tisdag 15 maj 2018

Gröna skogar men inget guld..

Alla vi som investerar hamnar förr eller senare i lite dilemma. Jag pratar inte om att välja mellan att sälja ett bolag som går dåligt eller att välja in något nytt till portföljen, nej, jag snackar om överblivna pengar. (tänkte skriva efterblivna pengar men då tar det väl hus i helvete bland PK eliten) Alltså, vissa månader så kan man faktiskt få ett överskott av sköna dollares och i normala fall så brukar jag peta in dem på Avanza för att få lite extra draghjälp. Men nu har vårmånaderna infunnit sig och jag ser ett stort behov av att lägga dessa överblivna pengar på någonting helt annat. Snikvargen i mig vill egentligen inte att det ska gå till någonting annat än investeringar men å andra sidan har jag ett behov av intressant fritid.
                                       (Så här ser en snikvarg ut)
Jag behöver saker, i detta fallet verktyg och virke till min sommarstuga. Den har i det närmaste ett oändligt renoveringsbehov (om jag vill) och då behövs det en del maskiner och byggmaterial för att komma igång på alvar. Nu tillhör jag katergorin självplågare som gillar att snickra och påta i trädgård. Så om jag skulle, vilket jag faktsikt delvis har gjort, skriver ner en inköpslista skulle den bli lika lång som Göteborgsvarvet! Det krävs alltså initialt en viss summa pengar för att komma igång. Jag kan omöjligt gräva ett odlingsland utan en spade. Jag kan heller inte bygga en veranda utan att ha virke spik och hammare. Snikvargen i mig säger att jag inte behöver springa o köpa en jordfräs till odlingslandet och heller ingen spikpistol till verandan. Man gör sina val och får väga in fördelar kontra pris. När jag funderat ett tag, ungefär en månad, jag vet jag är ingen snabb-beslutande man, så kom jag dock fram till att det nog är en vettig investering att köpa mig en kap/geringssåg istället för en ny fogsvans. Om du tänker på vissa filmer där det står en ängel på ena axeln och säger -Gör det inte! och en djävel på den andra axeln som säger -Jo gör det! Ungefär så kände jag mig när jag skulle besluta om kapsågen. Den lilla djävulen vann dragkampen och jag inhandlade en kap/geringssåg och på något underligt vis så slank det med en skruvdragare. Jag kan väl inte påstå att det var ett impulsköp utan den ersatte min tidigare numera utslitna skruvdragare där ett nytt batteri skulle kosta mer än en halv ny maskin så det valet var enkelt.
Ja, så där har det sett ut under april och maj månad och kontentan av detta blir att de efterblivna, förlåt, överblivna pengarna även under juni, juli och augusti kommer att gå till Torp-projekt. Men jag har förlikat mig med att det faktiskt ger mig livskvalitet när jag får "måsla" upp vid torpet och att inga pengar kan ersätta detta. Jag gör och kommer att göra mina inköp utan att ha någon ånger.


Så trots att visst kapital går till annat så har jag faktiskt lyckats med konststycket att investera på börsen också. Idag slog jag till och köpte följande:
15st NCC
17st Korsnäs
I morgon är det en liten utdelning från Investor att glädjas åt, ibland får man var glad för det lilla....sa pigan.


8 kommentarer:

 1. Du får fantisera ihop verktygen tillsammans rakt in i nöjesbudgeten ;)

  Vad är det för torp du har? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Kul att du títtar forbid bloggen och kommenterar.
   Ja det är nog så man får se det, som ett nöje :-)

   Torpet ligger ute i skogen med en tomt på 8000m2 med lite ängar och skog på. Det är rätt stort (1 1/2 plans) för att vara ett torp och ursprungligen byggt någon gång efter sekelskiftet 1900. Ett uthus på 5x12m, egen brunn, el och utedass precis som det ska vara på landet.

   Radera
 2. Så länge som man över tid lyckas hålla sig till sin spar- och investeringsplan så ser jag inga problem med att man vissa månader spräcker budgeten. Så länge man inte köper mer saker än vad man behöver så betyder ju inköp av verktyg att man kommer få röra på sig, vara kreativ och förbättra stugan, och det är ju värdefullt. Och bra verktyg ska ju hålla i många år.

  Och att du funderar länge innan du köper något stort tror jag fungerar som ett slags skydd mot onödiga inköp.

  Själv kan jag vara snål månader i sträck, men när jag sedan hittar något som jag verkligen vill ha så brukar jag köpa den grejen även om det känns dyrt. Så jag hade nog också köpt kapsågen men sannolikt inte jordfräs eller spikpistol.

  Och angående skruvdragaren så kan det vara helt ok att ha två. En för att förborra med riktigt smalt borr och en för att dra i skruvar, utan att behöva byta fram och tillbaka så mycket. Kanske inte nödvändigt vid alla byggprojekt, men ganska ofta tycker jag.

  Lycka till med byggandet (och investerandet)!

  /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Griphook.
   Precis som du så kan det gå många månade och jag köper inte en enda sak. Räkningar och mat i princip. Nej sammanfattningsvis så känner jag ingen ånger för mina inköp men visst slår en tanken ibland att de kunde vara investerade men nu när jag fått en hygglig grund att stå på så känns det inte lika illa. Tack för de uppmuntrande orden!

   Radera
 3. Bra inlägg!

  Det hela handlar om en sund prioriteringsförmåga och jag tycker att din verkar vara väldigt välbalanserad.

  // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack frilans, det värmer!
   Jo det finns ju ett liv utanför investering och bloggvärden som man måste ta hand om också. Ja jag försöker verkligen att tänka sunt och hitta en bra balans.

   Radera
 4. Hej mannen!

  Det här är jag i ett nötskal just nu. Jag är lyckligt lottad över att ha blivit inbjuden till ett bröllop. Den besatta spararen/snikvargen börjar oroa sig direkt.

  - Ack, vilket lång resa det kommer bli över hela Sverige!
  - Ack, hur mycket pengar måste jag inte lägga på hotell?

  Man får skilja mellan bra inköp och döda pengar :) Kommer inte ihåg vem som skrev "Döda Pengar" på min blogg en gång, men jag tycker det är ett bra uttryck.

  Man måste unna sig saker och ting också. Min sparkvot blev så häftig mellan april/maj så jag helt glömt bort att handla sommarskor. Det blev iallafall att nalla lite av portföljen, för sandaler måste man ha i denna hetta.

  Jag är glad att jag trotsade snikvargen denna gång


  Keep It Up

  VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Livskvalite´!
   Ja jag tror många av oss bloggare egentligen är rätt lika varandra i ekonomiskt och investeringsmessigt tänk. Jag hade troligen tänkt i samma banor om jag fått en sådan utgift på kontot MEN det tillför ju ditt liv någonting också. Inte vill man väl missa ett bröllop?
   Ja ibland får man helt enkelt ignorera den luggslitna snikvargen :-)

   Radera