det jag reagerade på (långsamt naturligtvis) var följande. -Ja hade jag bara haft de ekonomiska förutsättningarna hade jag också gärna gått tidigare.

Det var någonting som gick igång i mig men just då fick jag inte fram det. Efter en stunds kontemplation på hemmaplan dvs efter jobbet på kvällen så började kuggarna snurra. Personen i fråga jobbar alltså på samma företag. Personen tjänar ungefär lika mycket i månaden som jag gör. Jag vet att personen precis som jag bor i ett litet billigt hus tillsammans med sin sambo. SÅ, vad är skillnaden? Du har (enligt mig hyggliga ekonomiska förutsättningar). Men det kändes i uttalandet precis som om jag hade fått allt till skänks och hen hade inte alls några möjligheter att gå tidigare. Jag var född med silversked i hand vilket är totalt felaktigt medan hen hade haft ett liv utan minsta lyx och hade absolut ingen chans att spara ihop några pengar. Nej jag blev mest förbannad och det kändes orättvist.

Sanningen är ju att jag har skapat alla förutsättningar själv. Jag satte upp ett mål och har gnetat o sparat samt investerat dessa pengar under snart ett decenium. Jag hade kunnat fortsätta att leva som jag gjorde innan med noll kronor på fickan men en massa roliga saker köpta och gjorda. Men jag prioriterade att köpa mig loss från arbetslivet istället. Inställd överkonsumtion från min sida har gjort susen.

När en yngre förmåga på jobbet frågade mig om investeringar (då tänds ett ljus i PP:s själ ska ni veta) så satt en annan person i samma rum och lyssnade till samtalet. Vi diskuterade fonder för det var vad personen hade tänkt investera i. Jag tyckte det var ett utmärk val och rekommenderade det starkt. Berättade att om hen sparade hyggligt så skulle hen ha en god påse pengar om sisådär 20år. Om hen sedan kunde begränsa sitt uttag till 3,5-5% om året beroende på hur börsen gick så skulle hen både ha kakan kvar och ändå kunna äta av den. Det är helt sjukt men det är så det funkar.


Den andra personen kommenterade då att: Ja men man måste ju ha pengar för att göra pengar! Jag kunde ju inte hålla truten och frågade då varför hen inte sparar några pengar alls? Tystnad..... Till saken hör att jag redan för fem år sedan hade ett litet ekonomiskt samtal med denna person och försökte få hen till att spara och investera lite. Jag föreslog så lite som 200-500kr/månad och att långsamt bygga upp ett litet kapital. Nej du blir kanske inte miljonär men du har i alla fall lite mer den dagen du lägger av att jobba. Goa pengar att ha! Men hen var helt ointresserad. Idag fem år senare hade denna personen om sparandet varit så lågt som 350kr/mån haft 21 000kr. Hade de varit investerade i en fond hade det troligen varit över 25 000kr. Där har du din grundplåt för att göra ännu mer pengar! Till denna saken hör att vi har jämnbördig lön och ungefärliga hemförhållanden fast hen har doch fortfarande barn som bor hemma. Jag frågade rakt ut om det inte kunde undvaras 350kr/ månad att investeras i fonder men det var tydligen helt ointressant och samtalet riktades medvetet om till annat från hens sida. Nej vill man inte bli rik kan jag inte tvinga någon..

Man är till stora delar, som det gamla ordspråket säger, sin egen lyckas smed. Ingen kommer och knackar på din dörr och frågar om du vill ha en påse pengar (om du inte har en osannolik tur!) Du måste själv ta tag i ditt sparande/investerande. Visst, det finns undantag och en del har tur i livet. Tur att födas i en redan förmögen familj, tur att du fick ärva pengar/fastigheter/skog, tur att vinna på trav eller lotto. Men för de allra flesta av oss är det hårt jobb och kloka investeringar som kan bära fram till att du själv skapar din rika framtid.Och ingen kan någonsin ta den stoltheten från oss att vi faktiskt gjort det helt själva. 

En hyllning till alla er bloggare som lyckats och kommer att lyckas med detta!


Mvh // PP


13 kommentarer:

 1. Som vanligt är det som så att antingen vill man nåt och gör nåt eller så struntar man i det. Det är absolut inte för alla detta med att spara och kommer aldrig heller att bli. Läsvärt inlägg PP!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja visst är det så som du säger. Fast sparande/investerande skulle egentligen vara något som många många fler borde anamma.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Liknande har jag fått höra men angående utbildning. Bekanta utan utbildning som klagat på sina monotona/lågbetalda jobb och jag har då ifrågasatt varför de inte försöker byta till något annat. Får då till svar att ”det är lätt för dig att säga som har fått en utbildning”. Nej, jag har inte fått den. Jag har kämpat för att ta mig in på den och för att ta mig igenom den och dessutom lånat pengar för att göra det. Allt för att minska risken för att i framtiden sitta och vara missnöjd.

