torsdag 4 maj 2017

Offensiv och defensiv på samma gång..

Under min resa som investerare om man nu kan kalla sig investerare, det kanske är lämpligare att i fortsättningen kalla sig småsparare. Nå ja, jag kanske är ett mellanting, en småinvesterare? Om jag utgår från mig själv så är det dock en betydande del av min lön som jag månadssparar på Avanza även om jag inte lirar i samma liga som många supersparare i bloggvärlden. Ett fast månadssparande på 5000:- plus 1000:- som går till buffertkonto. Ibland blir det några extra hundra eller tusenlappar som jag kan sätta av och då åker de direkt in på Avanza för att omsättas i aktier eller fonder.

Strategin har allt i från start varit långsiktig men egentligen har jag inte mer än 10-12 år på mig innan jag tänkt gå i pension. Detta betyder också att jag inte kan fega för mycket eller för lite, jag måste vara både offensiv och defensiv på samma gång. Hur i hela världen ska man då göra? Jag kan inte ha mina pengarna på ett räntekonto. Det är allt för defensivt. (där har jag för övrigt redan mitt buffertspar på en nischbank) Jag vill inte ha alla min pengar i aktier, det känns för offensivt och riskfyllt även om jag bara väljer stora och bra bolag. Så för mig gällde det att hitta någon slags gyllene medelväg. Det fick bli både indexfonder och aktier. Det har känts bra fram till för några månader sedan. Då började jag plötsligt komma på andra tankar och jag bollade för och nackdelar så gott jag kunde och kom fram till att preferensaktier nog inte är så dumt i alla fall. Sagt och gjort, jag satsade på att bygga upp en specifik preferensaktieportfölj.
I beaktande måste jag alltså ta min korta sparhorisont och då ansåg jag att denna typ av aktie var någonting som passade mig. Fördelarna övervägde nackdelarna. Jag blir mer och mer övertygad om att detta är någonting som passar mig och mitt sparande. Jag håller långsamt på att vrida lite på min strategi. I dagsläget har jag mina investerade pengar fördelade på följande vis: 50% vanliga aktier, 33% indexfonder och 17% preferensaktier. Men nu har jag alltså långsamt börjat vända på var jag lägger pengarna varje månad. Undantaget var igår då jag köpte lite Swedish Match mest för att jag ville ha ett jämnt antal. Jag kommer att göra lika dant med Nordea och köpa några till där för att få jämn och fin siffra men sedan är det stopp! Åtminstone för ett bra tag framöver. Det känns ändå som att jag har en bra slant investerade där, strax över 100 000kr. Jag tänker att de får stå där och mogna lite. Utdelningarna kommer ju varje år ändå och förhoppningsvis så ökar aktierna i värde även om det är en bisak för mig.
Jag är inte lika modig som bloggkollegan http://dividend500.blogspot.se/ I hans inlägg från den 19:e april där han helt sonika säljer av alla sina aktier och satsar på fonder, ETF:er och preferensaktier istället. Säkert ett klokt beslut men jag vågar inte vara lika frejdig. Men vem vet, efter några varvs funderingar till så kanske jag ändå kommer fram till samma slutsats men i nuläget tänker jag alltså behålla mina aktier. Det blir alltså indexfonderna och preferensaktierna som jag tänker att satsa på ett bra tag framöver. Jag känner att jag behöver balansera upp det så att jag i slutändan har någonstans runt 60% i indexfonder. Exakt hur balansen mellan vanliga aktier och preferensaktier kommer att se ut har jag ingen klar bild över ännu men jag tror att det kan blir bra med likaviktat där dvs 20% av vardera. Möljligen överviktar jag preferensaktierna pga min korta sparhorisont.

Jag tänker så här. Procentuellt så på kort tid får jag ju ut mer av mina preferensaktier än jag får av vanliga aktier. Jag jämställer det lite grand med att ha pengarna på ett sparkonto där jag får 5-7% ränta. (naturligvis mer risk än på ett bankkonto) Jag får ut mer pengar och oftare än jag får på vanliga aktier och eftersom jag återinvesterar så bygger jag upp ränta på ränta-accelerationen snabbare. Jag har fortfarande mina aktier kvar som någon slags inflationshämmare och så har jag den största delen av kapitalet i indexfonder.

Här någonstans har jag alltså fastnat i mitt resonemang och tycker att jag har hittat en bra balans och en bra strategi för mitt sparande. Jag hoppas att jag slipper dolda överraskningar med tanken att vara både offensiv och defensiv på samma gång.

Hur hade du resonerat om du haft lika kort sparhorisont som jag?


