tisdag 16 april 2019

Axfood en preferensaktie.

Naturligtvis är rubriken något tillspetsad men det är så journalister i hela världen jobbar för att få folk att läsa deras artiklar. Nu är jag inte journalist och är heller inte beroende av att folk läser mina blogginlägg men det är alltid lite kul att vässa överskriften på ett blogginlägg för att få folk att hajja till.
Att Axfood skulle vara en preferensaktie är naturligvis ett påstående som kommer att irritera vissa och andra kommer att nicka instämmande i resonemanget. Så bakgrunden till min tanke om att Axfoods aktie de två sista åren liknat en preferensaktie är naturligvis att utdelningen stått still. Kursen har visserligen gått upp men det har den gjort på i stort sett alla preferensaktier också men som sagt inte utdelningen. Faktum är att direktavkastningen i Axfood har gått ner en del. Idag (19-04-16) ligger DA på 4% vilket inte är dåligt på något sätt, men för bara ett år sedan i april handlades Axfood på runt 143 kr och då var den attraktiv med ett DA på ca:5%. Ska Axfood fortsätta att hålla inne utdelningshöjningar kan man lika väl köpa preferensaktier. Åtminstone på kort sikt, säg 10år så är det kanske rent av en bra affär. Det är skillnad på 4% och 6% i utdelning. Enkel matematik. Nu är inte vår värld lika enkel som en matematisk uträkning och speciellt på aktiesidan kan många (oförutsedda) saker hända. Men ändå, ni fattar resonemanget.


NCC är en annan aktie som man också lika väl hade kunnat äga preferensaktier istället för. En 50% utdelningssänkning gör ingen glad och väldigt många oroliga. Hand upp, hur många var det som sålde sina aktier när beskedet kom?
Jag har förståelse för agerandet även om jag själv behöll mina och tänker så göra. Länge. Visst smärtar det en aning och man kan inte komma undan tanken att om jag haft preffar istället så hade jag inte drabbats. Men det finns undantag (Oskar property någon?) Preffarna är inte på något vis helt skyddade mot olika slags krämpor och det gäller som vanligt att navigera rätt i träsket.


Preferensaktier är inget som är för var man/kvinna. De är heller inget undermedel i din portfölj. Jag ser preffar som ett fint komplement i en stabil utdelningsportfölj. Just nu ser ingen preferensaktie direkt köpvärd ut. Priserna ligger lite väl högt över lag och eftersom jag själv är belåten med min procentsats av preffar i portföljen köper jag inga nya när utdelningarna från de jag har kommer in på kontot. Jag köper antingen vanliga aktier eller fonder.


Senast gjorda investeringar var i Öresund investmentbolag och så handlade jag lite fler Telia. Och på tal om Telia så kommer deras utdelning in i morgon och då är det ju dags för nya investeringar igen. Kan bli lite Korsnäs eller Tele2 har väl inte riktigt bestämt mig där ännu vilket är ovanligt för mig, jag bruar veta långt i förväg vad jag ska handla.


Vad köper ni för april månads utdelningar?
Mvh // PP9 kommentarer:

 1. För min del blir det nog börhandlade fonder samt investmentbolag för min utdelningar i isk. Sparandet från lönen kommer nog hamna i min kf. :)

  SvaraRadera
 2. Hej Frilans.
  Både investmentbolag och ETF:er är bra investeringar/riskspridare.
  Tack för att du påminde mig om att jag faktiskt har ett KF hos nordea som jag glömt bort...ha ha, så kan det gå :-)

  Mvh // Procentpanik

  SvaraRadera
 3. Quartiers preferens ger mer än 10 % direktavkastning på nuvarande kurs. Bolaget är ett fastighetsbolag som jobbar på den Spanska solkusten. Bra nivå att gå in på och ta del av den fina prisutveckling på fastigheter som beräknas vara där de närmsta åren..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar vara lite försiktig när preffarna går mot högrisk och 10% känns högrisk för en räddhare som jag. Men det kan ju ändå vara värt att kolla upp.
   Tack för din kommentar Anonym.