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Ja det här med att själv göra någonting åt sin situation oavsett om det är utbildning, pengar eller vad det må vara så händer det inte av sig själv (om man inte har extrem tur).
  Visst är det stor skillnad på oss människor avseende driv, begåvning, uthållighet osv men med lite vilja så kan faktiskt de allra flesta av oss ändra på saker i vårt liv.
  Jag har stor respekt för människor som dig som har gett sig tusan på att ändra sina förutsättningar. Mycket bra gjort!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 4. Det är väl ganska typiskt svensk avundsjuka, och precis som du säger behöver man ta ansvar över sin situation. Och nästan alltid går det att undvara en summa pengar varje månad efter egen förmåga, eller hur man väljer att prioritera. Tycker det är är oerhört inspirerande och kul att läsa bloggen och förstår vilket hårt jobb som ligger bakom din bedrift. Jag har precis börjat min resa och önskar bara att man gjort det tidigare, men bättre sent än aldrig :)

  SvaraRadera
 5. Hej Snöbollen.
  Du trycker på en viktig detalj, var och en efter sin förmåga. Om man bara så kan spara några hundralappar så kommer det att göra skillnad men det är denna lilla detaljen som många verkar ha svårt för. -Asch, det blir ju ändå ingenting av det! Men de har fel, allt är bättre än inget.
  Ja vi är några stycken bloggare som sent i livet vaknat till och börjat vår sparresa men ändå gjort det bra. Jag önskar dig all lycka till med dina investeringar och kommer att spana in din blogg.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 6. När man läser bloggarna i vår lilla sfär låter det som att det här med FIRE är en folkrörelse men jag tror faktiskt inte vi är så många som månad efter månad år efter år orkar spara stor del av vår lön utan att plocka ut sparkapitalet med jämna mellanrum för en ny bil eller dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Erkänner villigt att jag har dålig koll på hur många som verkligen håller på med FIRE. Men jag kan konstatera att efter 10år så har en del bloggar försvunnit och andra tillkommit. Det finns en "kärna" säg 20-40st som hållit på länge och som jag läser och jag tror nog att dessa är äkta. Ett litet antal nya bloggar poppar upp men försvinner ofta lika snabbt. Det finns ofta ett samband med hur börsen går och var vi står i börscykeln.

   Mvh // PP

   Radera
 7. Intressant inlägg PP!

  Håller även med US ovan, vi är nog inte så särskilt många som på riktigt intresserar oss för FIRE.

  SvaraRadera
 8. Tack!
  Nja, det är ju faktiskt rätt några stycken som redan uppnått FIRE eller andra mål de satt i sitt investerande. Sedan är det såklart en uthållighetsgren det vi håller på med. Man blir inte miljonär på en vecka med vanlig lön, det tar lite tid och för att cittera en känd bok:
  " många är kallade, få är utvalda" . Alltså alla klarar inte av att ta sig igenom den tråkiga delen utan lägger av.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 9. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller meddelande mig direkt på WhatsApp via: +447915601531 och få ett svar på ett ögonblick.

  Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta på 3%.
  * Höga godkännanden
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
  * Enkel onlineansökan.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
  E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447915601531

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte heller att Vi är så vansinnigt många som ägnar sig åt att försöka skapa egen frihet via FIRE genom att investera i indexfonder eller direktavkastande aktier. Vägen till frihet är egal, målet är det samma. Tror att betydligt fler kör på fonder i någon variant, jag har valt en kombination av dessa båda.

  Samma fikarumssnack äger rum på mina arbetsplatser, att det inte är någon idé att ens försöka. att man måste vara rik för att bli ännu rikare. Man kan alltid bli rikare genom sina egna varv. Börjar man så träffar man efter ett tag på ränta-på-ränta effekten och då brukar insikten öka.

  Börjar man aldrig, ja då blir man kvar på samma plats.

  SvaraRadera
 11. Helt ärligt så har jag svårt att kvantifiera hur många som verkligen håller på och ännu mindre statistik finns väl på hur många som verkligen går i mål!
  Jag tror att det finns någon inbankad tanke att det är nästan omöjligt och ingen ide att försöka. Man ska följa systemet som staten satt upp!
  Har ett roligt exempel på en bekant vars fru är insatt i pensioner och pensionering och är fackligt angagerad När jag berättade att jag skulle gå vid 60 så sa hon att det kan man inte. Vår pensionsålder var satt till 64! Jag sa att det var frivilligt men hon verkade inte förstå. Hon var så inne i sin egen värld och itutad att man måste jobba till 65 (64 i vårt fall).
  Jag förklarade att det inte finns någon lag som tvingar folk att arbeta tills allmänpensionen börjar, man kunde ta ut sin tjänstepension och leva på den och det man har sparat ihop själv. Hon skulle bestämt kolla upp om jag hade rätt men ville inte gå med på det förrän det bekräftades av någon annan....

  Mvh // PP

  SvaraRadera