tisdag 4 juni 2019

Det gör ingenting om du inte gör någonting.

När saker o ting går ens väg är livet lätt att leva, det tror jag alla håller med om. Motgångar som kommer tacklar vi olika och tragedier lika så. Maj månad blev på det hela taget riktigt bra. Jag har varit ledig väldigt mycket och jag kommer när allt summeras bara att ha jobbat en enda full vecka. Resterande veckor har jag helt eller delvis varit ledig eller på resa. Så här skulle jag kunna ha det oftare :-)
I mars månad satte jag en vindruvsplanta jag fått av en kompis farsa och den fick små knoppar men frosten var elak och tog död på ett par av dem och sedan har det stått still. Jag åker iväg en vecka och växligheten på torpet får klara sig bäst den vill. Döm om min förvåning när jag i lördags återvänder och min lilla vinplanta har skjutit ut flera skott men speciell ett på 20-25cm! Wow, snacka om snabbväxare. Jag blev naturligvis väldigt glad då jag ett tag tvivlade på om denna sort, trots att den är framtagen i Estland just för vårt kallare klimat skulle klara sig. Så när blad och knoppar vecklas ut lite som det gjorde under den varma aprilmånaden vi hade och sedan drabbas av svinkalla vinternätter far den illa. Jag trodde ett tag att jag inte skulle få någonting på den i år utan få vänta ytterligare ett år. Nu ser jag redan två små klasar som kommer att rendera i ätbara druvor längre fram i höst. Kanske kommer det ännu fler på de andra utskjutande kvistarna?


Jag kan inte låta bli att likna detta vid att vara långsiktig med aktier. Vissa bolag man äger verkar mer eller mindre stå still och man funderar flera gånger på om det verkligen var kloka investeringar man gjort? Bolaget står och stampar och aktiepriset stiger inte nämnvärt och utdelningen kanske också står still eller höjs just marginellt. Utdelningssänkningar händer, NCC som jag äger och nu senast Kinnevik, dock inget jag själv äger men ändå. Men rätt var det är så skjuter det fart igen och det visar sig att det var en bra investering. Jag tror att alla investerare har svårt för momentet "gör ingenting". Att vänta är nästan det tråkigaste man kan göra och ett bra botmedel är att ge tusan i att logga in och titta till sina aktier, det föder bara en massa konstiga ideer. Gör någonting helt annat istället! Det är rent av berikande att faktiskt veta att även om jag inte logger in på flera veckor så kommer mina investeringar faktiskt att finnas kvar. Känner du på annat vis så har du antingen inte kommit till den mognadsfasen i ditt investerande eller så är du en orolig själ som kanske rent av inte skulle investera i aktier?


Min portfölj som jag faktiskt tittade in på i två minuter i helgen ser ut att gå lite sisådär. Swedbank som var en av mina pelare har ju tagit stryk å det grövsta. Öresund är ett annat bolag som fått lite pisk och backat. Nu är ju portföljen diversifierad så jag känner ingen oro men visst är det lättare när allt bara går uppåt.


Egentligen har jag inte kommit ur min formsvacka när det gäller bloggande. Jag har just nu så mycket annat i livet som är roligare och då prioriterar jag det istället. Sitta och skriva inlägg gör jag när lusten faller på och då passar höst och vinter mycket bättre. Så räkna med glest mellan inläggen en tid framöver om det inte händer något alldeles speciellt....


Mvh // PP

13 kommentarer:

 1. Att inte göra någonting, är att göra någonting!

  Blogga bara när intresse, vilja och energi finnes, annars är risken att innehållet blir, såväl bokstavligt som bildligt talat, likt Reno Norden.

  Önskar dig allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de kloka orden. Påminner lite om: -Vad gjorde du igår? Ingenting, men jag blev inte riktigt färdig så jag fortsätter med det idag också.
   Ha ha, Reno Norden.. den var bra :-)

   Mvh // PP

   Radera
 2. Precis det kanske viktigaste är att inte frestas att sälja av vinnarna utan behålla de aktierna på riktigt lång sikt OCH öka vid varje tillfälle som uppstår.