9 kommentarer:

 1. Hej Procentpanik. Att förvalta sina pengar är inte helt lätt. Men jag själv väljer bort preferensaktier. Om vi får lite inflation framöver tror jag att just fastighetsaktier kommer ge mer avkastning än preferensaktier. Då får du ta del av uppgång i aktiepriset vid sidan av utdelningen. Sen tycker jag du ska fokusera på dina inkomster/utgifter. För de flesta är det lättare att påverka sparandet än att få en högre avkastning. Jag försöker själv att hitta billigare alternativ i vardagen. Det är allt från elavtal, matinköp, bilförsäkring, telefon+internet abonnemang. Men även att jag valt Nordea Investor för att få ner min courtage nivå. Indexfonder är tråkiga men så länge jag sparat långsiktigt har de gått ganska bra. Ibland hittar jag på någon aktie som går riktigt bra på kort sikt och det är kul. Men risken finns att även köpa någon surdeg som drar ner avkastningen. Tycker du gjort helt rätt som kört mycket indexfonder. Skulle nog fortsätta med de även om jag hade 10 år kvar till pension. Jag kör med både index och aktier och tycker det fungerar bra. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis.
   Tack för din kommentar. Jo helt rätt så finns det säkert en del man skulle kunna spara in på och det har jag också gjort men det finns också saker jag inte vill undvara. Alltid svårt att veta exakt hur man ska allokera sitt kapital men det känns ändå som att jag är på rätt väg :-) Preferensaktierna är vi överens om men då tänker jag I ett kortare perspektiv. Jag har både Hemfosa och Castellum i portföljen så jag kommer om ditt scenario stämmer att vara med på den resan också och det är ju positivt.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Jag har i tanken like "kort" tidshorisont, ca. 12 år, tills min tänkta "pensionering" eller i alla fall nedtrappning. Till den faktiska pensionen är det 20+ år men som det känns idag är jag inte beredd att leva detta inrutade och begränsade liv så länge.

  Själv började min satsning på aktier och framförallt utdelningar så sent som i början av året. Har dessförinnan sparat i fonder och "under madrassen" för snabb tillgång till medel. Efter att ha utvärderat några olika utfall av diverse sparmöjligheter insåg jag att om min längtan efter ett friare liv skulle uppfyllas innan graven måste jag bli aktiv och "aggressiv" i sparandet.

  Jag har än så länge behållit mitt sparande i fonderna då tillväxten där har legat över +10% genom åren och kostnaderna är relativt låga - inga indexfonder. Men mitt sparkapital från madrassen omsattes fullt ut i aktier varav lite mer än 10% är preferensaktier.

  Just nu funderar jag på hur stor andel jag faktiskt skall ha av just preferensaktier för att balansera risk och mot maximal utdelning. Eftersom jag inte dragit ner på mina vardagliga "lyx"-utgifter så är min sparkvot heller inte tillräcklig i sig själv för att nå mina mål inom utsatt tid. Därför kör jag "all-in" och hoppas att börsen, räntor, valutor och allt annat som kan påverka är någorlunda stabila när jag vill omsätta min levnadsplan.

  Mvh. Marty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marty.
   Kul att du kommenterar. Jag hade inget kapital sparat när jag började investera utan har fått gå den långsamma vägen och känner att jag vill ha en "lagom" risk i investeringarna. Jag kör inte "all-in" även om jag är fullinvesterad, dvs allt kapital är på börsen förutom en liten buffert. Just hur stor andel preferensaktier man ska ha är knepigt att veta, man får försöka hitta någon slags balans som man känner sig bekväm med.

   Radera
 4. Det tillhör inte vanligheten att jag blir omnämnd, tack för det. Jag skulle dock inte säga att jag är modig eller frejdig på något sätt, kanske tvärtom. Att sälja en handfull aktier till förmån till två indexfonder med ett innehav av sammanlagd circa 130 aktier skulle jag snarare se som en säkerhetsåtgärd. De har sina utdelningar i maj och juni, nackdelen är att de kostar 0,15 resp. 0,3 % i avgift, men det är priset för riskspridningen. Jag har ju inte tid att följa alla enstaka aktier, det blir mycket följa John och men en indexfond känns det mycket säkrare. Mvh Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend.
   Jo jag tyckte det var på tiden att du uppmärksammades :-)
   Jag gillar din sida och din investeringsfilosofi. I mina ögon var du bade modig och frejdig när du tog steget och sålde/byte till ETF:er vilket jag själv har varit lite skeptisk till mest för det där med courtaget som känns som en knepig minusfaktor. Jag har svårt för att räkna ut hur mycket jag får betala både köp och sälj plus de ordinarie fondavgifterna över tid. En vanlig fond vet jag men jag vet inte vad jag får betala om jag ex. börjar månadsspara i en ETF. Tids nog så kommer jag säkert att testa för att se om det är något för mig. Tack för din kommentar.

   Radera
 5. Jag har faktiskt blivit inspirerad av din preferensportfölj och har också skapat en sådan portfölj som kan ge Utdelningar varje månad. Kommer använda årets Utdelningar för att bygga upp den, men en viss grund har jag redan i den. Skrev faktiskt ett inlägg om det idag.
  Tryggpension

  SvaraRadera
 6. Hej Tryggpension.
  Vad roligt att du skriver några rader här på min sida. Tackar, kul att man kan inspirera och jag hoppas att våra pref-portföljer blir lyckade satsningar. Jag ska i ärlighetens namn saga att jag själv för ett år sedan ungefär blev inspirerad av bloggaren Att välja lycka som hade skrivit om just preferensaktier och hur han skapat en liknande portfölj som hjälper till om man har relativt kort sparorisont. För övrigt så har han många andra bra inlägg om preferensaktier, god läsning som rekomenderas. http://attvaljalycka.blogspot.se/search?q=preferensaktier

  SvaraRadera