måndag 16 april 2018

Så lite.....

Så lite man egentligen vet om sig själv och hur ens psyke och hjärna fungerar.
Efter att ha läst boken Lögn, förbannad lögn och prognoser skriven av Alf Riple så känner jag mig rätt liten. Självförtroendet har fått sig en liten knäck men självbilden har både stärkts och försvagats samtidigt. Låter det konstigt? Min självbild är att jag vet om många fel och brister jag har och dessa försöker jag jobba med. Vissa av dem är enkla att ändra på medan andra är hopplösa defekter som jag, vad det verkar, inte kan eller undermedvetet inte vill ändra på.

Som investerare så är det en mycket god investering att läsa denna boken. Du tror du är så bra och så visar det sig att mycket av dina beslut är grundade på saker du tror men inte vet säkert. Hur lätt det är att göra och ta fel beslut och hur mycket som är ren tur och slump i dina investeringar.


Jag läste http://aktieoutsidern.blogspot.se/ som läst boken och skrev att det var den bästa boken han hade läst och jag är benägen att hålla med. I facket ekonomisk psykologi så är den otroligt bra och mig veterligen den bästa svenska.


Man överskattar sin egen förmåga och gång på gang så överbevisas man i boken om just detta. Många psykologiska experiment avhandlas och faktum är att boken låter dig interagera, du deltar själv i vissa av experimenten. Detta ger en riktigt bra bild av hur fel vi människor ofta tänker. Eftersom jag är lite av en besserwisser så fullkomligt älskar jag att överbevisas. Det borde kanske vara tvärt om men så är inte fallet. Kan jag lära mig något nytt så gör jag det. Alltså, jag har svårt för när någon säger någonting som jag inte vet så mycket om och i min tankevärld låter som orimligt eller en "smula" överdrivet. Då kicker det igång någonting i mig som måste ta reda på fakta. Hur ligger det egentligen till? Finns det forskning eller annan fakta skrivet från någon tillförlitlig källa att tillgå. Inte förrän jag har blivit överbevisad så godtar jag antingen att jag själv hade fel eller att påståendet som personen gjorde var korrekt. I boken blir jag ganska omgående just överbevisad för att jag ibland tänker fel. Jag är innerligt glad att jag läst denna bok och det kommer förmodligen att göra mig till en bättre och samtidigt långsammare investerare. Vad jag menar med detta tänker jag inte avslöja utan jag uppmanar ALLA till att själv läsa boken. Jag tänker gå så långt att jag köper den för att ha i bokhyllan och plocka ner den då och då för att påminna mig själv om att jag inte är världens bästa investerare om jag nu trodde det?
Boken läggs även upp under bokfliken över mina lästa böcker.

10 kommentarer:

 1. Jag läste också den boken nyligen. Jag tyckte att den var rätt bra, men lite väl mycket referenser från Thinking fast and slow som jag tycker är bättre då vill minnas att den är lite mer djupgående. Men repetition är ju alltid bra, och det var ett tag sedan jag läste Thinking fast and slow.

  SvaraRadera
 2. Hej Mini.
  Tack för din kommentar.
  Jag har inte läst Thinking fast and slow så jag kan inte bemöta din kommentar men däremot tar jag tacksamt emot tipset på ny bok att läsa :-)

  SvaraRadera
 3. Tack för boktipset.
  Låter som att den kan vara till nytta. Något att läsa innan man svalt hela betet eller grävt för djupa vanemönster.

  https://www.youtube.com/watch?v=MFzDaBzBlL0


  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där cykeln hade jag inte velat prova...Verkar läskigt och jag tror att jag gått i backen direct!

   Radera
 4. Wow - jag måste definitivt att kolla upp denna bok. Roligt att vara på banan igen. Har surat en tid över hur AdSense tillfälligt stängde av mitt konto, men efter 30 dagar rullar reklamen igen :)

  Just nu plöjer jag in lite pengar i bolag som har kommande utdelningar, hoppas att det lönar sig. Vidare kommer jag återigen efter våren underhålla indexfonderna och fylla på mer i räntefonden där jag endast lagt in en mindre summa.

  Keep It Up!

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad var anledningen till avstängningen? I längden kommer det att löna sig även om man oftast betalar ett lite högre pris på aktierna strax innan utdelning och försöker rida på vågen.

   Radera
 5. Svar
  1. Ja rätt ska vara rätt, jag har ändrat i min text och skrivit in ditt bloggnamn där istället. Tack än en gång för tipset.

   Radera
 6. Behöver din expertis på min sida, du kommer förstå när du kommer dit :)

  SvaraRadera