lördag 28 december 2019

Krönika över 2019

Jag sitter här och försöker minnas hur börsåret 2019 har varit nu när vi strax går in i 2020. När Börsen fick en hostatack och gick ner rejält i december 2018 så kraxade många att nu var det början till en en djup nergång och själv tänkte jag att ja det är väl nu det ska ske....Allting såg mörkt ut. Den som DÅ hade ställt sig upp och proklamerat att 2019 kommer att bli ett kanonår och börsen kommer att gå upp 20-30% hade troligvis blivit idiotförklarad! I DAG när vi sitter med facit i hand så hade samma person helgonförklarats kanoniserats och närmast upphöjts till jesusstatus. Detta bevisar bara åter igen att det är omöjligt att spå framtiden. Så oavsett hur mycket man analyserar ett bolag så är det många andra faktorer som spelar in om din totala portfölj ska gå bra MEN på lång sikt äger jag hellre genomlysta företag än skitbolag. Och oavsett allt annat så har jag märkt att en obestämbar faktor kallad magkännsla inte ska föraktas. Jag vet inte men flera gånger under året så har jag tyckt att vissa bolag varit köpvärda av olika anledningar och då har jag köpt. Två-tre veckor senare så kort-rusar bolaget utan några vettiga förklaringar. Jag känner mig mest nöjd att jag slapp köpa till det högre priset, jag hade ju köpt i vilket fall som helst. Å ANDRA sidan ett börsår som detta så hade nog vilket pucko som helst kunnat apinvestera (kastat pil på aktielistan) och lyckats få allt i från 15-40% utveckling. 



Själv gick mina aktieportföljer bara +23.99% mot OMX30 index 27.63% (19-12-27). Inte bryr jag mig mycket om detta utan tycker ändå att det är ett ok resultat. Om jag titta på min forndportfölj som presterade +32.05% (DJ world runt 25%) så kommer totalen ändå att landa på ett bra resultat och spöar index med hela 0,39%! Men som sagt jag bryr mig inte mycket om dessa procentsiffror och det jag siktar på är att mina månadsutdelningar ska nå mitt långsiktiga mål på 5000kr/mån, då är jag i hamn! Jag lovade mig själv att hårdsatsa i fem år så 2020 kommer att bli det sista året när jag verkligen ligger i (egentligen mars 2021) och dedikerar en stor del av lönen till aktie/fonköp. Sedan har jag bestämt mig för att lugna ner mig lite till förmån för andra investeringar som ex min stuga, av kompisa skämtsamt kallat dachan eller godset. Om det nu går, jag vet inte, ibland känns det som ett gift det här med investeringar och tenderar att bli osynt mycket av lönen som går till Avanza och Nordea Investor ungefär som en narkoman eller alkoholist som inte kan sluta, i övrigt inga jämförelser.

När jag granskar räkenskaperna ser jag också att jag faktiskt sålt aktier hela två gånger under 2019. En gång var det NCC och en annan gång var det lite Axfood. NCC vinstvarnade och skulle dra ner sin utdelning med 50%. Detta besked fick vi aktieägare i Januari, aktien sjönk drastiskt och var under 138kr men jag ville inte sälja. Ett halvår senare i slutet av juni så gjorde jag ändå slag i saken,dock efter mycket funderande och sålde hela innehavet. 160kr/st, jag fick ändå bra utdelning för att jag inte paniksålde. Axfood har rusat och när den passerade 200kr tyckte jag inte den var köpvärd, jag bestämde mig för att avyttra 25st av mina 175st, så jag har alltså 150st kvar. Ja mer action än så blir det inte på försäljningssidan.



Inköpssidan är desto fylligare! När jag tittar igenom min aktiedagbok (som varje seriös investerare för :-) ) så ser jag att jag har inte mindre än 52st handelsdagar på börsen dvs lika många veckor som ett år innehåller. Om det är mycket eller lite vet jag inte men det är i mitt fall betydligt mindre än förra året. Jag har betalat 659 kr i courtage för dessa affärer (Avanza). Rätt intressant att jag ligger på ungefär samma courtage år efter år. 
2017 var det 632kr
2018 var det 627kr
2019 var det 659kr
Antingen är det slumpen eller så är det att man investerar ungefär samma summa varje år? Jag gissar att nu när utdelningarna som återinvesteras börjar märkas så kommer courtagkostnaden att öka något under 2020.
Inte mindre än 7 nya bolag köpte jag in till det som jag döpte till "nya portföljen". Jag hade bara 12 bolag vilket jag förstår är extremt ovanligt om jag tittar runt bland andra bloggare som redovisar sina portföljer. Jag fick nog en lite tankeställare när Snedbankaffären uppdagades och penningtvätt blev ett poppulärt ämne att skriva om. Idag har jag 18st bolag och då är det inräknat att både Akelius och Hemfosa är försvunna ut.. Preferensaktierna är inte inräknade då blir det 4 till och eftersom alla som läser denna texten är matematiska genier så kan ni räkna ut att det blir 22st totalt.

