onsdag 22 november 2023

Vanguard del 2

Ett första köp i ETF:n Vanguard (VGWL) gjordes precis som planerat och som jag skrev om i förra inlägget. Det blev 5st till det totala priset av 5928,78kr. Courtaget på 1euro är medtaget i avräkningsnotan men jag blir lite fundersam över varför inte Avanza direkt skriver ut vad man pyntar i växlingsavgift. Det får man räkna ut själv. I detta fallet har Avanza växlat mina 5928.78 SEK till 517.60 EUR. Avgiften för detta som man tar ut blir om jag räknar rätt 14.82 SEK. 0,25% av köpeskillingen. Så totalt växlingsavgift plus courtage = 26kr avrundat. Jag tycker personligen att detta borde stå i klartext på avräkningsnotan.

Så här står det på Avanzas hemsida:
"Vid handel med värdepapper och fonder i utländsk valuta växlar Avanza automatiskt aktuell valuta för din räkning (växlingen sker vanligtvis strax efter att den lokala marknaden har stängt, undantaget fonder då växling för köp sker i samband med stopptiden och för sälj i samband med att likvid utbetalas). Spreaden på växlingarna, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurs i aktuell valuta är då 0,5 % (alltså 0,25% åt vardera håll om du köper en utländsk aktie eller fond och sedan säljer, vilket innebär två växlingar).

Exempel valutaväxling: Vi antar att ett köp görs i aktier till ett värde om 1000 Euro, vi antar även att Euron står i 10 SEK. Detta medför att du får betala 10 025 SEK. Om du säljer aktierna får du betalt 9 975 SEK."


Vi kan jämföra detta med en annan affär jag gjorde i höstas då jag köpte 50st XACT för 6143 SEK och betalade 15kr i courtage, ingen växlingsavgift. Jo det är något dyrare att handla på sig utländska ETF:er men jag får försöka se det som en engångsavgift eftersom jag inte har någon tanke på att någonsin sälja. En ETF som täcker stora delar av världen gör ju att risken för mig jämfört med enskilda aktieinnehav är mer än milsvid. Så man kan också tänka att man betalar en liten högre peng för att sprida riskerna. Fast det kanske är ett totalt feltänk. Jag har ju ex LF Global som inte kostar ett skit i inköp och har minst samma riskspridning. Skillnaden är väl egentligen att denna fonden delar ut pengar 4gånger om året. så man får väl ställa sig själv frågan om det är värt det. Att sälja egna fondandelar är precis samma sak. Fast jag gillar att jag inte själv behöver gå in o göra detta i framtiden. Jag vill ha det enkelt. Pengar som betalas ut automatiskt är rätt nice.

En av anledningarna till att jag ville bredda mitt investerande något var ju att jag tyckte att XACT hade nått en lagom position i min portfölj. Kanske omvärderar jag det i framtiden och ökar på i den ETF:n men just nu var jag rätt nöjd där. Så vad skulle jag då lägga utdelningarna på? Jag månadssparar redan i tre vanliga fonder. Jag har inte så många enskilda aktieinnehav som jag inte är "full" i. De få jag har kvar köper jag bara om det kommer bra lägen. Inget intresse av att ta in något nytt bolag i portföljen så för mig återstod det bara ETF:er. 

Man vet ju aldrig men det ska bli roligt att om 5-10 år blicka tillbaka och konstatera om man var dum eller gjorde rätt.


Mvh // PP
4 kommentarer:

 1. Hallå PP! Håller med , totala växlingsavgiften kunde gott stå i klartext. Lägg ett förslag, det har jag gjort men inget de orkat eller velat införa hittills...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.
   Jag hade funderingen redan igår men avstod. Tror att jag ändå ska ta det med avanza. Ju fler som trycker på...... :-)

   Radera
 2. Jag matar in merparten av kontantutdelningarna i Aktiespararna Direktavkastning B, XACT Högutdelande och någon Wisdom Tree utdelande ETF. Köper sällan individuella aktier numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NLI.
   Det känns som bra val att sprida sina pengar på fonder och ETF:er när man redan har en god portion aktier i enskilda bolag. Det känns för min del också lite som att nu när man börjar närma sig slutet på investerar-fasen så är det inte lika intressant att följa enskilda bolag hur de går osv. Bättre då att köpa fond.

   Mvh // PP

   Radera