  Börjar sakta men säkert förstå värdet av att snarare sälja av surdegarna men ser det mer som en likvidfråga där det inte alltid behövs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlands.
   Ja du har så rätt. Jag köper för att behålla (om inget extremt händer med bolaget under långa perioder som år eller längre och jag tappar förtroendet för ledning och intjäningsförmåga) Jag har Inga planer på att sälja något av mina innehav.... någonsin förhoppningsvis.

   Tack för din kommentar!

   Mvh // PP

   Radera
 3. Jag tar ett druvtips som är en motsats till aktierna: Koncentrera ditt innehav. För att du ska få större druvor bör du inte låta plantan få mer än en till två klasar på varje utskott. Det ger mer kraft i dina (druv)innehav. Kolla vilken av dina klasar som ser ut att ha flest druvor och nyp bort övriga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Havgrim.

   Jag tackar innerligt för dit druvtips, jag är ju verkligen nybörjare på det området så alla tips mottages tacksamt. Jag lånade ett par böcker om druvodling och jag har för mig att det stod någonting liknande där men bra att du fräcshade upp mitt minne och påminde mig.

   Mvh// PP

   Radera
 4. Hej!
  Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett samhälle på platsen och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor att expandera sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, kontakta oss via e-post eller whatsapp.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera
 5. Hej PP!

  Alla har vi får formsvacka när det kommer till bloggandet. Sedan jag bröt upp min relation så har jag spenderat mer tid till att skriva. Det har känts bra för mig, nu när jag inte balanserar min tid mot en relation. Skönt att du har andra saker som upptar din tid utanför bloggandet/ekonomi. Dina innehav vänder tids nog; they always do :) Jag är snart framme i mål: 500 000:- och bränner av en bild när flyttlasset gått.

  Att gå in och byta lite färgerm typsnitt, fixa reklam och piffa bloggen kan boosta intresset igen ;)

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Livskvalite.
   Jo jag har manga hobbys som jag tycker om att utöva och dessa tar ju sin lilla tid. Bloggandet har alltid varit mer för mig själv och för min egen skull än för andras även om jag gärna "missionerar" budskapet om långsiktig investering. Wow, en halv mille, det var en avlägsen dröm när du började och nu är du snart där, häftigt! Ja gör det, bränna av en bild...

   Mvh // PP

   Radera
 6. "Jag kan inte låta bli att likna detta vid att vara långsiktig med aktier...Bolaget står och stampar och aktiepriset stiger inte nämnvärt och utdelningen kanske också står still eller höjs just marginellt. Utdelningssänkningar händer...Men rätt var det är så skjuter det fart igen och det visar sig att det var en bra investering. Jag tror att alla investerare har svårt för momentet "gör ingenting"."

  Det ligger något intressant i det du beskriver här! Väl värt att reflektera över som sparare och investerare. För över tid - om en strategi håller och är bottnad i någon form av rimligt antaganden/fundamenta om bolagen i portföljen - sker inte sällan det du beskriver. Ett steg idag kommer till att ha blivit tusentals i framtiden. Men det här är lurigt att inse och att acceptera eller arbeta för att uppnå; att ha som strategi. Tankar som dina kan vara en väg till att börja nysta i eller förstå problematiken och utmaningen med "långsiktigheten" inom investeringar.

  Liknande insikter kan ju också kopplas till exempelvis samhällsutvecklingen. De värderingar och åsikter, lagar och normer, attityder och förhållningssätt som vi planterar idag kommer allt annat lika att växa sig starkare och visa sig - inte imorgon - utan om 5 år, 10 år, 20 år. Det här går att koppla till personlig utveckling också. Inget som sker över en natt, utan det är ett livslångt målmedvetet arbete mot en bättre framtid som ligger någonstans bortom de närmsta veckorna, månaderna, åren. Och som det kräver tålamod och långsiktighet för att få möta och uppleva.

