söndag 22 december 2019

Doping

Många av oss har gått på julledighet och det känns gott att för egen del ha två veckor ledigt. Jag har redan hunnit med lite utejobb uppe i stugan och det känns förbaskat bra att komma ut och ifrån allt.
Börsen avslutade V.51 på ett helt galet vis för mina portföljer. Börsen går definitivt på steroider! Jag sprängde ytterligare en gräns, 600 000kr och det känns helt overkligt. Men jag kunde faktiskt inte känna någon direkt glädje utan det var mer som ett konstaterande. Att portföljvärdet ökar lavinartat är ju alltid trevligt men det är ändå de faktiska utdelningarna som är det viktigaste. Jag hoppas naturligvis att 2020 ska bli ytterligare ett rekordår i alla bemärkelser men i synnerhet när det gäller utdelningar. Vi får väl se, Det kommer att bli tufft då Swedbank som är ett av mina stora innehav kommer att sänka sin utdelning rejält och det är inte helt enkelt att ta igen sådana tapp. Men jag har ändå många positiva saker att se fram emot.

Debarklet med Hemfosa och Akelius är en huvudvärk som drabbat många av oss. Fina bolag man planerat ha lång tid i portföljen men nu blev det inte så. Det är nästan som i ett krig, man får planera om kvickt när ett slag inte går som förväntat. Jag kanske skulle ta och läsa Sun Zi och hans taktiska knep, kan bli användbart, i kombination med en god börspsykologisk bok = oslagbart.
För mina 100st inlösta Akeliusaktier valde jag att köpa lite NP3 och Volati för att behålla min februariutdelning. Volati hade jag sedan tidigare och gjorde bara en svag ökning på 10 aktier till där. NP3 preferens började jag läsa på om några dagar efter att det blev känt att Akelius skulle lösas in. Lyssnade även igenom ett podavsnitt https://soundcloud.com/investeraren/bonusepisod-fastighetsbolaget-np3
Känns bra med långa kontrakt och stabil intjäning samt VD som brinner för sin sak och dessutom själv är investerad i sitt bolag. Ja jag har väl kommit över bitterheten i att förlora två fina bolag i portföljen och jag gjorde en fin resa med bägge två och slutade rejält på plus. Så jag tackar Hemfosa och Akelius för kort och trogen tjänst (3år) Så för överskottet som blev så tänkte jag tanka på mig 30st Castellum för att komma upp i 500st men med veckans extrema uppgång från 205kr till strax under 220kr kändes det en aning överprissatt så jag lät bli. Jag tankade 150st Telia istället. Defensivt så det förslår men med den investeringen så har jag nått ett delmål i Telia och tänker därmed inte investera mer i det företaget på ett bra tag. 1705st aktier får räcka, det ger ändå en utdelning på över 2000kr x 2 per år.
Snart dags för årssummering så ett inlägg till innan nyår blir det nog från Procentpaniks tangentbord. Men just nu får jag önska alla en riktigt trevlig jul!

// PP

3 kommentarer:

 1. Hej PP och GOD JUL!

  Bjuder på de sista två styckena från min kommande bok: "Hur kan en text lika denna avslutas? För det första vill jag säga att inom psykologin finns ingen avslutning eller någon vägs ände. Varje dag, timma, minut och sekund är en kamp mot alla de fällor, bias, tankar et cetera som vårt psyke utsätter oss för. Genom att alltid eftersträva en medvetenhet därtill ha en ödmjuk inställning till dessa kan fällor undvikas. Det är jobbigt och det tar tid, men alternativet att ”ge upp” är inte ens ett alternativ, eller hur?
  Cirka 660 år innan Jesus födelse levde en kinesisk filosof vid namn Lao-Tzu och denne har uttalat ett ordspråk som är lika gällande än idag, cirka 2680 år senare; ”Även en tusenmilafärd börjar med ett första steg”.

  Filosofi+psykologi =)

  God jul!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej sofokles.
   Mmmmmm, jag vet inte om din intuition är extrem men jag hade faktiskt din bok i tanken när jag skrev inlägget. Ah, en liten teaser är aldrig fel. Har du hört någonting mer om datum för boksläpp eller releasparty? I vilket fall så vill jag önska dig en synnerligen god jul!

   Mvh // PP

   Radera
  2. Hej

   Ojoj... det var nog bara en tillfällighet;)

   Jag vet ej exakt releasedatum, men det är krigsgudens månad som är spikad i alla fall:)
   Jag har ej skrivit något blogginlägg om det, men den finns att bevaka på Bokus och Adlibris. Genom att "bevaka" kommer du få info ASAP nyheter kommer.

   https://www.adlibris.com/se/bok/borspsykologi---sa-blir-du-en-battre-investerare-9789188699343

   Ännu en gång vill jag verkligen tacka för vår härliga relation och ännu en gång: God Jul och god fortsättning!

   /Sofokles

   Radera