onsdag 24 maj 2023

95% RE

Man ska inte sluta drömma och för över tio år sedan så närde jag en liten tanke som satt sig fast i skallen. Skulle det vara möjligt att sluta jobba tidigare än beräknat vid 65år? Jag dryftade detta med en kompis och jag minns att han sa att man i vart fall skulle behöva 600-700 tusen sparade för att kunna ha en bra pensionering. 600 000kr var en absurd summa för mig att tänka och försöka spara ihop, det fanns inte på världskartan! Men tanken ville inte lämna mig utan låg där och grodde. Jag kanske i mitt undermedvetna influerats av mina föräldrar. Min mor var bara 59 och min far var 60år när de slutade jobba. Detta mina vänner är snart 30år sedan då FIRE var ett okänt begrepp. Nu var det ju inte så att mina föräldrar var rika, nej de var verkligen ekonomiska katastrofer, speciellt farsan. Han var impulsiv och hade aldrig sparat en krona i hela sitt liv. Men bägge fick möjligheten att få avtalspensionering från sina respektive jobb. Statligt respektive privat men bägge var less på jobbet efter över 40år på sina respektive tjänster så de tog gärna chansen när erbjudandena kom.

Den 16:e maj 2023 var det exakt två år kvar tills jag själv kan uppfylla min dröm om tidig avgång från mitt jobb.(ja om nu inte börsvärlden hinner gå under helt innan dess) Om jag räknat rätt har alltså uppfyllt min RE del (i FIRE) till 95%. Det känns ju ganska inspirerande måste jag tillstå. Jag har gjort 95% av ett 40år långt arbetsliv på samma arbetsplats. Ska man vara noga så började jag jobba helger när jag var 16. Fulltid vid 18 och vid 20års ålder så bytte jag arbetsgivare till min nuvarande. Men till skillnad mot mina föräldrar så kommer jag troligen inte att få något erbjudande om att gå tidigare med 85% av lönen fram till 65 som mina föräldrar fick. Jag har fått spara och investera ihop varenda öre själv och det är jag stolt över. Dessutom, till skillnad från mina föräldrar så kommer jag att ha gott om flis varje månad i form av utdelning och ändå finns kakan kvar.

Det känns ändå rätt skönt, för mig är det så i alla fall, att redan nu veta att 16:e maj 2025 så är det tack och good bye från arbetslivet. Jag har alltid gillat frihet och har gjort en stor sak och en stark distinktion mellan arbetsliv och privatliv. Jag har velat ha det så. Därför har mina chefer också de senaste 15 åren fått veta att jag INTE vill jobba övertid. Som tur är så är det inte så ofta det är aktuellt och de senaste 10 åren tror jag det hänt en enda gång och då var det verkligen kris. Finns ett skönt talessätt jag har printat ut och har uppsatt på mitt office: ÖVERTID ÄR FRITIDSSJÅ, FÖR ATT TID TILL FRITID FÅ. Jag har inte forskat i vem som skrivit detta men det är klokt och jag gillar det.

Hade jag visst vad jag vet idag och varit 25år skulle jag nog jobbat övertid så mycket jag orkat och investerat varenda krona för att snabbare nå FI.

Senaste dagarna har varit precis lika fina o varma som det brukar vara i maj. Själv har jag semester en vecka nu och det har jag haft i maj månad de sista 25 åren. Jag gillar alla årstiden men denna är den bästa! Det är inte en slump att jag valt maj månad 2025 för min avskedsturné. Då är jag 60år ung, en perfekt avslutning vad det verkar...


Mvh //PP
8 kommentarer:

 1. 2 år kvar alltså - precis som jag, men jag siktar på 2025-04-01, en anings tidigare. Mitt val är inte heller en slump - vintern kan jag lika väl jobba men våren gillar jag och dessutom har jag hunnit fylla 55 år och tjänstepension blir tillgänglig. Jag tror det är skattetekniskt fördelaktigt att jobba lite sista året också.

  Jag slänger in min vanliga brasklapp bara: når min passiva inkomst inte min utgiftsbudget så kan FIRE försenas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja vi följer varandra som lir och långhalm. Ja vi gör vårt bästa med sparande och investeringar och sedan kan vi inte påverka omvärldsfaktorerna så mycket. Vi får hoppas att det ser bättre ut våren 2025 än det gör nu.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Du förefaller ha tidplanen klar för dig. Jag tycker det känns roligt att veta för mig personligen att du landat så bra i detta. 60 år är tidigare än vad de flesta går nuförtiden.

  Fortfarande för 27 år sedan, när jag började jobba nere i södra Sverige efter avslutad högskola, fanns det vissa företag som erbjöd sina äldre anställda en pensionslösning. Men nu var det längesedan jag hörde talas om något liknande. Det kommer definitivt inte att någonsin bli aktuellt på min Cirkus till arbetsplats. Därför är jag själv glad över att jag tagit den delen i min egen hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker det känns bra att ha ett mål att sträva mot. Jag känner det jag känner och tycker att det finns andra värden i livet än jobbet. Lite vettiga riktlinjer och rutiner i vardagen som pensionär är ett måste annars är det risk att man driftar in i dagdriveri och knappt orkar ta sig ur sängen. Lata dagar kan man ha ändå.
   Hur funderar du själv över att hoppa av? Du har i alla fall FI delen avklarad.

   Mvh // PP

   Radera
 3. Vad roligt att det närmar sig och riktigt bra jobbat! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja eftersom jag har fixat detta helt själv utan ekonomisk hjälp så är jag rätt nöjd.

   Mvh // PP

   Radera
 4. Fint jobbat PP och att kunna hoppa av vid 60 års ålder är inte all förunnat. Jag har 7 år kvar till 60 men inte riktigt bestämt mig när exakt jag kliver av. Avkastningen får bestämma helt enkelt så ser vi... :-)

  SvaraRadera
 5. Hej och tack.
  Det där är väldigt personligt när man vill och känner för att avsluta sitt arbetsliv. Mitt mål från början var 63år. Jag trodde aldrig att jag skulle lyckas spara/investera ihop så mycket men det har gått bra så gränsen har flyttats ner lite efter hand. Därmed satte jag också gränsen vid 60 och med största säkerhet så fixar jag det. Jag har ett jobb jag verkligen gillar och trivs med så det skulle inte vara någon katastrof OM jag av ekonomiska skäl hade tvingats jobba ett år till. Men som det ser ut nu så blir det INTE så. Att själv bestämma över mina dagar är viktigare än att ha 500kr extra i månaden.

  Mvh // PP

  SvaraRadera