tisdag 29 maj 2018

Jag är defenitivt ingen trejder...

Det är rätt intressant hur olika vi människor agerar i olika situationer. Man kan ha en föreställning om hur man kommer att agera vid ex en olycka (säg att du är först på plats)men väl i den situationen kanske du inte alls fungerar som det du tänkte att du skulle gjort. En del blir handlingsförlamade och passiva andra blir hysteriska och en tredje kan agera helt normalt och hjälpa nödställda. Vi vet lite om hur det fungerar i våra hjärnor om man inte varit med i en sådan situation innan. Just i dessa situationer vet jag ungefär hur jag fungerar eftersom jag vid olika tillfällen varit just först på plats. Lugn o sansad men efteråt, när det hela är över, är man skakad av händelsen.

Skulle jag överföra detta till börssnack så har jag kommit fram till att jag verkligen INTE är någon trejder. Jag trodde att jag skulle fixa det med smartness och iskyla men det visade sig att mina nerver inte pallar trycket.
Ok, så här ligger det till. För några månader sedan när jag hade läst ut boken: 3 steg till ekonomiskt oberoende så märker jag att, jo jag har följt alla ekonomikonstens regler MEN jag hade ingen "krydda" i min portfölj. Och för oinvigda så menar man då att man för en liten summa pengar säg 5-10% av ditt portföljvärde köper förhoppningsbolag eller kanske mindre bolag som är på gång att bli större. Jag sonderade marknaden och bestämde mig för att max 10 000kr skulle få satsas. Det motsvarade då ungefär 2,5% av mitt portföljvärde så det kändes inte som någon "big deal". Efter noga övervägande plockade jag in Hanza holding, Leo Vegas, Fortnox och Catena Media. Verkligen inga skitbolag och allt var frid o fröjd. Jag döpte till och med den lilla portföljen till framtidsportföljen. Jag hade tänkt att ha den som en liten gullig bäbis och gulla med o sköta om och någon gång i framtiden när innehaven stigit till enorma höjder sälja av och göra en fet vinst. Så var tanken men som sagt, vi vet lite om hur vi egentligen fungerar och efter bara några månader så kändes det inte rätt.
Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det var men jag misstänker att det allt för ofta smög sig in en olustkänsla. Trots att det var så lite pengar så mådde jag dåligt helt enkelt. Jag skulle egentligen blockerat mig själv och tagit bort möjligheten att titta till portföljen titt som tätt. Till slut fick jag nog och förra veckan sålde jag av. Jag gjorde en vinst på 1753kr men ingen glädje alls i detta. Jag återinvesterade i gamla utdelningsaktier i stället. Lärde jag mig något? Ja verkligen och det är att inte alla råd i böcker är något för mig. Jag måste fortsätta vara den långsiktiga investerare jag är, köp och behåll, och att jag defenitivt inte är någon trejder!


5 kommentarer:

 1. Du fick mer än en vinst - lärdom, insikt och kunskap i/om dig själv! DET kommer att göra dig rik!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, rik på visdom

   Radera
  2. Hej Sofokles och anonym!
   Så sant, insikt om sig själv och hur man fungera kommer att göra mig rik på mer än pengar :-)
   Tack för att ni kommenterade.

   Radera
 2. Ja, att följa råd behöver inte alltid vara rätt.
  Instämmer helt i slutsatsen att lära känna sig själv är en stor vinst. Sedan kan det nog variera mellan olika människor hur många snedsteg man måste göra innan man hittar rätt. Själv har jag provat olika investeringsfilosofier som kändes rätt i stunden (något år) och i backspegeln tror jag att jag har lärt mig något av resan.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Griphook!
   Ja har ofta skrivit att min sparhorisont är för kort för att jag ska kunna reparera stora misstag så jag är en försiktig general och jag måste vara en "fast learner" annars är jag körd. Nu var det ju ingen fara på taket med mitt experiment men det visar ändå på att snabba cach inte är något för mig. Ja förhoppningsvis så lär vi oss av våra misstag men ännu bättre är att lära av andras och det tror jag att jag dragit nytta av många gånger :-
   Tack för din kommentar.

   Radera