onsdag 1 november 2023

Vanguard

I går 23-10-31 var det en väldigt positiv dag. Börsen var på grönt och själv så avslutade jag ett långsiktigt investerande i ETF:n XACT högutd. 2019 började jag lite smått och trevande att investera i den och lite av och till för att 2022 och 2023 accelerera inköpen. Nu har jag nått den nivå 1000st som jag en gång satte upp som mål. Nej det är faktiskt inte riktigt sant. Jag satte till att börja med 500st som ett mål men efter hand så kände jag att riskspridningen var så pass god att jag vågade höja mitt mål. Jo jag känner mig faktiskt lite glad att jag nådde ända fram och nu har avslutat investeringen där. Jag kommer troligen att äga denna ETF under väldigt lång tid, kanske så länge jag lever...

Men när jag i somras insåg att jag kommer att nå fram och vara (som jag tänker nu i alla fall) fullinvesterad i XACT så var det på tiden att börja se sig om efter nästa "projekt" och jag tänker att jag vill ha ännu mer riskspridning. Som jag skrev i mitt förra inlägg har jag blivit en fat lazy cat och är mer ute efter att bevara kapitalet än att chansa med enskilda bolag. Det är inget fel med att ligga på index och jag har aldrig någonsin haft som ambition att försöka slå index. Visst det är kul när det händer men som sagt inget jag eftersträvar. Så jag började spana på utbudet och efter lite klurande står det nu klart att jag kommer att köra på: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF - (USD) Dist


Jag känner att denna är den som passar mig och mitt investerarsätt bäst. En globalfond som delar ut. Den har visserligen ett överhäng av amerikanska bolag men det är stora kanoner som har bevisat sig mer än en gång kunna klara av att dela ut även under knepigare perioder. Men även Europeiska bolag som Novo Nordisk, Taiwan semiconductors, Nestle osv. ingår i fonden. Med hemvist i Irland så kan jag ha den på vanlig ISK och inge bök med källskatt. Utdelningar 4 gånger om året och en hyggligt låg avgift runt 0,3%.  

En valutaväxlingsavgift tillkommer vid köp, den handlas i euro, men i ett långsiktigt ägande för resten av mitt liv som det är tänkt kommer det inte att vara några större summor i slutändan. Jag har inte satt något mål på antal eller hur mycket pengar jag kommer att investera utan jag kör på ett tag och så får vi se.

Jag blev lite sugen på en europeisk ETF också när jag läste om två olika som Petrusko nämde på sin blogg. Det hade varit nästan optimalt i min lilla investerarvärld. En som täcker norden, en europa och en som täcker världen. Krasst sett hade det kanske räckt med en världsfond men då är det inte säkert att alla fina europeiska och nordiska bolag finns representerade så det kommer nog att petas in en europeisk ETF vad det lider.

Jag var faktiskt i kontakt med Avanza och ställde en fråga till dem. -Varför startar inte Avanza en egen utdelande ETF? SHB:s XACT är ju den enda utgivaren i norden. Borde det inte gå att konkurrera med den? Säg att Avanza breddar med fler innehav än vad XACT har och en lägre avgift då har man ju plötsligt något attraktivt för utdelningsinvesterarkollektivet. Jag drog till med att ide´n borde presenteras för Sven Hagströmmer och att de borde lyssna på sina kunder. Vi får väl se hur det går?

Oktober månad gav 13 358:- i utdelning. Årets 3:e bästa utdelningsmånad och de pengarna omvandlades i följande inköp.

XACT högutd. (mina sista i den ETF:n) 

Investor

SHB

Boliden

November är specat för runt 5000:- i utdelning och då kommer jag nog enbart att köpa in mig i Vanguards ETF som nämnts ovan.


I går kväll var jag ute en timme och motionsvandrade i mörkret. Det regnade och jag mötte exakt noll andra människor. De flesta av oss är finvädersmotionärer men jag har alltid tyckt att har man vettiga kläder så funkar alla väder. Jag hoppar inte över ett pass bara för att det pissregnar ute. Den enda gången jag ställer in pga yttre omständigheter är om det blåser halv storm ute och det är risk för att plåtar och takpannor kommer flygande, grenar eller hela träd som rasar omkull.

Jag brukar ha lite mål som vandringar eller cykelturer med övernattning i tält eller vindskydd även sent på hösten men i år har jag faktiskt inte planerat något. Men rätt vad det är så får jag väl ett ryck och drar ut.

Här är en bild från i somras när jag var ute på en tredagars tur.Pratade med en kvinna som jag träffar via jobbet vi, har haft mångåriga kund/leverantörskontakter och hon har känt till mina planer om att gå tidigare i flera år och för någon vecka sedan så nämnde hon att även hon siktar på att gå vid 60. Ha ha, jag skrattade och frågade om jag månne hade inspirerat henne? Jo så var det och en del andra faktorer i hennes liv hade tydligen fått FIRE bägaren att rinna över och nu var siktet inställt och hon kommer att göra alvar av saken. Till min förvåning så yppade hon att hon faktiskt sparat i fonder sedan hon började jobba som ung och att det nog fanns tillräckligt med kapital för att "hoppa" om ett par tre år. KUL!

November har börjat och tja, det är väl som vanligt, grått o mulet, vinterdäck på, och en o annan förkylning är nästan oundvikligt. Men hösten är och förblir ändå en av mina favoritårstider. Nu ser jag fram emot nyåret och att kunna summera årets utdelningar. Förra året var ju ett rekordår för PP men dopat av extrautdelning och det kommer inte att kunna upprepas. Men med tanke på inställd utdelning från Castellum så kommer jag ändå att ha ett hyggligt år ser det ut som men vi avvaktar slutet innan vi summerar.


Mvh // PP

3 kommentarer:

 1. Jag önskar bara att valutaväxlingsavgifterna var mindre. Visst, för ett långsiktigt sparande så är 0,25% av inköpet och 0,25% av utdelningarna ingen stor grej, men det är en kassako för bankerna och jag vill inte vara en kassako.

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt i att det kostar några kronor varje gång man handlar utländsk ETF. Jag får väl se det som en engångskostnad och vara glad över att riskspridningen blir desto bättre.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Hallå; Är du i behov av ett akut lån? Jag heter Emily's Janssen, jag är låneansvarig och finanskonsult på Novelty Finance. Det har kommit till min kännedom att privatpersoner och företag har så svårt att få lån antingen från banker eller andra finansiella institutioner. Mitt företag (Novelty Finance) är här för att tillhandahålla och hjälpa dig med det lån du behöver

  Oavsett om du vill ge din livsstil ett lyft eller om du har en oväntad utgift att ta itu med, är ett lån från NOVELTY FINANCE det kostnadseffektiva sättet att få det att hända.

  NOVELTY FINANCE är flexibel: du kan låna upp till fem miljoner euro (5 000 000,00 €), med lämpliga återbetalningsperioder från 6 månader till 30 år. Vi erbjuder ett omfattande utbud av privatlån, företagslån, bostadslån och skuldsaneringslån som kan anpassas för att passa dina föränderliga behov och omständigheter till en ränta på 3 %.

  Vad du får:
   Omedelbar tillgång till dina pengar efter godkännande
   Konkurrenskraftiga räntor
   Flexibla återbetalningsvillkor
   Möjligheten att betala av ditt lån snabbare (extra betalningar minskar lånebeloppet)
   Enkelt godkännande om du behöver ytterligare medel
   Din första återbetalning av lånet börjar om sex månader efter godkännandet.

  Hur man ansöker:
  Att ansöka om lån är snabbt och enkelt!
  Företag eller privatpersoner som är intresserade av att ansöka om ett lån hos Novelty Finance och behöver mer information om låneerbjudandet, ska SKICKA ETT E-POST till: noveltyfinances@gmail.com

  Villkor gäller.

  SvaraRadera