måndag 4 december 2023

Extrautdelningarnas betydelse.

I det här inlägget lägger jag mina tankar på extrautdelningar (bonusutdelningar) som vissa bolag kommer med en o annan gång. Att ställas mot när ett bolag minskar eller helt drar in sin utdelning. Det finns nog inte många aktieinvesterare som hållit på under en längre tid som inte har råkat ut för antingen det ena (bonusutdelning) eller det andra (minskad eller inställd utdelning). Det ena ställer till det på ett positivt sätt, får man förmoda, och det andra på ett negativt sätt. 

Vi börjar med det negativa, när utdelningen minskar eller ställs in helt så känner nog i vart fall de som håller på att bygga upp portfölj och/eller kapital att det är ett bakslag. Ingen normalt funtad utdelningsinvesterare räknar med att bolaget man köper ska ställa in utdelningen helt. Låt mig ta ett exempel som, om det inte redan är det, kommer att bli klassiskt, Castellum. Detta bolag hade en fantastisk utdelningssvit. Vissa amerikanska bolag har sviter som är mer än dubbelt så långa men jag tar det svenska Castellum som låg i absoluta toppen på svenska utdelningslistan och var inte långt ifrån 25 år utan sänkning. Jag tror INGEN sex månader innan det meddelas att man ställer in helt kunde förutse detta. Många var vi som blev helt tagna med överraskning när detta meddelades. Många hade stora poster och hade Castellum som ankare eller i vart fall som ett av sina ankare i portföljen. För den som inte lever av sina utdelningar var det kanske ingen katastrof eller fog för panik men jag kan tänka mig att om man lever på utdelningar och har ett större kapital investerat där var nog det beska beskedet kärvare. Själv har jag ca 6% i min portfölj bestående av Castellum. Surt med inställd utdelning men ingen panik. De kommer troligen att återhämta sig och aktiekursen har i alla fall stigit en aning från bottennivåerna efter beskedet.

Själv tappade jag 7600kr om året i utdelning på Castellum så visst var det drabbande. Ska man då räkna in att förra året var ett galet år gällande extrautdelningar så är det ingen munter tankeverksamhet att ägna sig åt "tänk om".  Ja ja, men nu hände det som hände och det är inget att göra åt. Framåt!

Lärde jag mig någonting av detta? Helt klart. När man tror man är i hamn har man troligen en bit kvar. Vad menar jag? Jo eftersom detta är en inte helt ovanlig händelse i investerarvärlden med minskade och inställda utdelningar så bör man också ta höjd för detta om du ska leva på utdelningar. Antingen ser man till att ha en rejäl buffert att nalla av om detta händer och/eller så investerar man lite till så man skjuter över sitt eget utdelningsmål. Lita inte på något företag, oavsett!

Man bör vara medveten om att många bolag har en svajig utdelningshistorik. Det finns sådan historik och är relativt lätt att ta reda på men det säger inte ett skit om framtida utdelningar. Man kan inte ta någonting för givet.

Positiva exempel. 2022 fick jag 23 400kr i bonusutdelning från Tele2. Det var en rejäl extraslant att investera. Det kändes lite maffigt ända tills jag fick uttalande av kompis X som hade fått 155 000kr i bonusutdelning från BolagX. Alltså inte ordinarie utdelning inräknad! Ja vi har alla olika perspektiv. Det är alltid trevligt med extra utdelning som man inte räknat med och det är väl därför som det känns extra roligt. Och lika surt är det med sänkta eller inställda utdelningar. Swedish Match var ett annat bolag som pyntade extra utdelning. När det hände första gången hade jag ingen aning om att det ens var möjligt utanför den ordinarie utdelningen så det var verkligen en positiv överraskning. Rent emotionellt så kan det ställa till det lite. Man vill ju hela tiden ha lite mer i utdelningar varje år och får man då ett hack i kurvan så ser det lite illa ut.

Redovisad utdelning för 2022 var 95 057kr

Redovisad utdelning för 2023 blir 79 210kr (kanske inte på kronan men nära)

Ok, det finns alltså tre parametrar som vi får ta i beaktande till att det ser ut som det gör. 

1. Bonusutdelningen som jag nämnde från Tele 2 på 23 400kr boostade ju min utdelning så tar vi bort den hade jag hamnat på runt 71 000kr för 2022.

2. 2023 ställer Castellum in sin utdelning och jag får 7600kr mindre i utdelning så hade vi lagt till den utdelningen skulle jag hamnat runt 86 800 för 2023.

3. Jag investerar mindre kapital är innan. Nu är det enbart utdelningarna och ev. extra inkomster. 

Som tur är så lever jag inte på mina utdelningar.. ännu, och skillnaderna i inställda utdelningar är inte på något vis gigantiska. En vettig buffert hade lätt klarat av en sådan svängning i portföljens utdelning. Men man bör nog ändå se upp! Det året som flera företag väljer att sänka eller ställa in så kan det bli kännbart. Kan vara klokt att ha en plan för hur du ska agera OM detta scenario inträffar. I bästa fall kanske man inte behöver agera alls utan låta det bero men då gäller det som sagt att ha lite pengar på fickan.

Så kontentan av inlägget är att man bör ha mer utdelning än man behöver, den kan komma att sänkas. Räkna aldrig med bonusutdelning även om vissa bolag är riktigt bra på det. Låt det hellre komma som en överraskning. Och investerar du över tid så kommer du troligen att stöta på antingen det ena eller det andra, troligen bägge. Ha en bra buffert som kan ta upp eventuella inställda utdelningar så ska det nog gå bra ändå.Mvh // PP
4 kommentarer:

 1. Sen gäller det även att ha en rejäl slant i buffert för eventuella nyemissioner också... Och risken är dessutom att det blir både indragen utdelning och nyemission ungefär samtidigt, tex i Castellum

  SvaraRadera
 2. Ja du har definitivt en poäng där som jag missade! Tack.

  Mvh //PP

  SvaraRadera
 3. Hallå igen; har du helt lämnat indexinvesteringarna - eller hur har du fördelat allt idag?

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Definitivt inte lämnat indexinvesteringar snarare tvärt om. Jag kör nästan bara index nuförtiden om man nu får räkna in ETF:er som index. De få gånger jag köper enskilda aktier är om ett bra bolag dippar rejält och jag kan köpa det billigt.
  Nej indexinvesteringar överger jag aldrig men vill fortfarande ha utdelningar :-)

  Mvh // PP

  SvaraRadera