torsdag 26 april 2018

Håller jag vad jag lovar?

I början av året skapade jag en liten tabell i excel där jag överst i varje rad satte in årets månader. Raden under bestod av tänkta inköp och raden under den, verkliga inköp. Under de tre första månaderna skrev jag in vilka bolag jag var intresserad av att köpa. Antingen redan existerande i min portfölj men även ett par tre intressanta nyförvärv. Mot slutet av varje månad har jag sedan fyllt i det som jag i verkligheten köpte. Min tanke var att detta skulle vara en hjälp att hålla en investeringsplan. Jag planerar men håller jag mig till planen? Det är faktiskt både enklare och svårare än jag tänkt mig. Jag tar ett exempel. planen var att öka upp i Swedish Match så under tre månader var det tänkt att köpa lite varje månad för att komma upp i en fin jämn siffra på 100 aktier. Mina planer både grusades och saltades samtidigt. SWM har gått urstarkt och ökat i pris till nivåer jag inte anser vara rimliga och jag tog beslut att inte fortsätta på nuvarande nivåer. Jag köpte första månaden men sedan drog jag i handbromsen. Det som hände var att bolag som visserligen fans i portföljen men inte på min lista gjorde dippar och jag såg köptillfällen. Så istället för att köpa dyrt så köpte jag billigare. Rätt eller fel? Ja själv så tycker jag naturligvis att jag gjort rätt. Jag har fortfarande SWM på listan och jag flyttar bara fram den tills jag anser att den är i vettigt pris igen och då slår jag till. Under tiden passade jag istället på att köpa lite Swedbank som fick stryk och sjönk från 210kr till 180kr. En 30 kronorsrea med andra ord. Swedish Match gjorde den omvända resan och ökade från 310kr till 380kr och därför fick den vänta. På ett sätt är det bra att ha många olika aktier i sin portfölj att välja mellan då det nästan alltid är något bolag som är lägre prissat än övriga. Men det sätter som sagt lite käppar i hjulet för mina riklinjer om vad jag vill köpa enligt planering.


Det är exakt samma sak som händer med min preferensportfölj. Just nu är det ett vansinnigt pris på Akelius preferensaktie. 345kr är helt sjukt i mina ögon! Jag funderade alvarligt på att sälja av alla mina Akelius och plocka tillbaka dem när de är nere runt 330kr igen. Förr eller senare så kommer räntan att stiga och då sjunker preffarna med automatik. Ibland är det något annat som händer på marknaden och alla aktier sjunker över lag så lite is i magen är aldrig fel. Det spelar ingen roll om jag köper idag eller om jag köper nästa månad, så länge jag är långsiktig och har tänkt behålla mina innehav så gör det ingen skillnad på 10år men det är fasen så mycket roligare för ens ego när man kan handla billigare.


Så mitt svar på frågan om jag håller mig till planen är nej. Inte i strikt mening. Men det är lätt att inse att mina uppsatta kreterier kanske ska justeras något utan att jag rubbar på tankesättet. Skulle jag föra upp alla mina bolag på listan så skulle det bli mycket enklare. Samtidigt vill jag inte få obalans i mina innehav så att ett bolag plötsligt har övervikt. Jag gjorde ju detta för att hjälpa mig själv att inte likt en flipperkula studsa runt utan inköpsmål och så långt är allt väl. Där håller jag mig till min plan. Så jag kommer att fortsätta på samma vis eftersom det fungerar för mig. Det kan kanske ta 6 månader eller längre innan läget i Swedish Match kommer men det kommer förr eller senare......och då är jag beredd!


 

2 kommentarer:

  1. Hej, har tänkt som du med Akelius som är ett av mina "keep-forever"-innehav (eller åtminstone tills Herr Akelius löser in dem.) Istället gjorde jag på skoj så att jag köpte på mig ett antal fler än vad jag önskar ha kontinuerligt sist de var nere runt 325. Dessa kunde jag nu sälja med gott samvete runt 340. Hade de inte gått upp hade jag suttit med lite "för många" men vad gör det när direktavkastningen är över 6%.

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Kul att du tittar förbi och kommenterar!
    Det är ju ett smart sätt, att vara lite för tjock i en aktie och sälja överskottet när det blir läge. "acke" är lite knepig då den sällan är billig men jag passar också på de få gånger den dippar. Kollade in lite statistik på 2018 års inköp och senast jag köpte var också på 325:- i början av mars och början av februari köpte jag på 321,50:- Inget speciellt lågt GAV 316:- men det får duga. till sommaren eller början av hösten kan man ju alltid hoppas att det kommer ett nytt läge, just nu tror jag inte det kommer att hända något som sänker just den aktien något vidare.

    SvaraRadera