tisdag 3 januari 2023

Lärdommar från 2022

Ett investeringsår har passerat. Det här nya året är ännu bara barnet och det är dags för reflektion. Vad lärde jag mig under 2022? Vad gjorde jag rätt och vad gjorde jag fel? Skulle jag kunnat agera annorlunda? Jag gör ett litet hopp och återkommer i den frågan. 

För en vecka eller två sedan så läste jag rubrikerna i investerarpressen:  Aktierna du skulle ägt 2022 samt Så blir börsåret 2023

Ok, vi börjar med den första rubriken: De här aktierna du skulle ägt 2022. Alltså, i mig triggar det igång en idiotförklaring. Det är väl hur lätt som helst att i efterhand konstatera detta och vad gör det för nytta nu eller inför kommande framtid? Noll, Zipp, Zero, Nada och absolut ingenting. Töntigt och direkt motbjudande att läsa sådan smörja, åtminstone för mig. Man kan i backspegeln göra senario som sträcker sig 10-20 år tillbaka och få ut att: -Ja bara man hade ägt dessa aktier skulle man varit svinrik! Då ska man ju naturligtvis ta i beaktande att man också skulle ha en lista med vilka aktier man skulle sålt när de var på sin absoluta topp. Med facit i hand är allting så mycket lättare men vi lever och investerar i nutid. 

Nästa rubrik: Så blir börsåret 2023. Den är minst lika idiotisk. Om det åtminstone hade stått: Så här tror vi att börsåret 2023 kommer att bli. Då hade man åtminstone haft någon slags bäring på verkligheten för vi vet ju alla att man inte kan förutspå framtiden. Hur vet vi att Putti inte sätter igång ett kärnvapenkrig? Eller hur vet vi att gubbjävlen inte avlider i september och det blir fred i Europa och en uppgång på 37% på världens börser? Ett gigantiskt vulkanutbrott på Vesuvius eller Etna hade fått oss alla att skita i investeringsbyxorna. Svarta och för den delen vita svanar finns det gott om och man vet aldrig när de har lust att dyka upp. Troligen när man minst anar det. Så att skriva, så här blir det måste man ta med en folkabuss full med salt!

Ok, har jag då lärt mig någonting nytt under 2022?  Ja det får jag nog säga. Ödmjukhet är tyvärr inte min starkaste sida men jag försöker, tro mig. Att Castellum, på väg att bli smått legendariskt i utdelningskretsar, meddelar att man ställer in utdelningen 2023 (tillsvidare) var en chock. Om någon 22-01-01 hade sagt att Castellum kommer att ställa in sin utdelning 2023 hade jag nog trott att den personen behagade skämta grovt om Sveriges utdelningskung. Ingenting, absolut ingenting är omöjligt på börsen. Jag visste det innan men blev påmind om det igen. Om någon hade joddlat om att Kryptovalutor skulle ner 70% så hade jag däremot inte ens höjt på ögonbrynet. Jag har alltid tyckt att det är något mystiskt med den skiten. Men det är väl så med saker man inte begriper sig på. rysslands krig mot Ukraina (observera, ryssland med liten bokstav är avsiktligt) var mer väntat, i alla fall i initierade kretsar. Jag själv trodde aldrig att det skulle bli något av det men jag hade 100% fel. Där lärde jag mig någonting nytt. Jag är ofta allt för optimistisk.

Trots att jag vet att aktier kan rasa dramatiskt i pris och i princip bli helt värdelösa är det ändå sjukt konstigt när hyggliga bolag, ska vi dra till med Castellum igen, går ner så mycket i värde. Många hyggliga bolag har gått ner rejält i pris. 

Jag reagerar numera mest med en axelryckning och tror ändå att det mesta ska återhämta sig. Optimisten i mig ni vet. Antingen är man ju helt dum i hela skallen eller lagd åt det fatalistiska hållet. Det kan hålla i sig ända till 2025 (eller ännu längre?) innan vi ser ett ordentligt lyft och lite högkonjunktur igen. Men eftersom jag en gång bestämde mig för att vara lång så har jag inte sålt några bolag. Däremot har jag köpt så in i.........(varmare plats) Det blev ett rekordår i antal investerade kronor, med marginal! Jag lutar mig på statistik som säger att börsen alltid återhämtar sig, även om det kan ta tid. Jag väljer att tro på det.

När det står minus 325 000 SEK i portföljvärde så var det mest ett konstaterande. Ja ha. Jag sover fortfarande lika gott som innan. Nu har portföljen repat sig en hundra tusen men ändå, jag mår inte illa. Jag tror att min ålder och lite erfarenhet är bidragande orsaker. Hade jag varit 25år med det kapitalet investerat jag har idag hade jag nog varit stamkund på apotekets Novalucoltabletter eller rent av tyngre saker? Jag hade nog inte pallat trycket.

Jag tror inte att jorden går under. Jag tror att börsen tids nog repar sig och jag tror att mina bolag ska fortsätta att leverera och överleva. Detta tänk är inget man kan lära ut. Jag tror man måste genomlida några kriser för att se hur man reagerar. Man kan vara kaxig innan men när det väl sker så vet man inte hur man reagera. Jag visste innan denna krisen hur min hjärna funkar vid stora nergångar. Det var lika med Corvidfallet på börsen 2020. Jag ser i statistiken på Avanza att jag investerade dubbelt så mycket pengar i mars, april och maj som jag brukar trots extrem nedgång. Skulle jag någon gång av oklar anledning tvivla så tittar jag på min A4 med investeringsregler som jag har uppsatt bredvid datorn, den hjälper mig om jag skulle få knepiga tankar. Månadsköpen är en annan sak som hjälper. När det kommer utdelningar så ska de återinvesteras oavsett börsklimat. Det finns alltid något bolag som är lite billigare. I värsta/bästa fall så kanske jag köper fonder för pengarna om inget känns hyggligt prissatt.

Jag kan inte se att jag gjort några stora fel detta året. Jag har hållit mig till min plan och min filosofi. Jag har väl bara en sak jag tänker och det är att jag inte har någon kassa vid sidan om. Jag har skrivit om det förut, jag har inte svårt för att spara men så fort det blir 10-15 tusingar som bara skräpar på ett konto så kan jag inte låta bli att sätta dem i arbete. Det är den enda saken jag själv känner att jag är dålig på. Men jag likt Akilles och alla andra människor har svaga punkter, så är det.

Så lärdomen är att: Jag vet att jag pallar kriser. Jag förivrar mig inte, möjligen blir jag upphetsad när priser faller och jag köper kanske för tidigt? Å andra sidan, hur tusan vet man när man är nära botten? Nej det vet man inte förrän i efterhand. Alltså har jag ingen ånger för att jag köpt aktier som sedan gått ner ytterligare 10kr eller mer. Jag säljer ingenting bara för att priset på en aktie dyker. Är företaget fortfarande ok, behåll. Det hade varit fantastiskt att ha en 100 000kr vid sidan om att investera i rejäla nergångar men jag har förlikat mig med att jag istället verkligen är fullinvesterad. Jag får ju faktiskt utdelning under tiden på det kapitalet. Hade jag inte haft dem investerade hade jag säkert kunna gjort fina köp men även här får jag luta mig mot en snubbes citat som var/är en hygglig investerare, ni vet vem: Far more money has been lost by investors trying to anticipate corrections, than lost in the corrections themselves.”

Å andra sidan, så investerar jag ju delvis i aktier vilket för de allra flesta är en dålig ide´ jämfört med fonder. Skulle jag varit smart skulle jag bara ägt globalfonder/ETF:er och gått som index hela tiden. Vissa år slår jag index andra år gör jag inte det. Jag fäster låg vik vid (eller ignorerar) att jag hade kunnat presterat bättre. Inte som stockpicker utan som ren indexinvesterare. så varför talar/gör jag emot mitt eget bästa som investerare? Att jag gillar utdelningar är egentligen en dålig ursäkt men en av de bästa jag kommer på. Det är ju kul som tusan att själv välja ut ett lag (aktier i olika bolag) som ska prestera åt mig. Att sedan återinvestera det mitt lag presterat i form av utdelningar. Hobby kallar några det och ju längre jag hållit på så är jag benägen att hålla med. Ju större högen med pengar blir desto mer ser jag dem som monopolpengar. I själva verket är de precis lika riktiga som min lön men ändå ser jag på dem med andra ögon. Jättemysko. Speciellt som jag ska leva av dem inom en inte alltför avlägsen framtid. Det är säkert något psykologiskt. Cristofer "Börspsykologi" Andersson har kanske någon bra förklaring till detta?

Lärdomarna från 2022 tar jag med mig in i 2023 och så kommer jag att lära mig många nya saker, det ser jag fram emot!


