fredag 4 maj 2018

Inga orosmåln på investerarhimmlen.

När nu våren och värmen äntligen kommit, åtminstone i de södra delarna av landet, så skinner solen och värmer skinnet. När man går i kortärmat så blir man lättare i sinnet. Det bara är så. Längden på dagarna ökar och kvällarna blir ljumma och ljusa. I det verkliga livet alltså. Hur det går på börsen är kanske att likställa detta med våra årstider. Ingen vet exakt var i cykeln vi befinner oss men de flesta tror att det börjar närma sig sensommar eller tidig höst. Med den metaforen så rör vi oss alltså mot sämre börstider och eventuellt en nedgång.
Frågan är varför jag skulle oroa mig för någonting som jag inte kan påverka? Jag kör på och är fullt investerad även om börsen går ner. Mina bolag kommer att ge mig utdelning ändå. Det man ska hålla koll på är om bolaget i sig ändå är välmående och har vettiga finanser. Alltså, Inga orosmåln på investerarhimmlen. MEN, det är väl som vanligt, när allting flyter på och det är frid o fröjd så smäller det till!

April var en bra månad för Procentpanik. Visserligen var börsen stundtals volatil men detta utnytjade jag till min fördel och inhandlade på kursrörelser neråt. Totalt fick jag utelningar om 2448kr och dessa återinvesterades naturligtvis. Jag plockade in en nygammal bekanting, Investor. Den handlas fortfarande till en bra substansrabatt även om priset är lite högt i mina ögon. Totalt så blev det 12st och en liten post således men jag kommer att öka på efter hand. Ett helt nytt innehav blev däremot NCC som jag faktiskt tjuvstartade med redan i mars månad och sedan fortsatte jag med lite fler i april. 50st totalt och det ger mig 400kr extra om året i utdelning. Jag kommer att fortsätta öka på i NCC när det är bra läge. Kanske jag kan nå 100st innan året är slut? Preferensaktier köper jag bara när det är bra läge i mina ögon och där är det bara K2A som har legat vettigt i pris. Akelius har ju verkligen varit uppe bland de vita molnen och seglat till sjuka priser. Med tiden kommer den nog så småning om ner på vettigt pris igen.


Jag har hunnit med att läsa en bok som jag fick tips om av http://aktieoutsidern.blogspot.se/  Boken jag läst heter Den stora börskraschen. Den handlar om börsraset 1929 och då Amerika efter detta gick in i en depression. Är det verkligen värt mödan att läsa en gammal bok? Vad skulle den kunna ge mig som investerare år 2018 nästan 90år efteråt? Nej helt sant är att boken inte ger några handfasta investeringstips eller ideer för någon strategi men jag som pesonligen är historieintresserad gillade boken och framför allt få en inblick i vilka mekaniskmer som kan utlösa en börskrasch. Som vanligt, folk är dumma i huvudet! Vi måste vara den mest korkade rasen på denna planeten, höns är ju för tusan smartare. Ok, kanske jag tog i en smula för mycket där men ibland undrar man ju. Vår flockmentalitet är en formidalbel riskfaktor för dig som investerare på börsen troligen den största faran av alla. Om man tror att man kan göra snabba klipp bara för att någon annan har lyckats med det så är chanson att du misslyckas väldigt stor. När du slutar att tänka själv och dras med i girighetsruset går det ofta snabbt utför. Boken är välskriven och innehåller flera saker som jag själv inte hade en susning om. Det kanske inte är den första boken om finans o börs man ska läsa (eller så är det just det) för den rör sig rätt ofta i sidled med lite sidospår men den fyller sitt syfte att berätta hur och varför folk blev ruinerade på spekulationer på börsen. Som nattläsning innan jag somnade så tog det mig en vecka att läsa boken men det var helt klart värt besväret. Nu är jag ju flera erfarenheter rikare än jag var innan. Jag lägger upp denna minirecention under bokfliken.




 Så, fredag och en trevlig helg stundar. Värdret ska bli vackert så det blir väl chill&grill någon av kvällarna. Nästa vecka är det två av bolagen som har utdelning och vi får väl se vad Procentpanik ska investera i då?


Trevlig helg på er alla sköna bloggare!

6 kommentarer:

  1. Det var jag som skrev om boken för ett tag sen :-) det är viktigt att känna till sin historia för att inte upprepa misstagen.

    SvaraRadera
  2. Tack Procentpanik!

    Nån gång i en avlägsen framtid vore det roligt att hooka upp, detta för att utbyta tankar och reflektioner. Jag bor i en av Sveriges större städer (i mitten). Jag har inte så många utöver bloggkollegorna som jag kan utbyta idéer med. En kaffe kanske vore skulle funka?

    Med tanke på hur mycket du har läst så skulle jag sannolikt behöva ta rygg på dig just nu. Well, well du kan väl tänka på det? :)

    Jag behöver i så fall hitta på ett alternativt sätt som vi kan komma i kontakt med varandra, om inte så snackar vi bara vidare här :)

    Ha en väldigt fin sommar :)

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja någon gång får vi minsann ta en fika ihop, det hade varit kul. Det kunde ju om inte annat vara en fin avslutning när vi går i mål på våra respektive börssatsningar. Ha ha, jo jag tackar för förtroendet men man kan inte vara säker på att jag gör rätt även om jag läser mycket :-)

      Om du har någon Hotmail eller G-mail address?, så kan jag skicka dig min riktiga E-post address men just nu vill jag inte outa den här på bloggen.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera