onsdag 5 juli 2023

Boliden, släng dig i väggen!

Det händer att PP svidar om från kavajen till skogsmulle-kläder och i dem trivs jag allra bäst. Så fort tillfälle ges drar jag mig gärna ut i skog o mark. Nu har en nygammal hobby åter blivit aktuell. Storyn börjar redan när jag var i 12 års åldern och hängde med min farsa ut på exkursioner med geologiska klubben. Man knackade fram granater (halvädelsten) eller Olivin (grön fin sten) En gång var vi och letade 40 000 år gamla hajtänder. Jag hade flax och lyckades gräva fram 9st. Tyvärr så försvann eldsjälarna och därmed gick klubben i graven. Många år senare skaffade min far guldletarutrustning och massa geologiska kartor. Men han hade många projekt och drömmar min far och det tog säkert 20år innan han ens orkade masa sig upp till Småland och hyra in sig på en inmutning i Ädelforsen. 

Nu slumpar sig livet på de mest egendomliga sätt och en kompis ringer och frågar om jag vill följa med och vaska guld. Givetvis hakar jag på, ingen större övertalning behövdes. Vi åkte till Smålands djupa skogar och Ädelforsen där familjen Guldström sköter och äger guldvaskaranläggningen.

Sju timmar senare så avslutar vi dagen och det lilla guldet jag fått ihop stoppas i en provtub som minne. Iden om att sälja "pots & pans" och ett tillfälle för Svensson att vaka guld är genialisk. Man tjänar mer på det än att själva utvinna det som finns. Jag har sett flera exempel på detta.

Men så länge folk är nöjda är det väl bra. Det var trevligt att sitta där och vaska och många trevliga människor att prata med. Jag skulle kunna tänka mig att åka dit igen med mina barnbarn så de får uppleva glädjen det ger att hitta lite guld.

Boliden är, vad jag vet, det svenska bolag som utvinner mest guld. (Lundin gold?) Var det 4000kg om året? Mest som en biprodukt om jag fattat det rätt. Men ändå en stabil inkomst. Nu har de råkat i blåsväder igen. Spanjorerna är missnöjda med ett äldre domstolsutslag där Boliden vann striden och nu vill de ta fajten igen. Runt en miljard skulle det kunna kosta om man förlorar målet. Men som en kompis sa: Spanjorerna ska fan vara glada att Boliden varit nere och grävt stora gropar åt dem så de kan gömma sig för den starka solen. eller vattenfyll hålen så har de gratis swimmingpool! Vi får väl se var det slutar....

Juni är förbi och det gick lite uppåt för portföljerna. Fonderna går som tåget men aktierna ligger totalt fortfarande på minus. Men jag bryr mig mindre och mindre om enskilda månade eller år. Det kommer att gå upp igen och det brukar ju svänga lite hit o dit innan det bestämmer sig för att bara gå uppåt.

Juli månad ger strax över 3000kr i utdelningar och jag har köpt lite PEAB, SEB och Investor. När Peab var nere på 44kr kunde jag inte låta bli att köpa ett stim. Investor har jag inte gjort några nyköp i på flera år så jag tänker att balansera upp lite mer där. Annars närmar sig semestern med stormsteg och jag ska ut på nya upptåg. Förhoppningsvis så kan jag rapportera om det i nästa inlägg...när nu det blir? Det är ju som sagt semestertider och då kan det bli glesare än vanligt med inlägg.


Boliden, Släng dig i väggen!

Min lilla skörd av guld efter 7 timmars vaskande :-) 


Mvh // PP Önskar alla läsare en trevlig semester!3 kommentarer:

 1. Vad roligt att din pappa tog med dig ut på sådana äventyr. Det ger fina minnen om inte annat. Har aldrig hört talas om att det finns guldvaskning i Sverige på det sättet som du provade på. Jättekul grej ju. Tänker att det är lite som att fiska. Fast om det är en massa folk där blir det väl inte lika rofyllt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jo jag är tacksam att min far var en naturmupp, det har gett mig en bra bas att stå på. Guldkampen är väldigt stillsam men fiske är ännu bättre :-)
   Jo guld finns i backen över hela Sverige men ofta i små storlekar och små kvantiteer. Men lär man sig bara att lete så hittar man.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

  Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta på 3%.
  * Höga godkännanden
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
  * Enkel onlineansökan.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
  E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447360502110

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

  SvaraRadera