Mvh // PP

9 kommentarer:

 1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
  1) Kärleksbesvärjelser
  2) lösning och bot mot all sjukdom
  3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
  4) Äktenskapsbesvärjelser
  5) Graviditetsbesvärjelse
  6) Uppbrottstrollformler
  7) Dödsbesvärjelse
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) Lotteri
  Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
  genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera
 2. Mycket läsvärda tankar i detta inlägg PP! Håller med i mycket! Sådana lösöresrubriker är mest tröttande. Vi lider helt klart av ett överflöd av information och en stor del är meningslös... En smula ödmjukhet hade definitivt varit på plats och ord som 'tror' och liknande hade gjort läsupplevelsen något intressantare.

  Fina bolag här, fina bolag där, dåliga bolag där och här, Riskbankens löjeväckande prognoser som inte är värda ens ett ögonkast längre osv. De största minorna för egen del har inträffat pga diverse information istället för att lita på egen förmåga... Det är min lärdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.
   Ja det är mycket brus och en god egenskap jag förkovrat mig i är just att sålla. Vissa nyheter läser jag inte över huvud taget. Mest blir det om det står något om bolagen jag investerat i. Ja att investera efter eget huvud och läsa på lite om bolagen man tänker sig är en bra regel. Visst, det kan gå illa ändå i vissa bolag av anledningar man inte kunnat förutse men jag har åtminstone en bra grund för varför jag investerade i något när man gjort egenkoll.
   Min bästa lärdom är att jag har tagit del av andras lärdomar. (oftast genom alla investeringsböcker jag läst) Att inte behöva göra dyrbara misstag när man inte behöver. Det är ett gratis tips till alla läsare :-)

   Mvh // PP

   Radera
 3. Tack präst OMA för att du tog tillbaka min man utan någon avgift
  Jag vill att världen ska veta om denna fantastiska trollformler som är välkänd som PRÄST OMA, han har den perfekta lösningen på relationsproblem och äktenskapsproblem och även karghet.
  Jag litade helt och hållet på PRÄST OMA från det att jag pratade med honom under den period min man lämnade mig efter 4 år av vårt äktenskap, han började trollformningen av min man och gav mig så mycket försäkring och garanterade mig att han skulle ta med min man tillbaka till mig inom 72 timmar efter förtrollningen. Jag var så säker på hans arbete och precis som han sa i början, min man är äntligen tillbaka till mig, ja han är tillbaka av hela sitt hjärta, kärlek, omtanke och känslor är det bättre med oss nu
  Detta är listan över präst OMA-arbete över hela världen
  Kärleksförtrollning
  Jobbfrämjande besvärjelse
  Herpesvirus
  Återlämna min partner tillbaka trollformel
  Rättsfallsstavning
  Förbannelse borttagning besvärjelse
  du kan kontakta PREST OMA Via e-post: omasolutionspell@gmail.com kan du också kontakta honom via TELEGRAM-APPEN på +5548991326462

  SvaraRadera
 4. Granska och kontakta honom via hemsidan: (https://isikolotemple.com)
  DR ISIKOLO är ingen att jämföra när det gäller att ha lösningar på ditt förhållande eller äktenskapsproblem. Jag heter Claudia Dirk. Jag har kämpat med depression väldigt länge och jag vet att det är ett resultat av hjärtesorg när min pojkvän lämnade mig för en annan kvinna. Jag visste aldrig att han tog beslutet att bli borta från mig förrän månader gick och jag inte kunde nå honom. Jag var tvungen att kontakta DR ISIKOLO när jag hörde talas om honom. Han berättade för mig allt som behövdes göras för att återställa kärleken och förbindelserna mellan mig och min man, vilket han gjorde. Resultatet började visa sig efter 48 timmar som han lovade. Detta kan låta konstigt men det är 100% sant att han inte sviker någon. Oroa dig inte mer och kontakta honom nu. mejla: isikolosolutionhome@gmail.com eller sms:a honom via WhatsApp +2348133261196.

