lördag 9 april 2022

Cibus going Denmark!

Läste på Cibus hemsida att de nu slutfört förvärv av 34 fastigheter i Danmark. 2080milj DKK var vad man fick betala. Medellängden för att leasa ut fastigheterna till dagligvaruhandeln var 5,3 år. Jag tycker ändå att sådana här nyheter inger en viss trygghet. Visst, säger som Babben Larsson, Allt kan hända och allt kan vända men att de gör en expansion tyder ju på att man vill något och man vill framåt och växa. Så nu har man fastigheter i Finland, Sverige, Norge och Danmark.

Jag tänker på aktier som gått bra nu under rysskriget och där är ju Axfood en av vinnarna rent ekonomiskt. Priser på varor går säker upp än mer och förtjänsten blir större. Detta har avspeglats i aktiepriset som är i mitt tycke helt övervärderat. Jag är helt kall inför att köpa Axfood för 320kr! Kommer deras vinster att öka så mycket så att det motiverar ett sådant pris? Tror inte det. Däremot så söker sig instutionella investerare åt säkrare aktier och de skiter i vad priset är. Själv gillar jag att handla axfood runt 200kr eller under men frågan är om vi någonsin får se dem där nere igen?


Ok, tillbaka till Cibus efter axfoodutsvävningen. Cibus ska alltså ge ut fler aktier och denna gången tänker man sig D-aktier. Jag tror man gör så här för att få in pengar till expansion/köp och istället för att låna mer pengar så kan man få in pengar denna vägen istället. Som kompensation så kommer vi aktieägare att få D-aktier gratis och automatiskt. Har du 4 Cibus så får du 1 D-aktie. Så har du ex. 100st kommer du att få 25st D-aktier. Allting sker automatiskt och du behöver inte göra någonting förutom att se till att det verkligen droppar in D-aktier på din ISK eller depå. I samma veva så döper man om de befintliga aktierna, alltså de som du redan äger till A-aktier. Första handelsdag för D-aktierna är tänkt till 13:e maj.

Funderingarna kring detta är många. Anledningen vet vi, Cibus behöver flis. Är det bra för oss aktieägare? Kanske inte kortsiktigt, vi vet ännu inte hur marknaden kommer att reagera och priserna på A och D-aktierna kan man bara spekulera om. Det är ju en form av utspädning men i ett nytt aktieslag. Tids nog lär vi se åt vilket håll det barkar. Jag tror fortsättningsvis på Cibus affärside och jag gillar stabilitet både i företag och förhoppningsvis så ska det avspegla sig på min portfölj.

Finns det någon nytta med att äga både A och D-aktierna? För egen del så kan jag ännu inte ta ett beslut på hur jag ska göra när jag får nästan 150 D-aktier av Cibus. Jag vet inte vad priset på aktien initialt blir, jag vet inte vilken direktavkastning jag kommer att få och jag vet inte hur mycket (om?) priset på A-aktien sjunker? Ibland reagerar inte marknaden som man tänkt och jag vill inte utesluta någonting, det vore ju dumt. Jag tänker inte direkt sälja alla D-aktier utan jag avvaktar nog lite. Onödiga courtageförluster finns det bara en vinnare på och det är mäklaren. Det kan mycket väl bli så att direktavkastningen blir för lockande (Cibus är ju fortfarande ett bra bolag med stabila intäkter) så att jag rundar av och köper ett knippe D aktier till, vi får se, jag har inte tänkt klart i frågan ännu eftersom alla fakta inte finns tillgängliga. Det finns ju många som ex. äger både A, B och D-aktier i SBB.

Naturligtvis är jag mottaglig för andra tankar, så vilken syn har ni andra på detta?


Mvh // PP


4 kommentarer:

 1. Är det nått jag lärt mig av att äga axfood i 12 år är det att det alltid är köpläge, antingen bra eller superbra...

  När det gäller cibus är det en aktie jag vill gilla, fastigheter, mat, månadsutdelning...saker jag gillar. Mitt problem är det jag vet, i princip alla fastigheter hyrs av Coop...den sen i 40 år kroniska förloraren som hittar nya sätt att förlora pengar hela tiden, rör inget som Coop rör. (Sen kanske det är superbra i övriga norden, som sagt utgår från det jag vet)

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Tack för din kommentar. Ja att Axfood är ett bra företag att äga råder det nog inget tvivel om men pris på aktien är en sak, värdet på bolaget är något annat. Just nu är de högt värderade och just nu jag lägger hellre pengarna på bra bolag som är lägre värderade.
  För att inte tala om Coops priser, jag har nog bara otur men det är alltid dyrare på Coop än i andra butiker.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Ja kan de bara fortsätta tjäna pengar även i Danmark så blir det säkert bra i längden.Vi får hoppas att ledningen vet vad de gör ��

  SvaraRadera