Portföljvärdet precis som index är något jag lägger väldigt lite vikt vid eftersom de har en tendens att variera. Men jag kan ändå inte förundras över att jag faktiskt sprängde både 500 och 600 tusen vallen.
I skrivande stund är värdet på Avanza:



Helt sjukt om du frågar mig!

2018 års utdelningar totalt = 18 724kr
2019 års utdelningar totalt = 30 468kr 

En utdelningsökning på 61% om jag räknat rätt. Jag har fått 58 953kr totalt i utdelning sedan start.
2020 lär inte bli lika bra då bla Snedbank kommer att sänka sin utdelning och det är ett av mina större innehav. Kanske blir det fler (SEB?) vi får väl se.....

Spådom: jag tror ändå att 2020 kommer att bli ett hyggligt år, svagt ner 1-3% är mitt tips.

Investeringsmål under 2020:

Nå 36 000:- i utdelning.
Investera minst 100 000 kr från lön.
Nå 3000kr/mån i utd. utslaget på 12 mån

Jag känner mig ändå väldigt tacksam över att 2019 har gått så pass bra och alla fantastiska människor som kommenterar på bloggen är verkligen en stöttning och ibland, tacksamt nog en tankeställare och rättare när man har fel i sak eller antagande. En god ton har upprätthållits och så vill jag ha det i fortsättningen också. Jag är tacksamm att jag fick vara frisk under hela året och inte hade en enda sjukdag. Jag vet att motion påverkar imunförsvaret och eftersom jag tog tag i det i oktober 2018 då jag började med mitt dagliga promenerande/vandrande så väljer jag att se det som ett gott tecken på att det verkligen fungerar. Jag kommer att fortsätta på samma vis så länge mina ben bär mig.

Och med detta vill jag önska alla läsare ett gott nytt 2020 men speciellt till alla er som någon gång eller regelbundet kommenterar på min blogg, ni är guld värda!

Mvh // PP




5 kommentarer:

  1. Hej!

    Gillar din blogg och tycker du har bra och konkreta mål för 2020!

    Du skriver att du vill ha 37500 kr i utdelning under året och minst 3000 kr per månad. 3000 kr x 12 är ju 36 000 kr. Eller menar du minst 3000 kr under varje enskild månad på året så det blir ett jämnt flöde?

    Jag skrev precis ett inlägg om mina mål för 2020 på bloggen här: http://pengabingen.se/mal-2020/

    Ska bli kul att komma igång med utdelningsportföljen!

    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pengabingen.
      Kul att du gillar bloggen, det uppskattas.
      Ja du har så rätt, utdelningsmålet ska vara 36 000kr och därmed en utslagen "månadslön" på 3000kr. Jag ska rätta det i texten. Dett bekräftar också bara mina slutord i inlägget att jag har er läsare att tacka för bla rättningar och felskrivningar.
      Jag ska genast in och titta till din blogg!
      Tack för ditt inlägg.
      Mvh // PP

      Radera
  2. Hej!
    Har börjat följa din blogg ordentligt nu på senare tid och gillar att du har en lättsam syn på investeringar och pengar.
    Det är iaf den känslan jag fått.

    Kommer fortsätta följa din resa!

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  3. Hej Pappa B.
    Jag har svårt för själv bedömma om jag har en lättsam syn på investeringar eller inte. Egentligen så tar jag ju detta på fullt allvar men jag kanske inte alltid uttrycker det så väl i mina texter då det har en tendens att bli inslag av skämt eller i vart fall ironi i många av dem. Intuitonen är ju att (delvis) kunna leva av mina utdelningar så det måste jag ta på stort allvar men du har rätt i att jag ibland faktiskt både är synisk och delvis fatalistisk i mina utlägg. Jo du har säkert rätt i min lättsamhet, jag vill inte se mitt liv som ett enda "spar-race" jag vill njuta livets goda på vägen också, unna mig saker jag behöver och ha roligt på vägen.
    Tack för din kommentar och kul att du kikar in då och då.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du sammanfattar det jag tänkte väldigt bra.

      Tycker det är en väldigt bra sätt att leva livet på, och att spara pengar med den inställningen.

      Mvh PB?

      Radera