   Radera
 4. Jag kommer fortsätta öka den utländska valutans närvaro genom att öka i befintliga bolag som handlas i såväl amerikanska som kanadensiska dollares samt euros.

  Vad blev det för köp för dig?

  /Sofokles

  SvaraRadera
 5. Hej Sofokles.
  Det blev lite fler Öresund och Tele2 som jag är lite underviktade i. Det känns som helt ok investeringar för min del.
  Jag är lite sämre på utländska investeringar även om jag har en KF i Nordea så brukar jag inte redovisa mina köp där, liten del vill jag hålla för mig själv. Men på Avanska ISK brukar jag ha öppen redovisning.
  Tack för din kommentar :-)

  Mvh // Procentpanik

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett samhälle på platsen och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor att expandera sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, kontakta oss via e-post eller whatsapp.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera
 7. HIV GRATIS ALLT TACK TILL DR GOODLUCK.
  Hej allihopa
  Är så full med glädje att dela detta vittnesbörd om GUD som skickas till mitt liv Dr GOODLUCK, som kommer att tro att en ört kan bota hiv och aids, jag tror aldrig att detta kommer att fungera jag har spenderat mycket när jag får droger från sjukhuset för att hålla mig frisk, vad jag väntade på är döden för att jag var trasig, en dag jag svårt om den här stora mannen som är väl medveten om hiv, cancerbehandling, jag bestämde mig för att maila honom, omedvetet för mig att detta kommer att bli slutet på hiv och aids i min kropp, han förbereder örten för mig och ger mig instruktioner om hur man tar det, i slutet av 17 dagar efter att jag tog botemedel som han berättade för mig, sa han till mig att gå till sjukhuset för en kontroll, och jag gick förvånansvärt efter testet, doktorn bekräftade mig negativ, jag trodde att det var ett skämt, jag gick till andra sjukhus var också negativ, då tog jag min vän som också lider av HIV och cancer till doktorn med namnet Dr .Goodluck, efter behandlingen bekräftade hon också båda sjukdomsfria. Han har också örten att bota. (1) CANCER, (2) PENIS ENLARGEMENT, (3) Hiv och aids, (4) URINÄR TRACT INFEKTION, (5) DU ÖNSKAR DIN EXBACK ELLER ÖNSKAR ATT STOPPA AVDELNING ELLER SPARA DIN RELATIONSHIP HAN DU KAN HJÄLP DIG OCKSÅ, (6) IMPOTENCE , (7) BARENESS / INFERTILITY, (8) DIARRHEA, (9) ASTHMA, (10) DIABETER, (11) HERPS (12) OM DU BEHÖVER FRAMSTÄLLNING I ARBETET KAN JAG KAN HJÄLPA (13) Lotteri av alla slag han kan hjälper dig att vinna väldigt stort i någon form av lotteri ETC, snälla, jag vill att alla med det här viruset ska vara fria och botas, det är därför jag släpper sin e-postadress och Whatsapp-nummer för enkel kontakt med honom. kontakta honom på hans Email: goodluck05spellcaster@gmail.com eller lägg till honom på Whats-app: + 2348138654465, kan du också besöka hans hemsida: http: //drgoodluck.simplesite.com/. tveka inte att maila honom, han är en bra och en bra man. Dr.GOODLUCK tack för att du har sparat mitt liv, och jag lovar att jag alltid och alltid kommer att vittna om ditt bra arbete.

  Här är hans kontakt,
  Maila honom på: goodluck05spellcaster@gmail.com
  Ring eller Whats-app honom: +2347038374420
  hemsida http://drgoodluck.simplesite.com

  SvaraRadera
 8. Hej
  Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett lokalt företag och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

  Epost: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: +33756949346

  SvaraRadera