onsdag 28 december 2022

Årskrönika över 2022

Det är dags att summera året 2022 ur en småinvesterares synvinkel. Ibland har jag till och med svårt att minnas vad som hänt under året men jag ska i alla fall göra ett försök. Det sjuka är att året har varit ett rekordår i många aspekter. Det började så bra, i Januari var portföljvärdet på ATH sedan har det bara gått utför. Jag kan konstatera att jag också hade ett ATL, alltså ett all time low (när det gäller antal kronor minus i portföljvärde). Under ett och samma år har jag alltså lyckat med konststycket att nå ett portföljvärde som var det högsta som någonsin varit. Efter nedgångarna som följt så har jag heller aldrig legat så mycket back, både i procent och pengar, som jag gjort detta året. Tur då att jag lägger ytterst lite vikt vid vad portföljen momentant är värd.

Jag konstaterar att jag har passerat flera milstolpar under året. Dessa redovisas löpande under fliken milstolpar men jag redovisar dem ändå direkt här i inlägget.

22-10-05 
Passerar 75 000:- i utdelningar på ett år (tre månader kvar)

22-10-05
Passerar 225 000:- i ackumulerade utdelningar.

22-05-22
Passerar 60 000:- i utdelningar på ett år (dock 6 mån kvar av året)

22-05-05
Passerar 200 000:- i ackumulerade utdelningar.

22-04-13
Passerar 175 000:- i ackumulerade utdelningar.

22-04-13
Passerar 15 000:- i utdelning för en och samma månad. (extra utd. ej inräknad)

22-03-29
Lilla portföljen på Avanza passerar 1.2

22-01-05
Når ackumulerad utdelning 150 000:-

Jag var hyggligt nära att passera 100 000:- i utdelning under året men är otroligt nöjd och tacksam med att jag nådde strax över 95 000:- där är även årets sista utdelning från Cibus är inräknad och kommer den 30:e december. 2021 så fick jag runt 57 000:- i UTD och i år 95 000:- det gör alltså en utdelningsökning för året på 66 %, helt galet om du frågar mig! Det kommer INTE att upprepas 2023 av flera skäl.
1. Jag avsätter inga pengar från lönen längre, enbart utdelningar återinvesteras. 2. Jag fick en helt sjuk extrautdelning från Tele2 som boostade utdelningen 2022. 3. Castellum ställer in sin utdelning och bara där tappar jag 7600:- på ett år.

Nu får vi dock utdelning i januari från just Castellum men vem vet hur länge de håller inne med utdelningen? Så 2023 kommer det för första gången bli en lägre stapel i utdelning än året innan. Det skedde inte ens under pandemiåret 2020 när många företag tvingades hålla inne med sina utdelningar.


Enligt Avanzas graf så lyckades jag pandemiåret 2020 öka utdelningen trots flera inställda utdelningar. Så inget avbrott i utdelningskurvan men med största säkerhet så blir det 2023 en dipp. Svårt att ta igen med de förutsättningarna jag har fått under punkterna 1-3.

Det blev ett rekordår i insatta pengar på Avanza, Lön + utdelningar landade på  
202 011:- Bra avslutning! Men bonus från arbetsgivaren och extrautdelning har ju ökat insättningen med runt 50 000:-.

Största inlöpen under 2022. Tele 2 var det jag köpte mest av tätt följt av Cibus. SEB och XACT kommer som tredje och fjärde i antal av investerade pengar.

Bloggen slår rekord både i antal personer som under en dag läst ett inlägg. Hur många som läste under en månad och besök under ett år. Kul och inspirerande men inte livsnödvändigt. Jag tjänar inga pengar på min blogg jag har den för att hålla reda på mig själv och mitt sparande. Reklamfritt kan vara ganska skönt, hatar själv reklam. Jag skrev 47 inlägg under 2022 och det är mindre än ett i veckan men jag känner ingen press att jag måste skriva, jag gör det ju för min egen skull. 858st kommentarer på inlägg under året.

Eftersom jag är lite konservativ och feg så är det få sälj av bolag hos mig men lika sällan blir det nya bolag som ska in o trängas på arenan. Men jag tog faktiskt in ett nytt bolag i portföljen under året, Skanska. Är väl tänkt att jag skulle öka men den attraktiva nivån på runt 140:- när jag började köpa in mig är ett minne blott och i dagsläget är den 20:- dyrare. Nu känns det inte lika angeläget att öka där. Får se hur jag gör där, det kanske blir fler dippar?

Jag har sedan september 2022 mest koncentrat mig på XACT, SEB och Cibus. Jag vill ha upp i alla fall Cibus och SEB till de nivåer jag satt som tak och nu är det inte så långt kvar innan jag är full även där. XACT har jag inte satt något antal i. Jag anser inte att det behövs och jag kommer i vart fall aldrig att få för många där, riskspridningen är ju fin.

Men mest av allt så minns jag nog ändå alla bra inputs och idéer jag får av alla läsare som kommenterar. Det är ett fantastiskt redskap på just detta. Ibland har man inte riktigt tänkt färdigt och så får man en kommentar från någon som får en på bättre kurs. Härligt och jag uppskattar verkligen alla er som en o annan gång orkar skriva kommentarer här på bloggen.

Tack för ert stöd!

Mvh // PP

7 kommentarer:

 1. Hej PP!
  Tack för en inspirerande och reklamfri blogg. Det är kul att se alla frågeställningar och svar från dig och läsarna.

  Lycka till nästa år så håller vi tummarna för att det blir bättre än vad vi befarar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och bot mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hej Tobbe.
  Tack för din kommentar. Ja eftersom jag har allergi mot reklam i alla sammanhang så föll det sig naturligt att inte ha någon sådan på bloggen. Jag hade nog heller inte tjänat så många kronor på det men däremot haft irriterade läsare.
  Ja hur 2023 blir vet ju ingen av oss och oavsett så kommer vi att fixa det på något vis.
  Jag gör inga avsteg från min lagda plan utan fortsätter som vanligt. Ja vi får hoppas att det blir bättre än vad vi tror....

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. De där staplarna över utdelningarna ser bra ut. 66% löneökning från ett år till nästa är det sällan man uppnår på dagjobbet :) Själv ligger jag någonstans i dessa ökningstrakter för i år men även i liknande läge som dig avseende nyinvesteringar just nu.

  Jag återinvesterar bara kontantutdelningarna men inget från lön. Bygger buffertkassa istället inför vad som än må komma under 2023 och kanske fler år efter det.

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Ja 2023 kan bli lite hur som helst? Vi får väl se var det tar vägen. Nej jag kör också lite kassabyggande men mest som riktat sparande till en ny cykel. Det går en aning fortare nu med den typen av sparande när man in skyfflar in 35-50% av lönen längre.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 5. Stort grattis till nästan 8k kr i månaden i utdelning. Jag kommer också börja bygga upp buffertkassa under 2023, men tänker att jag kör 50/50, dvs hälften av sparandet till buffert och andra hälften in på Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det blev en häftig utdelning förra året men det ser inte lika ljust ut för detta året. Det är alltid klokt att ha "lösa pengar" i en buffert.
   Tack för din kommentar.

   Mvh // PP

   Radera