onsdag 3 april 2024

"Det går bra nu" är väl ett uttryck som man har hört många gånger. Jag tror det ursprungligen kommer från en film eller serie. Den som vet bättre får rätta. I vilket fall som helst så upplever nog de flesta av oss att börsen sedan en tid tillbaka har gått halvhysteriskt bra. Ett par procent bättre än börsen ligger min egen Avanzaportfölj, kul, men inget jag lägger någon större vikt vid. Det brukar ofta vara det motsatta förhållandet och det är som det är med den biten. Jag är en utpräglad utdelningsinvesterare och lägger mitt fokus där. Det är väl snarare så att man blir snål och tycker att vissa bolags aktiepris är i överkant och då blir jag alltid lite skeptisk. Jag tappar intresse av att köpa någonting som blivit dyrt bara för att börsen fått fnatt. Tyvärr så drar ju detta med sig att priset på fond och ETF andelar också stiger i pris. Men jag betalar hellre en lite högre pris där än för en enskild aktie. Risken är lägre och fallhöjden inte lika brant.

Jag har under de senaste två veckorna sprungit på inte mindre än fyra arbetsbekanta som numera avslutat sina karriärer. En av dem sedan 10år, en annan 6 år, den tredje 7 månader och den fjärde bara 4 månader. Det är alltid lika intressant att "intervjua" dem om lite olika saker. Inte minst har jag ju ett egenintresse i vissa spörsmål. Hur upplevde de den första tiden? Hur får de dagarna att gå? Hur har det fungerat ekonomiskt för dem? Jag kan väl bara konstatera att det är stor spridning på svaren. Men jag tror att orsaken till det kan bottna i hur väl förberedda de var innan de slutade jobba. Sedan är det nog flera andra faktorer som spelar in. Är du singel eller har du en partner, stor familj/liten familj, är du aktiv i sociala sammanhang eller föreningsliv. Motionerar du eller är du soffpotatis osv? Får man vara frisk och kry är det viktigaste.


Den första personen har haft det tufft med omställningen och saknade sitt jobb. Kanske mer troligt den sociala kontakten och rutinerna det gav att gå upp varje morgon. Jag vet också att det inte fanns några uttalade aktiviteter som skulle göras eller resor att se fram emot. inga direkta hobbys men däremot regelbunden motion. Ekonomin var det inga problem med. Tjänade tydligen mer än när hen jobbade. Men personen sa att dagarna var väldigt långa och att man hade MYCKET tid över! Bor i hyreslägenhet. Gick vid 65 års ålder.

Person två var nöjd med tillvaron. Gift och bodde i hus. Helt ok ekonomiskt men tyckte att det var otroligt enkelt att skjuta på saker, jag gör det i morgon syndromet som hen kallade det. Tyckte själv att han blivit lite lat. Älskar naturen och är ofta ute. Saknade inte jobbet möjligen den sociala kontakten med jobbarkompisarna. Gick vid 65 års ålder.

Person tre var nöjd o glad över det mesta. Gift och bor i hus. Lite mindre i pension men saknade ändå inget ekonomiskt. Det var enkelt att rätta mun efter matsäck. Gott om tid och lätt att bli passiv. Ett kul exempel hen gav mig var att en dag var målet att åka och köpa ett frimärke, posta brevet och så var den dagens uppgift avklarad! Lite överdrivet men ändå med visst alvar. Man gör gärna saker i morgon. Visst engagemang i en förening. Gick vid 61 och har inte ångrat sig.

Den 4:e personen var den som varit helledig kortast tid och vad vet jag, hen kanske fortfarande var i ett lyckorus och fas 1 av sin pension? Inga problem ekonomisk men hade nog en del sparat/investerat. Sambo. Inte speciellt aktiv endast korta promenader. Men i vart fall inga problem med omställningen så långt. Gick vid 61,5 och har inte ångrat sig.

Nu är ju inte mina studier något statistiskt säkerställt underlag och kan säkert skilja sig från riktiga undersökningar. Men eftersom dessa personer inte avviker så mycket i fråga om bostadsort, inkomst och socialgrupp så är det ändå intressant att ta del av de som redan nått ett slut på arbetslivet. Man kan och ska ju inte begå alla misstag själv utan lära sig av andras.... sägs det.

Ingen är väl fullfjädrad pensionär den dagen man slutar jobba. Det är nog snarare att liknas vid en process man går igenom. Man ska hitta sig själv lite grand och hitta de rutiner som passar en själv. Alla vill nog inte fortsätta att gå upp 05.00 eller 06.00 om man haft ett sådant jobb. 

Jag kommer lite längre fram att presentera hur jag själv tänker mig mina dagar i frihet men det är lite för tidigt ännu för ett sådant inlägg men det kommer.


Ja ha, det kunde man ge sig fan på, Jo då lite 3:e aprilsnö på torpet. Odlingssäsongen känns avlägsen...

Jag har i år haft NOLL intresse av min stuga och trädgårdsodlingen där. I Normala fall så är det full aktivitet  under påskhelgen men i år blev det inte ens ett besök där. Nej jag gör bara saker jag tycker är roliga och eftersom det inte är livsnödvändigt och inte orsakar någon annan lidande så har jag inte åkt dit. Jag vill gärna ha lite feeling, en skön känsla av att det ska bli kul att åka dit. Kanske kommer det om vårvärmen kommer tillbaka på alvar. Sen är det ju lite depp att vildsvinen ungefär vartannat år kommer och stökar till vissa delar av tomten. Älg, rådjur och hare är andra frekventa gäster som gärna gnager sönder alla träd jag planterar. Jag får inte plats med allt inom mitt staketförsedda odlingsområde så jag har lärt mig den dyra vägen att det är jag som är gästen i deras vardagsrum. Inte tvärt om.


Mvh // PP
2 kommentarer:

  1. Tror det var Petter, den svenske rapparen, som gjorde en låt där refrängen var just "Det går bra nu". Intressant att läsa om dina bekanta som gått i pension.

    SvaraRadera
  2. Nu när du nämner det, gjorde inte Magnus Uggla någon liknande låt där, "det går bra nu" upprepades? Ja lite egna undersökningar kan aldrig skada. Då får man ju förstahandsinformation.

    Mvh // PP

    SvaraRadera