tisdag 19 december 2023

2023 års julsaga

Det har blivit en tradition att PP skriver en (kul?) julsaga och i år blir inget undantag. Man ska ju hålla på traditionerna! Så håll tillgodo...


En månad innan jul. 

Ute i Nisseverkstaden så höll Eilert, en ÖverNisse i underhållshangaren, på med att slipa medarna på julsläden. Eilert tog sin syssla på alvar och för att få ett riktigt bra grepp på blåfrusen skare visste han bättre än någon annan hur viktigt det var att kanterna skulle vara lika vassa som ett katana svärd. Blankpolerade och fina gjorde han en sista koll men blev avbruten av Benny en UnderNisse på HR avdelningen som kom inspringande med andan i halsen.

Det står en vanlig människa utanför stora ingången till slöjdverkstaden flämtade han! -Jag hade ingen annan chef att gå till när jag kom att tänka på dig. Eilert nickade lugnande till svar. -Ja då får vi väl se efter vad han vill? De gick tillsammans genom den stora hangaren ut genom träsvarvshallen och rundade hörnet på ekonomiavdelningen innan de kom fram till Stora ingången som låg precis bredvid  HR avdelningen. Man kunde genom glasdörrarna se att det stod en lång och smal herre insvept i en lodenrock och schal med en ful öronlapps-keps på huvudet. I Finland kallas de för Lippalakki.  Gubben såg bister ut där utanför glasdörrarna. Han slog ihop skosulorna för att få lite värme i fötterna.

Eilert tryckte in knappen till porttelefonen. -Ja, vem där? Den långe mannen utanför tog ett par steg fram till dosan som satt på utsidan. -Ja god dag, mitt namn är Åke Winberg, jag kommer från skattemyndigheten. Jag skulle vilja tala med någon högre chef på ekonomiavdelningen. Det är lite oklarheter här i den sista deklarationen som jag tänkte vi skulle försöka reda ut. Eilert hade själv en gång jobbat på ekonomiavdelningen men tyckte efter 74 år att han ville göra något annat och hade sökt sig vidare till mer handfasta saker och började då på underhållet och det hade han aldrig ångrat. Han tryckte in öppna knappen och släppte in Åke Winberg. Eilert lotsade in honom på Ekonomiavdelningen och frågade efter chefen där. Han var tydligen ute på tjänsteresa men underNisse Jan-Göran fanns tillgänglig. Eilert drog sig tillbaka till sin hangar för att färdigställa medarna på Tomtens släde.

Tomten själv satt på ett utespa i Trondheim tillsammans med Tomtemor och laddade upp inför årets julstress. De hade  tidigare varit på heta stenar-massage och det hade varit välbehövligt. -Har vi verkligen råd med detta undrade Tomtemor lite bekymrat? Ja ja, nemas problemas sa Tomten, Aktierna har ökat i värde och utdelningarna kommer in som ett brev på posten, dock icke PostNord skrockade Tomten. Verksamheten går bra och vi går plus varje år sa Tomten helt ovetande om att Åke Winberg från Skattemyndigheten samtidigt klivit in genom dörren till Tomterverkstadens ekonomiavdelning.

Helvetet brakade loss! Ekonomimuppen från skatteverket hade upptäck en hel radda med oegentligheter i Tomtens bokföring. Jan-Göran hade ett elände med att försöka bortförklara alla anklagelser som nu riktades mot Tomtens företag. Det var en diger lista som presenterades och det hela såg mycket alvarligt ut. Brott mot skattebrottslagen på gränsen att Ekobrottsmyndigheten måste kopplas in och verksamheten helt slå igen. Åke Winberg läste upp följande punkter:

* Rödvit arbetskraft. 

* Försvårande av skattekontroll.

* Skatteredovisningsbrott.

* Vårdslös skatteredovisning.

* Synnerligen vårdslös skatteuppgift.

* Saknade verifikationer och bokföringspost samt bokföringsbrott.

* Saknad eller ofullständig kassajournal och kassabok.

Det såg mörkt ut......

