onsdag 4 april 2018

Börsen förenar gammal och yngre.

I dag var jag nere på biblioteket för att försöka låna två böcker. Bägge dessa böckerna har jag fått nys om genom andra bloggare, det lönar sig att läsa! Naturligtvis så fans inte någon av böckerna så jag fick specialbeställa dem.  Istället strosade jag runt på måfå och letade inte efter något speciellt och till slut hamnade jag framför altaret av vecko och månadstidningar som biblioteket tillhandahåller oss medborgare. En diger samling av allt möjligt intressant. När jag blir gammal ska jag fan i mig bosätta mig på biblan! Nå väl, jag samlade på mig Fiskejournalen, Resa, MC-nytt och Illustrerad vetenskap. Det kunde passa att läsa lite innan jobbet och ingen mening att rusa hemmåt igen. Jag tog som ni säkert noterade ingen av de ekonomiska tidskrifterna. Ibland behöver man vila lilla russinet från sådan litteratur. Jag slog mig ner i en av de många läshörnorna och öppnade upp Fiskejournalens "Gädd special" som lockar med feta fiskar och hur du fångar dem. Sanningen vet vi som hållit på i denna branch i många år att det oftast inte är utrustningen i sig som gör att du kommer att få den där 10 kilosfisken, Det är hårt arbete på rätt tid vid rätt plats. Men det säger man ju naturligvis inte. Jag hade nog inte spenderat mer än två minuter på min FJ förrän det kommer en äldre man som slår sig ner i soffan brevid och försiktigt lägger en dagens industri med bilaga på bordet.
 Aha!, tänker jag, någon är intresserad av börsen. Han vecklar sakta upp tidningen och börjar läsa. Jag kan naturligvis inte hålla truten utan den uppenbart pratglada genen som jag är född med sprattlar igång käkmuskulaturen och jag ställer den helt uppenbara frågan om han pysslar med aktier? Också det helt uppenbara svaret från mannen att, jo det gör han, får mig att vika ner min egen blaska och istället försöka fortsätta konvensationen. Den äldre gentlemannen är inte nödbedd och vi kommer att ha en 45 minuter lång holmgång om investeringssätt, han tillhör nämligen "the dark side".
Fast i hans fall skulle jag nog hellre benämna det med "the grey side" med tanke på hans hårfärg. Om jag skulle våga mig på en kvalificerad gissning så är herren någonstans i sena 70års åldern. Enligt honom själv så var det i alla fall 20 år sedan han gick i pension men jag kan ju inte svära på att han stämplade ut vid 65? han kanske redan hade jobbat färdigt vid 60? Å andra sidan såg han inte ut att vara 85 men vad vet jag. Han var en trejder (trader) Lite småelakt från en långsiktig så skulle man kunna kalla dem betrayer. Men nu vill jag inte vara elak utan egentligen framhäva poängen i hela historien och det var att jag fick ta del av hans nästan 50åriga vardag som aktieklippare. Han började på 70-talet och har hållit på sedan dess och oförtrutet varje dag varit inne o handlat. Jag frågade om det inte var jobbigt att hela tiden hålla på att spekulera? -Jo man får lätt magsår svarade han. En målande bild om när han åkte till Thailand i tre veckor och det var den jävligaste semester han haft i sitt liv, värdelös Wi-fi och sega anslutningar, jag bara längtade hem till Svensk snabbsurf och fiber.


Jag fick många goda skratt och en del insikter. Trots att han var en trejder så hade han flera fonder vilket överraskade mig totalt. Jag försökte lite fint fråga om det inte var bättre att köpa utdelande bolag och ligga lång. Jo för tusan han hade visst provat på utdelningsbolag också, en gång, av misstag. Han hade köpt ett bolag på teknisk analys, ett bolag vars kurva pekade uppåt. Han hade bara tänkt behålla det till det toppade och sedan sälja av med vinst. Han berättar vidare: -Och döm om min förvåning när det plötsligt damp ner pengar på kontot i form av utdelning, det hade jag inte räknat med, jag visste inte ens att det bolaget hade utdelning, jag brukar inte köpa företag som har utdelningar. Men aktien dök efter utdelningen så jag behöll den i en månad sedan var den uppe på rätt nivå och då sålde jag med vinst, så kan det gå....


Jag tänker att med 50års erfarenhet så måste man ju ändå plockat på sig rätt mycket av allt möjligt och jag frågade om vad han trodde om framtiden 2018-2019? Han sa att han var fullinvesterad och tänkte så vara fram till halvårsskiftet sedan skulle han skala ner och gå mer över på räntor och obligationer. Han trodde fortfarande på ett starkt USA och att det inte hade toppat där ännu men med Trumph vid makten kunde vad som hälst hända.


45 minuter går snabbt när man har kul och det var dags att bege sig hemmåt.
Jag tackade för pratstunden och jag gissar att jag kommer att träffa honom igen om jag har tur, jag är ju trots allt en frekvent besökare på vårt fina bibliotek.

4 kommentarer:

 1. Vilken härlig anekdot, tack för att du delar med dig. Jag kände igen mig i vad han sade om att köpa på TA och bli förvånad över utdelningen. Till skillnad från honom blev jag helt omvänd på stört och bytte strategi till långsiktig utdelningsinvestering.

  SvaraRadera
 2. Ja visst var det en skön snubbe jag träffade. Hoppas att jag får möta honom igen någon gång och fortsätta vår konvensation. Men i hans fall kommer det inte att inträffa några sådana omvänd-mirakel som hände dig, han är och förblir en day/swingtrejder in i benmärgen. Jag är helt säker på att din omvändelse var ett lyckat drag och må udelningarna vara med dig!

  SvaraRadera
 3. Tjenare!
  Ser i ett tidigare inlägg att du är en gammal hårdrockare! Då har vi mycket gemensamt att snacka om!

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KPK!
   Kul att du tittar in på bloggen. Ja du har helt rätt ang hårdrockare och ränderna går nog aldrig ur. I framtiden kommer personalen på ålderdomshemmet att slita sitt hår och övriga vårdtagare klaga på ljudvolymen på rum 16 där jag sitter och drar på mina goa låtar :-)

   Radera