fredag 1 november 2019

Alla gillar inte...

Alla gillar inte hösten. Regn, rusk, kallt och mörkt. Själv är jag en höstdiggare av stora mått. Jag har lärt mig att klä mig rätt så jag alltid är torr och varm oavsett väderlek och detta bidrar naturligvis till att jag vågar mig ut på mina motionsrundor nästan oavsett. Jag undviker dock full storm med tanke på säkerhetsrisken av flygande föremål och då snackar jag inte om UFO utan takpannor, plåtar och nerfallande grenar osv. Inte sällan hör jag min sambo säga: -Ska du verkligen ut i detta vädret? En annan sak jag älskar med hösten är att jag inte behöver ha så förbannat dåligt samvete för att jag grottar ner mig och läser böcker. Jag kan få ett visst sting av detta under sommarhalvåret även om det gäller böcker om ekonomi o börs som jag vet främjar min utveckling.
Nu har november börjat och vi kan lägga oktober till handlingarna. Mina investeringar fortsätter som planerat och det går bra. Jag känner ett gött lugn och kan ha tankar och tid till annat än att släntrianmässigt logga in på Avanza och kolla utvecklingen. Trots detta inre lugn så har jag märkt att jag sedan jag för några månader sedan gick över från att vara 60/40 investerad i aktier/fonder till att nu vara 95% i aktier har börjat stirra mer på utdelningarna och framtida utdelningar än jag gjort tidigare. Det har liksom växt ut en tävlingsinstinkt mot mig själv. Lite svårt att förklara men det känns som att jag verkligen vill att utdelningsökningen från år till år ska växa. Kommer på mig själv med att jag ibland kan bli lite fartblind och investerar mer än vad som kanske är logiskt. Men jag har naturligvis en buffert som jag enbart använder till oförutsedda utgifter och därför är jag heller aldrig riktigt i riskzonen. Jag kan alltså ha 10 dagar kvar till lön och säg 3500 kr på mitt lönekonto, då, om det dyker upp en liten dipp på någon av aktierna i portföljen så kan jag tycka att; jam en va fasen, jag pangar över 2000 kr till Avanza och handlar. Och så har jag bara 1500 kr kvar att leva på. Nu är det ingen ko på isen, jag har små utgifter så oftast är det ändå minst en tusenlapp kvar när nästa lön kommer. Men ni fattar grejen. Jag misstänker men kan inte bekräfta att jag inte är ensam om detta beteende? Ni får gärna kommentera detta.

Om vi kikar i backspegeln så blev följande företag inhandlade under oktober månad.

Hemfosa
Telia
Boliden
Korsnäs
Swedish Match
SEB
Castellum
Swedbank

Lite blandad kompott med andra ord. Lite till gammelportföljen och lite till den Nya portföljen.
Det var en bra lön med lite övertid (mycket ovanligt för mig) så jag handlade för runt 12 000 kr den gångna månaden.

Mvh // PP

8 kommentarer:

 1. Härliga inköp och de som jag själv ej äger finns på min bevakningslista (ex. telia, som jag lämnade tidigare i år). Likt du har jag ingeting emot höst, men när december kommer försvinner min glädje, ty min brist på underhudsfett gör att kylan ger mig, såväl bildligt som bokstavligt, kalla kårar...

  Allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 2. Hej sofokles.
  Det är alltid lika trevligt när du lägger en kommentar.
  Ja det blev en hygglig spridning på olika bolag under oktober månad. Nja jag håller kvar Telia ett tag till för att bla se effekterna av åteköpsprogrammet.Och så länge de kan hålla kvar ett hyggligt Da så behåller jag dem.
  December brukar vara återhämtande när det gäller underhudsfett. Lussekatter,knäck och julskinka samt alla nötter man trycker i sig bygger en fin isolering. Jag hoppas att du inte slarvar med dessa fina livsnjutande läckeheter?

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Gillar att vi har årstider, vissa gillar jag bättre än andra men man får helt enkelt hitta det positiva i alla vi har. Jag är glad över att jag kommer iväg på cykeln fortfarande varje morgon till jobbet, fast imorse var det kallt i mina höstvantar. Imorgon får det bli skidvantarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hea och tack för din kommentar.
   Jag det är väl "kläder efter väder" som gäller om man inte ska fara illa.
   Nerkylningseffekten när man cyklar kan vara rätt kännbar, du gör klokt i att byta till vintervantar.

   Mvh // PP

   Radera
 4. Känner igen tävlingsinstinkten! Utdelningar är ju faktiskt väldigt trevligt, och vem vill inte ha mer nästa år liksom...?

  //Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.
   Ja man kan nog likna det vid tävlingsinstingt men mer manisk.

   Radera
 5. känner så igen mig. Det är helt galet. Nu kan jag förstå de som spelar. Måste nog vara lite samma driv som finns i investera-beroendet. " Äsch...nog kan jag lägga 500 kr på den där aktien som dippar lite , eller som verkar kul ". trots att varje månad så går massor av lönen direkt över till mina konton. Varför gå till frisören när man kan köpa en aktie eller två istället ? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.
   Skönt att jag inte behöver känna mig helt ensam I denna bubblan. Ja visst kan man likna det vid ett om inte spel så åtminstone ett beroendedrag. Ja du slog nog huvudet på spiken! Investeringsberoende! där har vi det...

   Tack för din sköna kommentar.

   Radera