Aj aj aj, Nu satt Tomten verkligen med sitt vita skägg i brevlådan! Han fick avbryta sin vistelse i Trondheim och masa sig hemåt till Tomteboda för att reda upp detta. Tomten själv hade de senaste åren verkligen haft lite tomtar på loftet och därför behövde han all hjälp han kunde få av Tomtemor. Väl hemma så tog de emot Åke Winberg uppe i stora stockvillan. De satte sig ner i stora salen framför den öppna spisen där en härlig brasa sprakade. Åke förklarade med bister min hur alvarligt läget var. Något av de värsta han någonsin varit med om. Så här får det bara inte gå till! Han kunde tyvärr inte göra någonting annat än att anmäla Tomten och dra honom inför domstol. Verksamheten skulle med all säkerhet läggas ner per omgående om inte riktigt bra förklaringar, vilket Åke hade svårt att se, kunde trollas fram omgående.Men tänkt vilken katastrof. Inga barn får några julklappar om vi tvingas slå igen verksamheten försökte tomtemor men Åke var obeveklig. Han påpekade att han under flera års tid hade sökt Tomten men det fanns inte ens en riktig adress till var fastigheten och var fabriken var placerad. Men nu när han äntligen hade hittat så skulle han minsann inte släppa greppet så lätt. Tomtemor förstod alvaret och någonstans i bakhuvudet började en plan ta form.

-Lite julglögg kanske jag få fresta Herr Winberg med? Tomtemor tittade på honom med sina gnistrande rådjursögon. Först tänkte Åke tacka nej men ångrade sig, han hade ju pulsat i halvmeterhög snö hela dagen så lite varm glögg kunde väl inte skada. Tomtemor svassade ut i köket och fixade med glöggen. Under tiden så tittade Åke Winberg upp från sina papper och frågade Tomten rakt ut hur det hade kunnat gå så illa? Tja, sa Tomten, det började kanske för tre fyra år sedan när vi hade rotering av personal. Du vet en tomtenisse får bara jobba 75år på samma jobb sedan roterar vi för att det inte ska bli enformigt. Man kan naturligtvis självmant söka sig vidare redan efter 60år men det är det få som gör. I alla fall så efter den senaste roteringen så tappade vi som sagt mycket kompetens och det är nog där du har upprinnelsen till det hela. I samma veva så kom Tomtemor tillbaka från köket med en bricka med glögg, pepparkakor och lussekatter, Hon serverade både tomtefar och Herr Winberg. Redan efter första munnen glögg höll Winberg på att sätta i halsen. Han hostade till och satte ner muggen. -Oj! Det var starkt det här konstaterade han. Ja det är alla kryddorna vi har i vår hemmagjorda glögg konstaterade Tomtemor. Lite Wasabi, Krossade piri-piri, torkad bolmört och så lite galla från blåsfisk. Åke ville ju inte vara ofin så han tog en ny mun av drycken och den var faktiskt god trots att den var stark. Vill han inte ha lite pepparkaka o lussekatt? Jo en lussekatt tar jag gärna. Tomtefar sträckte sig också efter en katt men fick ett slag över handleden av Tomtemor. -Du får hålla dig till pepparkakorna, du måste tänka på din vikt sa hon strängt och tomten fick därmed nöja sig med ett pepparkakshjärta. Åke tömde sin glöggmugg och kände en go värme sprida sig i kroppen och lite dåsig blev han allt. 


Tomten harklade sig och började prata. Ja men det är klart att vi måste reda ut den här härvan, Vi har, helt ärligt, fuskat som bra fan och nu får vi stå vårt kast. Vi har inte bara undanhållit en massa pengar utan vi har fastigheter lite var stans i världen, Monaco, Bahamas, Jungfruöarna, och så naturligtvis en representationsvilla på Julön, ja du vet den där som ligger mellan Australien och Indonesien. Min polare R. Akelius brukar komma o hälsa på, det var han som visade mig upplägget men vi måste ha missat någonting för han har aldrig haft påhälsning av svenska skattemyndigheten. Ja sedan har vi ju den röd/vita arbetskraften och gruvdriften norr om polcirkeln fast i din värld så kallas den visst svart. Ja just det, jag höll på att glömma smaragdgruvan i Brasilien, Det var Lundin som tipsade om den fyndigheten honom känner du kanske sa Tomten och vände sig mot Åke Winberg.

Till Tomtens förvåning så satt karl och sov! Perfekt sa Tomtemor, det gick snabbare än jag trodde. Tomten fattade ingenting.... Tomtemor gick bort till  hallen och tryckte in siffran tre på en display på väggen. Skicka upp 4 nissar och Julia på PX på momangen hit till villan. Det tog inte många minuter förrän det knackade på dörren och nissarna med Julia från PX stod i hallen. De gick ut i stora salen och så pekade hon på Åke Wiberg som satt avtuppad i en fåtölj. Tomtemor drog med sig Julia till Toaletten och beordrade Tomten att plocka fram digitalkameran. 

