onsdag 14 juni 2023

Idé och annan slags torka..

Juni är en av mina svagaste utdelningsmånader. Men man får väl vara nöjd med det lilla. Juni kommer heller aldrig att bli bra för jag kommer inte att skaffa något bolag som delar ut där bara för att det delar ut just i juni. Nej då får jag hellre försöka leva av det som maj månad ger. 1980kr in i utdelningar som ska fördelas och jag börjar bli lite sugen på Boliden igen nu när den kommit ner en bit. 

Ni som läser PP:s blogg en o annan gång känner till att jag har en stuga i skogen som jag köpte för några år sedan. Inget kommunalt vatten eller avlopp. Däremot el och egen brunn. Jag började anlägga en trädgård och det tog 2 år innan jag hade gräv ner plintar och rest stolpar och ett 180cm högt plank/staket runt om ytan på 16 x 20m. Eftersom det ligger i skogen så får jag ofta besök av dess invånare i form av Älgar, Rådjur, Harar och Vildsvin så att inte hägna in var inget alternativ, detta fick jag lära mig den dyra vägen. 

Nå ja, det mesta har flutit på bra men 2018 så var det ju extremt torrt och mina odlingar var nära att stryka med pga av torkan. Jag lärde mig att springa med två murarhinkar på 15L vardera fulla med vatten från brunnen upp till trädgården kostade mig tennisarmbågar. Jag var för snål för att investera i en jetpump med vattenslangar. Jag tänkte att detta med extremtorka var en engångsföreteelse men tänkte ändå vara beredd om det skulle hända igen så jag skaffade mig en IBC vattentank på 1000L. Regnvatten från ett ladutak var gratis och en bra lösning. Problemet var väl snarare att jag ökade på odlingsbäddarnas antal och räknade inte med vattenåtgången. Så till förra säsongen skaffade jag en 1000L tank till. 

Perfekt. Ja om det nu inte blir extremtorrt igen vilket det nu visat sig bli. I April lyckades jag få ihop 1600L regnvatten, sedan dess har det inte fallit en droppe! För två veckor sedan så tog vattnet i tankarna slut och då återstod bara vattnet i brunnen. Det kommer naturligtvis inte heller att räcka så länge då det inte är en källbrunn. Har jag tur så två veckors vattning sedan är även den tom. I vilket fall som helst så tänkte jag INTE bära vatten för hand utan nu fick jag nog krypa till korset och skaffa mig en pump.

Det blev en sk pumpautomat PA 1301 från Biltema. Med slangar och kopplingar gick det på 2200kr. Nu så här i efterhand har det varit värt varenda krona och slippa bära för hand 40m i uppförsbacke. Kanske kan jag rädda årets skörd men då måste det komma lite regn de närmaste 15-20 dagarna. Blir Juli fortsatt lika torrt så är det kört! Då blir det inga morötter, rödbetor, blomkål, gurka majs eller potatis detta året.

Och så var det ju det där med ostbågsodlingen. Det ser bra ut, fröna har tagit sig och små plantor har blommat ut. Det är säkert min hemliga BocaShi gödsel och den egenbrända ekokolet på senväxt fura som gjort att det tagit sig så bra. Men de är ju så känsliga och inte varje år man lyckas nå ända fram till skörd. Jag vet att FattigBonddräng också har gjort tappra försök men hittils inte lyckats så bra, vi kanske får slå våra kloka huvuden ihop. Till nästa inlägg om odling ska jag se om jag inte kan ta ett foto på mina nästan fullväxta ostbågsplantor.

Ostbågsplantor 14 dagar efter sådd.



Mvh // PP

 



2 kommentarer:

  1. Bra grej med pump. Här i Malmö är det torrt, torrt. Jag punktbevattnar men vissa saker börjar gulna nu. Till och med några träd på väg till sonens skola börjar skifta i gult...

    Angående din ostbågsodling. Jag har gjort några misslyckade försök med ostkroksodling men inser nu att det är ostbågar jag ska satsa på. De verkar mer anpassade till Svenska förhållanden. Det blir ett projekt för nästa säsong. Förodlar du dina ostbågsfrön eller direktsår du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Ja det är snustorrt överallt och odlingsbäddarna ligger risigt till om det inte snart kommer vatten.
      Angående ostbågsodling tar det en livstid att lära sig för att lyckas. Jag har testat olika metoder men att förodla är ingen bra ide, de tål inte omställningen till direkt solljus. I år är det direktsådd som gäller. Jordmånen är också något av en vetenskap och man måste veta vad man sysslar med, alla amatörmässiga försök är dömda att misslyckas. Jag tror ett av tricken är att så sent, de är väldigt känsliga för kyla. Det räcker med att det närmar sig nollan en natt så är hela skörden förstörd. Nu en bra bit in i juni så ser det väldigt bra ut för mina plantor!

      Mvh // PP

      Radera