fredag 19 oktober 2018

Detta visste du inte..

Detta visste du inte eller Sexy-Lexi del 4. En fortsättning på byggandet av mitt lexikon på svenska börsnoterade företagsnamn som förhoppningsvis kan ge glädje och kunskap åt alla som läser bloggen. Som vanligt så är det både intressant och lärorikt att söka efter information och ofta så överraskas man av små detaljer om hur företagsnamnet har uppkommit och jag är rätt säker på att inte speciellt många av er visste att Svolder egentligen skulle hetat någonting helt annat! De allra flesta företagen är hjälpsamma och trevliga även om det förekommer undantag. Detta är en bra sysselsättning som man kan ägna sig åt under höst/vinterhalvårets mörka timmar. Det är ju inget direkt kopplat till sparande och börs men indirekt så är det ju börsföretagen vi investerar i. 
  
Alla nya företag kommer att ligga under fliken Sexy-Lexi. Förhoppningsvis så kommer även del 5 i följetongen någon gång under kommande månader. 

Abelco (Abelco Investment Group AB)
Grundades av Thomas Steen och är ett företag som investerar i bolag på väg till börsen. Abelcos aktie är listad på handelsplatsen NGM Nordic MTF sedan 24 maj 2017

Hemfosa 
Hemfosa är den näst största privata fastighetsägaren av samhällsfastigheter i Sverige och det enda börsnoterade fastighetsbolaget med den inriktningen. Därför har de en unik position på marknader i Sverige, Norge och Finland. Startade upp år 2009 men börsnoterades inte förrän 2014. Namnet kommer ifrån den gård som dåvarande vd, Jens Engwall, äger och bor på i Södertörn ett par mil från Stockholm.

GARO
Är ett företag som under eget varumärke utvecklar och tillverkar produkter och helhetslösningar för elinstallationsmarknaden. Startade redan 1939 i ett uthus med många ideer och mycket vilja. 1941 registrerades Gårö elektriska. 1994 blev GÅRÖ – GARO, prickarna i namnet togs bort med tanke på exportmarknaderna.

Pegroco 
Grundades 2007 av Peter Sandberg och Per Grunewald där även Håkan Johansson var med, men ej operativt. Namnet Pegroco representerar Per Grunewald och Co. Logon med Pi-tecken kommer från P:et respektive I:et i "Pegroco Invest".

Sagax 
AB SAGAX är ett fastighetsbolag med affärsidé att investera i kommersiella fastigheter främst inom segmentet lager och lätt industri. Sagax grundades 2004 och ’Sagax’ på latin kan översättas med ”framsynthet”. Sedan 2004 har David Mindus varit Styrelseledamot och verkställande direktör i bolaget.

Svolder
Svolder är ett rent investmentbolag som huvudsakligen placerar i noterade aktier i svenska små och medelstora företag. Några medarbetare på Alfred Berg Kapitalförvaltning gör våren 1993 en analys av nordiska små bolags värdering i förhållande till stora. Analysen påvisar stor potential för aktier i små och medelstora bolag i Sverige och Finland. Detta leder till idén att skapa ett börsnoterat investmentbolag med sådan placeringsinriktning. Investment AB Bure, Banco Fonder, AMF Pension och Alfred Berg bildar tillsammans med 1700 privatpersoner Svolder AB (publ). Den 30 juni 1993 noteras bolaget på Stockholmsbörsens O-lista.
Arbetsnamnet var ursprungligen Gungner, Odens träffsäkra spjut. Bolagets rådgivare hade dock slarvat i efterforskningarna och familjen Gungner var svårförhandlad. Svolder fick ersätta som bolagsnamn. Svolder är platsen för ett sjöslag år 1000 mellan nordiska kungar, varefter ett framgångsrikt nordiskt rike bildades.

Sweco 
Sweco är en svensk koncern bestående av ett antal teknikkonsultföretag med inriktning mot anläggnings- och byggnadskonstruktion, installationsteknik, arkitektur, infrastruktur, energi och miljö.
Grundades 1997 när företaget FFNS köpte VBB. Sweco står för Swedish Consultants, och är ett namn som VBB använde i sina internationella uppdrag.

Trevlig helg på er alla investerare!



4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hej.
      Ja lite roligt och intressant är det faktiskt, det tycker jag ju även själv :-)

      Radera
  2. Tack för dina informativa sammanfattningar! Gärna mer sådant😃.

    Mvh,

    Atlas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Atlas.
      Mmm, det är väl tänkt att det kommer en uppföljare nu i höst/vinter på detta temat.

      Radera