  SvaraRadera
 5. Min man lämnade mig och min son och återvände aldrig förrän DR ISIKOLO ingrep. Min berättelse skiljer sig inte från andra som har tagit sig tid att dela information om honom till världen. Jag hade äktenskapsproblem med min man som fick honom att lämna mig och reste till en annan stad. Vid något tillfälle var jag deprimerad och fick hjälp från ingenstans tills jag kom i kontakt med Dr Isikolo som hjälpte mig. Han återställde kärleken och kontakten mellan mig och min partner och jag fick tillbaka honom efter 2 dagar som han lovade. Precis som alla andra som pratar om honom är jag här för att berätta gott om honom och tacka honom för att han återigen skänkte glädje i mitt liv. Han kommer inte att misslyckas om du ger honom ett försök att hjälpa dig också. Sms:a honom bara via WhatsApp: +2348133261196 eller maila honom via: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Hjälp mig att fira DR ISIKOLO för hans stora hjälp. Jag är en av de människor som sa att jag aldrig kommer att ringa en synsk eller magiker eller vad som helst för att hjälpa mig med mina problem, minst av alla mina kärleksproblem, men jag nådde den punkt där jag visste att jag behövde lite vägledning. Jag är så glad att jag hittade den här mannen som heter DR ISIKOLO. När jag nästan förlorade David i ett av våra dumma slagsmål och ständiga bråk (han gjorde slut med mig). Jag trodde att jag hade förlorat allt. jag gråter hela dagen och tänker att han aldrig kommer tillbaka till mig igen. Jag läste så många vittnesbörd om Dr. Isikolo kärleksförtrollning hur han hjälpte till att få tillbaka ex älskare tillbaka. Jag mailade honom snabbt för att också få tillbaka min man med hans kärleksåterföreningsförtrollning. Och när jag var som mest desperat utnyttjade han mig inte. Du gjorde en mycket bra tjänst för en person som verkligen är i behov av din hjälp. Jag vet inte hur du gjorde det eller hur den här magin fungerar men allt jag vet är att det fungerar och min man kom tillbaka till mig inom 48 timmar som han lovade mig. David min man och jag är lyckligtvis tillsammans igen, och jag kommer alltid att vara tacksam mot DR ISIKOLO. mejla honom för alla typer av hjälp är mycket kapabel och pålitlig för hjälp via: isikolosolutionhome@gmail.com eller så kan du också WhatsApp honom på +2348133261196

  SvaraRadera
 7. Tack DR ISIKOLO den största av allt för det du har gjort för mig. Jag är så glad att min man är tillbaka till mig och vi lever nu lyckligt tillsammans. DR ISIKOLO kärleksåterföreningsförtrollning är mycket kraftfull och effektiv och den har ingen bieffekt. Eftersom han lovade att hjälpa mig bestämde jag mig för att ge DR ISIKOLO ett försök när min älskare lämnade mig för en annan kvinna. Han hjälpte mig att kasta en kärleksförtrollning för att återställa den kärlek och lycka för mig och min älskare som förde honom tillbaka till mig i 48 vår som han lovade och försäkrade mig. Det som gör mig mest upphetsad är att min älskare inte ens visste att han befann sig under en förtrollning som fick henne att förstöra det vi delat under åren. om du har problem med ett förhållande råder jag dig att kontakta DR ISIKOLO så får du ditt problem löst. Kontakta DR ISIKOLO leo idag och få ditt problem löst och om du behöver hans hjälp nedan är hans e-postadress: isikolosolutionhome@gmail.com eller direkt WhatsApp: +2348133261196

  SvaraRadera
 8. Besök Dr Isikolos webbplats och läs mer om hans fantastiska andliga och kärleksförtrollningar (https://isikolotemple.com)
  Hej allihopa. Jag heter Shernet stan. Jag är här för att tacka den fantastiska Dr Isikolo för att han fixade mina äktenskapliga problem. Mitt äktenskap kraschade på grund av oändliga problem och svårigheter jag hade med min man. Han gick därifrån utan att se tillbaka och jag var ensam i så många månader. Hans familj ingrep och fortfarande ingenting förändrades. Jag förstördes känslomässigt och tappade hoppet om att hitta kärleken igen eftersom han var allt i en man jag någonsin velat ha. Precis som så många andra lärde jag känna DR ISIKOLO när jag började söka hjälp. Vi diskuterade mina problem länge och han försäkrade mig om att få den lösning jag behövde. Jag hade inget val än att följa hans rutiner och han dröjde inte med något. Han gjorde ett kärleksåterföreningsband för mig och min man och kärleken och lyckan vi delade återställdes och han nådde mig exakt efter 48 timmar som DR ISIKOLO lovade. Han är verkligen en underbar hjälpare och han är pålitlig. om du har några problem, bara sms:a honom via WhatsApp +2348133261196 eller maila honom via: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera