onsdag 20 november 2019

Inlösen hemfosa - Hur gör jag?

En Olycka kommer sällan ensam och att nu både Akelius och Hemfosa ska lösas in är ingenting som åtminstone jag sett fram emot. I Akelius visste man ju att den möjligheten existerade, att lösas in och försvinna. I samma aktie var det så enkelt att där fick man inga val, aktien kommer at lösas in den 20:e dec tror jag det var. Du får 247.50:-/preferensaktie du äger, således inget oklart förutom HUR du nu väljer att omplacera eller plocka ut dina pengar. Ja jag skulle visserligen själv kunna sälja mina aktier på börsen innan inlösen men ett extra courtage var ointressant för min del om inte säljpriset med råge överstiger inlösenpriset. I Hemfosa är det lite kinkiare. Där får du tre/fyra val. Inget av dessa val är något som faller mig på läppen. Jag har inte så bra koll på SBB och det är ingenting jag vill stressa med att läsa in mig på. Det räcker att jag tittar på direktavkastningen för deras B-aktie som ju blir det val du måste ta om du väljer att växla in. 1.06% skrämmer ju inte upp några ekorrar i träden! Visst det finns säkert lite potensial i fin kursutveckling över tid men just tid är något jag saknar. Jag har så få år på mig att investera så jag måste söka mig bättre utdelning. Hemfosa hade fin både direktavkastning och kursutveckling innan man avknoppade Nyfosa men faktiskt så återhämtade sig aktien snabbare än jag trott och handlades innan uppköpsbudet på runt 100kr. Direktavkastningen var kanske lite i underkant på 2,4% men man ska komma ihåg att Hemfosa är/var ett expansivt företag med fantastisk utveckling. Jag hade gärna ägt Hemfosa för evigt om den utvecklingen hade hållit i sig. Men nu är verkligheten lite krassare. SBB:s B-aktie har utdelning en gång om året jämfört med Hemfosas fyra. Spelar för vissa ingen roll men jag själv gillade att få nya pengar oftare att återinvestera.


Många kan säkert tycka att det var svårt att förstå erbjudanden, jag håller med. För nybörjare måste det vara rena heiroglyferna.


Alternativen man fick var följande:


1.
Accept av Erbjudandet men avstå från Mix & Match-möjligheten och istället acceptera en kombination av 5,5 stamaktier av serie B i SBB per stamaktie i Hemfosa avseende 55 procent av de stamaktier i Hemfosa som överlåts och 120,00 kronor kontant per stamaktie i Hemfosa avseende återstående 45 procent av de stamaktier i Hemfosa som överlåts.


 (Procentpanik tolkar detta efte rättelse att Alt.1: 1:an innebär att du får 5,5 SBB B aktier för 55% av av Hemfosa aktierna och 120:- i cash för 45% av innehavet i Hemfosa.
2.
Accept av Erbjudandet med Mix & Match-möjligheten att erhålla så mycket kontantvederlag för stamaktien som möjligt för överlåtna stamaktier i Hemfosa (utöver den garanterade kontantandelen om 120,00 kronor per stamaktie i Hemfosa för 45 procent av antalet överlåtna stamaktier i Hemfosa) och därmed så lite aktievederlag för stamaktien som möjligt.


(Detta tolkar jag som att du försöker byta till dig så mycket pengar som möjligt. Det kan bli 100% av dina aktier som över går i pengar men det kan lika väl bli 45% pengar och så får du resterande 55% i SBB B-aktier. Man försöker i största mån matcha ditt önskemål om pengar men alla kan troligen inte bli tillgodosedda. Ex. Du har 450 Hemfosaaktier 45% (202.5st) av dem blir inlösta i pengar. 202,5 x 120kr = 24 300kr och resterande belopp får du i SBB Baktier.
Eftersom detta förfarande är nytt för mig så vet jag inte säkert men det är så jag tolkar texten).


3.
Accept av Erbjudandet med Mix & Match-möjligheten att erhålla så mycket aktievederlag för stamaktien som möjligt för överlåtna stamaktier i Hemfosa (utöver den garanterade aktieandelen om 5,5 stamaktier av serie B i SBB för 55 procent av antalet överlåtna stamaktier i Hemfosa) och därmed så lite kontantvederlag för stamaktien som möjligt


(Detta tolkar Procentpanik som att du vill ha så mycket aktier i SBB som det är möjligt att få för dina Hemfosaaktier, minst får du 55%  och som mest 100% SBB B-aktier. Låt säga att du får 75% i aktier och det som fattas  25% kommer du då att få i kontanter istället.)


4.
Accept av Erbjudandet och erhålla 120 kronor kontant per stamaktie för samtliga, men inte endast för några, stamaktier i Hemfosa som innehas (observera att detta alternativ endast är tillgängligt för stamaktieägare i Hemfosa som äger 50 eller färre stamaktier i Hemfosa)


(min tolkning är att om du äger 50st Hemfosa aktier eller färre så byter du alla dessa mot kontanter.
Du kan INTE välja att både få pengar och aktier. Säg att du har 45aktier , ja då blir de inlösta för 120SEK/st.  Ex. 45st x 120:- = 5400SEK)


Alla eventuella fel både tanke och räknemässiga jag gjort får ni gärna korrigera. Det är ju inte så ofta sådana här erbjudanden dyker upp och det är inte alls enkelt att tolka det helt rätt.


Hur tänker då Procentpanik?


Minusfaktorer
Jag är inte så inläst på SBB och jag har i nuläget ingen lust att lägga tid och energi på att göra det heller.
Direktavkastningen är sämre än den jag hade innan.
Mindre antal utdelningar /år, fyra mot en.
Svårt att förutse kurspotensial i SBB
Kort historik på utdelningar, delat ut sedan 2018.


Plusfaktorer.
SBB är ett större bolag än Hemfosa som expanderar, Kan vara tryggare.
Du äger till viss del fortfarande Hemfosa men som en uppslukad del i SBB.
Substansvärdet i SBB torde öka efter uppköpet av Hemfosa.


På sista raden kommer det nog ändå ner till att jag kommer att försöka få ut så mycket kontanta medel som möjligt för mina Hemfosa. Jag vill kunna återinvestera dem i ett eller flera vettiga bolag med fin direktavkastning som jag vill fortsätta att återinvestera.
Jag kommer att välja alternative 2.
Hur kommer du att välja?

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Hej PP.

  Tycker du resonerar klokt. Själv sålde jag strax efter öppningscallen opå 120,6 kr. Total vinst efter lite mer än två år blev 176 %. INTE illa relativt den korta tiden

  Vill ej förpesta ditt forum e.d., men vill fråga om du har lust att offra 2-3 minuter av ditt liv/din tid att redigera din blogglista och addera min nya blogg, då jag har emigrerat till Trade Venue? Det skulle betyda mycket för mig och självklart finns du redan på min (nya) lista =)

  https://tradevenue.se/fermentumvitae/blog

  Önskar dig allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 3. 176% blev ju en riktigt bra affär, på två år dessutom! Jag får nöja mig med 67% vinst sedan första köp jan 2017.
  Självklart ska din nya address in på min lista, fixat, men jag låter din gamla finnas kvar också, man kan ju drabbas av nostalgika :-)

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 4. Hej Procentpanik,
  Sitter precis i samma båt och när man väl insett att Akelius kommer lösas in kommer nästa dråpslag med Hemfosa. Ska absolut inte klaga då jag varit med från start 2014. En emission och en split så jag är upp drygt 220%. Hade dock enbart velat ha cash och inte en blandning.

  Alternativ 1 du skrivit om tror jag inte blev helt korrekt. Har du 100 st Hemfosa stam aktie får du enligt följande: 100x55%x 5,5= 302,5 (blir säkert 302 St) SBB B aktier + 100x45%x120:-= 5400:- i cash.

  Jag kommer vänta och se vart SBB B kurs tar vägen innan jag bestämmer mig för skulle den gå ner rejält blir det ingen bra affär och skulle Hemfosa leta sig upp runt 120:- kommer jag sälja dom över börsen då jag inte är sugen att ha aktier i ett bolag som drivs av en gammal grå sosse.

  Trevlig kväll.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte.
   Ja jag tror vi är rätt några stycken som hamnar i denna prekära situation.
   Oj, ja du har verkligen gjort en fantastik resa med Hemfosa!
   Jag tolkade alternativ 1 som "avstå från mix & match" Dvs du vill inte ha en blandning av cash och aktier utan går med på en direkttransfer, alltså alla dina Hemfosa aktier omvandlas till SBB B-aktier. Om jag har fel där så förstår jag inte riktigt vitsen med ett alternativ 3, Då skulle det ju knappast vara någon skillnad mellan alt. 1 och 3?
   Du kan mycket väl ha rätt och det bekräftar väl bara att erbjudandet är svårtolkat :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh // PP

   Radera
  2. Hej PP,
   1:an innebär att du får 5,5 SBB B aktier för 55% av av Hemfosa aktierna och 120:- i cash för 45% av innehavet i Hemfosa.

   Alternativ 3 är att du får fler SBB B aktier och mindre i cash.

   Allt beror dock på hur Hemfosa ägarna väljer. Det kommer emitteras 513 miljoner SBB B aktier.

   Du kan även söka att få så mycket som möjligt i cash och så lite SBB B aktier istället.

   Oavsett vilket är det väldigt rörigt och du har inte en aning om vad SBB B aktierna kommer vara värda.

   Trevlig helg.

   // Malte

   Radera
  3. Hel Malte.
   Japp, det stämmer exakt så som du skriver Alt.1: 1:an innebär att du får 5,5 SBB B aktier för 55% av av Hemfosa aktierna och 120:- i cash för 45% av innehavet i Hemfosa.

   Ja hela denna historien känns en aning rörig, nej vem vet vad aktievärdet kommer att vara värt? Vi får väl se.
   Tack för din kommentar och din rättelse.

   Mvh // PP

   Radera
 5. Jag har en mindre summa i Hemfosa och missade att acceptera detta erbjudande. Tydligen kan det ta flera år innan tvångsinlösen betalas ut. Var kan man vända sig för mer information? Hittar ingen information om detta. Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulf.
   Jag skulle tro att SBB är de som sitter med information om detta eftersom det var de som köpte upp Hemfosa. Prova att dra iväg ett mejl till deras kundtjänst med din frågeställning.
   Du får gärna återkomma hur det gick och vad du fick ut /st för dina hemfosaaktier.

   Mvh // PP

   Radera