lördag 29 september 2018

Klas, Claes, Clas eller Klaes?

Klas, Claes, Clas eller Klaes.   Samma uttal bara lite olika stavning.   Mansnamnet Klas, Claes, Clas eller Klaes är en tysk variant av Nikolaus som är av  grekiskt ursprung med betydelsen folkbesegrare (av nike - "seger" och laos - "folk"). Just nu är Claes den vanligaste stavningen. Namnet började användas i Sverige redan på 1300-talet, främst bland tyska invandrare. Det kom senare att uppfattas som en kortform av det romerska kejsarnamnet Claudius och blev under renässansen ett vanligt namn inom adeln. Sin senaste topp hade namnet från 1940-talet fram till 1970-talet, och var då bland de 20 vanligaste namnen om man räknar ihop de två vanligaste stavningarna (Claes och Klas) men har sedan dess varit på väg nedåt i listorna. Det försvann från 100-i-topp-listan i början på 1990-talet. Namnsdag: 7 juli (sedan 1700-talet, då det ersatte Claudius). Källa:   https://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Claes

En av sveriges mest kända Claes förutom klas klättermus och  Clas Olsson   (CLAS B) är nog Claes Hemberg.  Med sin pottfrissa, skjorta och alltid hängslen är han en profil i spararkretsar.   Jag sticker inte under stol med att jag gillar Hemberg. Han har haft många goda saker som han hjälpt oss sparare med. En fondkramare av stora mått och en pådrivare när det gäller att försöka får oss att pruta på  bolån.   Nu har jag läst färdigt en bok som skrevs för några år sedan och alla fakta kanske inte är aktuella men  mål o mening med bokens innehåll är glasklart. Det är inte för sent att börja spara till en vettig pension även om du fyllt 55år.  Det finns sannerligen potensial för den som verkligen vill.  I boken ger Claes råd o tips för hur man lyckas.
Jag kommer att lägga upp boken under bokfliken som jag gjort med alla böcker jag läst.

I kväll ska jag på oktobefest.   Något jag ser fram emot varje år. Få prova lite nya ölsorter, äta gott och umgås med riktigt goda vänner, livet har sina goda stunder :-)
Trevlig helg önskar PP.
   

3 kommentarer:

  1. Någon ny ölsort att rekommendera nu?

    SvaraRadera
  2. Hej Mini.
    Förlåt att det tog sådan tid för mig att svara.
    Jag tyckte väl personligen att detta årets höjdare var Jämtlands bärnsten.
    En annan som jag gillade var Budvar (Budejovicky) tjeckisk lättdrucken pilsner.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre sent än aldrig som det heter. Okej, jag har för mig att jag druckit öl från jämtlands bryggeri som har varit bra, men det var ett tag sedan.

      Radera