  Tiden och långsiktigheten är en otroligt mäktig och kraftfull komponent inom de flesta områden i människan värld - men likväl kanske allt för underskattad i vår kultur idag...

  Med vänlig hälsning,

  Atlas
  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina reflektioner och ditt fylliga svar. Jag kan inte annat än instämma i det du skriver. De senste årtiondena har ju sammhällets, Sveriges och världens utveckling skett i så snabb takt att man häpnar! Jag minns min mormor, hon blev 99 år och det fanns inte mycket teknik utvecklad 1912 när hon föddes. Hon fick vara med om en helt fantastisk teknikresa genom hela 19-talat och in i 2000 talet. Tv, datoren, miniräknare, månlandningar osv.. I deras hem fanns varken ström eller rinnande vatten när hon växte upp. Misstänker att vi är en aning bortskämda idag, speciellt med saker vi tar för helt givna.

   Mvh // PP

   Radera
 7. HIV GRATIS ALLT TACK TILL DR GOODLUCK.
  Hej allihopa
  Är så full med glädje att dela detta vittnesbörd om GUD som skickas till mitt liv Dr GOODLUCK, som kommer att tro att en ört kan bota hiv och aids, jag tror aldrig att detta kommer att fungera jag har spenderat mycket när jag får droger från sjukhuset för att hålla mig frisk, vad jag väntade på är döden för att jag var trasig, en dag jag svårt om den här stora mannen som är väl medveten om hiv, cancerbehandling, jag bestämde mig för att maila honom, omedvetet för mig att detta kommer att bli slutet på hiv och aids i min kropp, han förbereder örten för mig och ger mig instruktioner om hur man tar det, i slutet av 17 dagar efter att jag tog botemedel som han berättade för mig, sa han till mig att gå till sjukhuset för en kontroll, och jag gick förvånansvärt efter testet, doktorn bekräftade mig negativ, jag trodde att det var ett skämt, jag gick till andra sjukhus var också negativ, då tog jag min vän som också lider av HIV och cancer till doktorn med namnet Dr .Goodluck, efter behandlingen bekräftade hon också båda sjukdomsfria. Han har också örten att bota. (1) CANCER, (2) PENIS ENLARGEMENT, (3) Hiv och aids, (4) URINÄR TRACT INFEKTION, (5) DU ÖNSKAR DIN EXBACK ELLER ÖNSKAR ATT STOPPA AVDELNING ELLER SPARA DIN RELATIONSHIP HAN DU KAN HJÄLP DIG OCKSÅ, (6) IMPOTENCE , (7) BARENESS / INFERTILITY, (8) DIARRHEA, (9) ASTHMA, (10) DIABETER, (11) HERPS (12) OM DU BEHÖVER FRAMSTÄLLNING I ARBETET KAN JAG KAN HJÄLPA (13) Lotteri av alla slag han kan hjälper dig att vinna väldigt stort i någon form av lotteri ETC, snälla, jag vill att alla med det här viruset ska vara fria och botas, det är därför jag släpper sin e-postadress och Whatsapp-nummer för enkel kontakt med honom. kontakta honom på hans Email: goodluck05spellcaster@gmail.com eller lägg till honom på Whats-app: + 2348138654465, kan du också besöka hans hemsida: http: //drgoodluck.simplesite.com/. tveka inte att maila honom, han är en bra och en bra man. Dr.GOODLUCK tack för att du har sparat mitt liv, och jag lovar att jag alltid och alltid kommer att vittna om ditt bra arbete.

  Här är hans kontakt,
  Maila honom på: goodluck05spellcaster@gmail.com
  Ring eller Whats-app honom: +2347038374420
  hemsida http://drgoodluck.simplesite.com

  SvaraRadera
 8. Hej
  Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett lokalt företag och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

  Epost: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: +33756949346

  SvaraRadera