En timmer senare......

-Bär upp honom och lägg honom i vårt gästrum. Nissarna högg i direkt och till Julia sa tomtemor: -Jag ska be dig om en mycket prekär uppgift. Hon förklarade att hela Tomte-city i stort sett skulle utplånas och alla skulle bli arbetslösa och troligen även hamna i fängelse pga lite ekonomiska missförstånd. Julia lovade att ställa upp vad de än behövd göra. 

Åke Winberg slog sakta upp sina ögon och hade inte en aning om att han befann sig på ett hotellrum i Åre. Han hade en så kraftig baksmälla så den skulle kunna sändas på TV:4:as nyheter! Han satte sig upp i sängen och han mindes inte mycket av gårdagen. Hade han inte varit på uppdrag hos Tomten? På bordet bredvid honom stod en bukett med julrosor och så låg det ett tjockt brunt kuvert i A4 storlek med rött sidenband och rosett. Ett kort instucket med hans namn på och på baksidan stod det bara -Tack för igår. Nyfiken så öppnade han kuvertet och det var en fint textad handstil som förkunnade följande:

Kära Åke.

Som du framöver kommer att förstå så var detta vår sista utväg. Vi hade satt oss själva i skiten men vårt uppdrag är att glädja barn i juletid och då är det ingenting som får stoppa oss. Vi har varit med om värre saker, fråga Ulla Ostbåge om du någon gång träffar henne, i Nordkorea. Vårt team av IT-Nissar har hackat skatteverkets server och raderat alla filer som var komprometterande och ändrat så att allt ser bra ut, Vi kommer till och med att få tillbaka på skatten nästa år. Kopior finns på alla foto beredda att skickas ut till all personal på skatteverket och din fru och alla släktingar.

Tack för att du har förståelse. J.T


Åke började titta på bilderna som fanns under det första textade A4 pappret. Här ser man hur han sitter i en bred fåtölj med en vacker ung kvinna (PX Julia) i kort tomtekjol och luva. På nästa bild har Åke tagit av sig skjortan och bär endast slips och Julias Tomteluva med handen inkörd innanför hennes kjol. Och så fortsätter det. De sista bilderna är tagna i en bred säng där Åke är helt naken med en halvt urdrucken whiskey i näven och är vit om nosen och Julia sitter ovanpå honom endast iförd strumpor och en tomteluva. Åke fattar att spelet är över och att han blivit grundlurad av Tomten & Co. Han börjar skratta och lägger sig i sängen igen. Ja skit samma, det fanns ingenting han kunde göra förutom att elda upp bilderna eller köra dem i en papperskvarn så att ingen någonsin skulle få reda på denna historia. Han funderade vidare på att det måste ha varit glöggen som tomtemor bjöd på, den smakade ju ovanligt. 

Uppe i Tomteboda hade man julbjudning för alla anställda. Tomtefar och Tomtemor Tog emot i stora villan. Gratifikationer för väl utfört arbete utgick till alla men IT-Nissarna och PX Julia fick även en julbonus, det var de väl värda efter att ha räddat julen åt oss. När festligheterna var över så satt Tomten och Tomtemor ensamma igen framför brasan. Tomten hade fått allt förklarat för sig och att både glöggen och lussekatterna var spetsade med sömnmedel. Det förklarade varför Tomtemor inte ville att tomten skulle ta sig en lussekatt den kvällen de hade Åke Winberg på besök. Men nu slipper vi oroa oss, han lär aldrig visa sig här uppe hos oss igen sa tomtemor. Hon sträckte fram ett fat till Tomten. -En lussekatt kanske?


God jul på er alla bloggläsare!Mvh // PP
 


4 kommentarer:

 1. Hehe, underhållning på hög nivå! God Jul PP!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och jag önska så klart ekonomibloggarnas egen Fumlan det samma!

   Radera
 2. Jag gillar traditioner !! God Jul, kom ihåg att tänka på procenten ;)

  SvaraRadera
 3. Ha ha, Ja procenten är viktig i många sammanhang :-)
  God jul på dig NLI!

  SvaraRadera