torsdag 6 september 2018

Veckans spaning

Veckans spaning är en reflektion över något jag läste på FB nyligen. Jag har visserligen sett det många gånger förut men först nu har det ackumulerats till ett inlägg. Innan själva spaningen avslöjas så kan jag konstatera att det är stor skillnad på bloggvärden och Facebooks alla grupper om aktier som finns. Jag generaliserar säkert grovt men det står jag för. Ekonomi-bloggvärden har som samlad enhet en betydligt större, bättre bredare kunskap än det som finns på FB.
Jag läser ett inlägg på någon av alla dessa aktierelaterade grupper som lyder ungefär så här: Jag har nyligen köpt på mig aktier i flera olika bolag, men har vi nått toppen nu? Jag är orolig att det ska gå ner, ska jag sälja?
Nästa inlägg låter på liknande vis: -Jag har köpt bolag X och Y för några månader sedan. Egentligen bara för den höga avkastningens skull. Vad tror ni om framtiden i dessa bolag?
Sista blir en liten godbit: Hej. Jag har 30 000kr som jag ska investera i under 6 månader, vad rekommenderar ni att jag köper?
Jag kan inte låta bli att bli både ömsom förbannad och irriterad över den okunskap ja rent ut sagt ignorans som finns bland vanligt folk. Har man ingen koll? Jag har inga bevis men jag tror att man hoppas på en genväg till snabba pengar. Att man låter någon annan komma med investeringsbeslut är ingen bra ide. Nästa sak som jag ofta skrattar åt är svaren/kommentarerna som (oftast) fullkomligt väller in från kreti o pleti. – Skulle jag vara som du skulle jag satsat på ”flash-rocket” den aktien kommer att stiga minst 300%! Och så finns det ungefär 27 förslag till på helt andra förhoppningsaktier. Den stackaren som ställt frågan på FB kommer troligen bara att vara ännu mer förvirrad när hon/han ser spridningen. Jo det förekommer att en del vettiga personer ger bra o vettiga råd i kommentarsfälten men hur ska frågeställaren veta det och lyckas sålla ut detta bland all annan skit?
Men kontentan är ändå att folk som ställer frågor på FB gör det för att det är bekvämare än att verkligen sätta sig in i hur börsen/aktier/fonder fungerar. Kanske ägna några timmar åt att läsa en bra investeringsbok eller söka saklig fakta på annat håll (inte FB) Det finns ju hur mycket som helst!
Det smärtar mig att någon satsar på någon förhoppningsaktie och istället för en uppgång som en raket får se sitt kapital halveras.
Klart som korvspad, svaret på veckans spaning är att det finns inga riskfria sätt att tjäna snabba pengar på börsen. Du kan ha en jäkla tur men det är inget som håller i längden. Att ha kunskap om det du ska investera i ger dig en otrolig fördel. I annat fall kan man lika väl köpa en trisslott. Det behövs faktiskt inte så mycket kunskap för att på lite längre sikt tjäna en bra slant på sitt investerande. Fonder är ett utmärkt sätt att investera pengar i speciellt om man inte har något intresse av att följa börsen titt som tätt. Om intresset tar fart kan man alltid börja med aktier.
Men det är klart, i dagens snabba info-samhälle med snap-twitt-insta, vem söker sig till en dammig blogg för att tillgodogöra sig kunskap?

6 kommentarer:

 1. Sätt allt på rött i rouletten så går det fort... ;)

  Keep up the good work PP!


  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. SHIT också! jag har alltid trott att det var svart man skulle satsa på...
   Inte konstigt att jag loosat :-)
   Tur att du är på rätt spår Firren, det kommer att gå bra för dig.
   Tack för din kommentar.

   Radera
 2. Jag är själv med i två olika FB-grupper för tjejer som gillar aktier, och här är inga frågor för dumma :) Om någon frågar om placering på 6 månader, så säger majoriteten direkt "sparkonto på nischbank med ränta och insättningsgaranti!" Men ibland kommer det knasiga frågor som får en att häpna...
  Långsiktighet och tålamod är det som gäller om man vill bygga en hyfsad portfölj.

  SvaraRadera
 3. Hej TP.
  Visst min spaning kan ses som något tillspetsad men jag står fast vid att den samlade erfarenheten och kvaliteten på ekonomibloggar överlag slår FB med hästlängder.
  Ja visst är det så att ett långsiktigt sparande är det bästa för de flesta.
  Tack för din kommentar.

  SvaraRadera