söndag 27 november 2022

Advent eller inte?

Det står den 27 november på almanackan och det är första advent. Det var spännande och mysiga tider när jag var liten. Peparkaksbak, julskyltning och så skulle man börja spana efter julklappar man skulle köpa till föräldrar och syskon. Det var inte ovanligt att snön låg vit och en o annan snögubbe prydde vår trädgård. Jag har bara trevlig minnen från den tiden. 

Nuförtiden så är allt förändrat och årets advent måste vara en av de torftigaste i modern tid. Elpriserna gör att alla sparar och i vårt hus brukar ett antal, för många om du frågar mig, adventsstjärnor och ljusstakar pryda fönster i alla riktningar. I år drar vi av snålhet ner på antalat. Jag vet i skrivande stund inte hur många som kommer att hängas då jag helst inte blandar mig i den leken. 

Den 13 december har vi som tradition att byta ut batterierna i alla brandvarnare. En bra tradition anser jag. I år ska alla brandvarna byta ut till helt nya. Jag visste faktiskt inte om att en brandvarna kan bli gammal och helt sluta funger pga ålder men min fru hade koll och så blev det nya som vi snart ska sätta upp. Ja nu är ju sittande varnare typ 15 år gamla men jag vet inte var gränsen går så bättre förekomma än omkomma.

November har en utdelning till att ge och det är Cibus sedan summerar jag månadens utdelningar till 6317:- och det känns helt ok. Så då var ju bara frågan vad jag skulle invester i under november? Jag valde att fördela det så att jag blev fullinvesterad i Cibus. Jag är för tillfället nöjd med det antalet jag har där nu. Januariutdelningen 2023 från cibus blir dubbelt så stor som jag hade i januari 2022. Jag har i stort sett köpt lite Cibus varje månad under hela 2022 och nu börjar man se resultatet och får en go utdelning varje månad bara från dem. Vidare så blev det påfyllning i SEB och resterande pengar tog jag och pangade in i XACT högutd. 

Jag funderar på att bankerna ju gör sina vinster oavsett klimat och nu när räntorna stiger så tjänar de bara ännu mer, åtminstone tillfälligt. Det borde resultera i fina utdelningar till våren i både Swedbank och SEB som är mina bankaktieval. 

December är en av årets utdelningssvagaste månader. I praktiken spelar det ingen större roll och jag köper inte ett bolag bara för att de har utdelning i december. Visst hade det varit kul men det är inget som är viktigt för min överlevnad så jag tänker inte ändra på det konceptet. Jag vet redan nu hur jag tänker inför kommande investeringar och jag tog upp det redan i mitt förra inlägg. Jag drar mig mer mot index. Jag har lite bankaktier till som ska inhandlas denna månade och de första månaderna nästa år sedan är jag full där också och efter det ja då blir det XACT-högutd och andra ETF:er som bli mitt fokus. Visst enstaka knippen aktier i de bolag jag har små poster kommer jag att köpa när det är bra lägen annars blir det koncentrering på riskspridningen i ETF/fonder.


Ja men go första advent på er vänner!


Mvh // PP

7 kommentarer:

 1. Hallå PP!
  Jag känner precis samma sak jag tycker mig känna från dig. Det är mer utvattnat och 1:a advent är vadå? Jag tycker det är väldigt synd att städer inte gör mer av 1:a advent. Man skulle kunna göra så mycket mera än vad som nu görs. Det är trevligt och mysigt med julbelysning men samtidigt undrar jag varför man inte bara ändå gör mycket mer. Det kunde bli en hejdundrande festlighet istället för detta lama och hyfsat tafatta "firande" vi uppbådar.

  Som skattebetalare tycker jag att t.ex. kommunen kunde bjuda sina skattebetalare på både glögg, pepparkakor och lite annat gott. Firandet borde starta upp på förmiddagen och kanske avslutas runt 20.

  Kanske ska ta o satsa på att bli "starke man" i kommunen i FIRE?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.
   Jag vet inte om det är tiderna som förändras eller det är vi? Troligen bägge. Förr var det ändå rätt mycket av "firande" under denna dag/kväll på min ort. Flera föreningar visade upp sig och sålde korv, våfflor, glögg osv. Vissa butiker hade specialöppet och lite mindre erbjudanden. Numera är det nästan helt dött och inget firande alls.
   Ja stake man kunde ha lite utbildning i på skolor året runt tycker jag. Ekonomi/sparande/investerande är det inte många högstadie eller gymnasieelever som är insata i. Det syns inte minst i lyxfällan.

   Mvh // PP

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och bot mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Bra tradition med brandvarnarna, vi borde nog faktiskt se över våra. Batterier tycker jag vi byter då och då, de har ju en förmåga att börja pipa mitt i natten och man får famla runt och lyssna i alla rum efter de där pipen som är tysta tills man gått och lagt sig igen. Men första advent är speciellt ändå, mer än de följande tre adventarna.

  SvaraRadera
 3. Hej Fumlan.
  Byter du alla batterier samtidigt så brukar de hålla ett år i en brandvarnare. Då slipper du leta "pip" i någon som håller på att få batterimuck, Vi byter som sagt oavsett och det är en bra och billig livförsäkring.
  Första advent är ju liksom inledningen på julen så ja den är mer speciell än de andra fast som kalkyl skrev, det visas oftast inte som något speciellt.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 4. Jag är otroligt slarvig, har inte ens någon brandvarnare. Ren slöhet kan jag tänka mig, eller idioti. Å andra sidan är jag väldigt noga med att släcka ljus efter mig men det finns naturligtvis annat som kan börja brinna.

  Även jag har köpt en del Storbank för utdelningar som trillat in. Historiskt brukar december ligga ngnstans i mitten avseende utdelningsmånader för mig. Jag har ju mkt på andra sidan Atlanten. Men detta år ser den ut att bli sämre eftersom de svenska utdelningarna slagit igenom under 2022.

  Ha det bra nu framöver PP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NLI.
   Som du skriver, det finns många andra källor till brand än vanliga ljus eller gnista från eldstad/kamin. Nästan allt ska ju laddas med el, paddor, telefoner och diverse andra saker. en skadad laddkabel eller elfel på någon av dessa är rätt vanliga brandorsaker. Ofta sätter man dem ju på laddning innan man går och lägger sig.
   Nej, jag tycker du bör skaffa di en eller flera rök/brandvarnare. Du vill ju kunna njuta av ditt sparande och din kommande frihet Lite mindre kul att vakna upp som en sönderrostad brödskiva och upptäcka att man dog i en brand.

   Mvh // PP

   Radera