tisdag 9 juli 2024

Sista semestern...

Precis som rubriken antyder så går jag snart på min sista semester. Det känns skönt att realiseringen av (FI) RE markeras med ännu ett avslut. Det är ju flera sådana saker som man gör som blir sista gången man gör när man slutar ett arbetsliv. Jag bestämde mig för att glida lite det sista året på jobbet. Som senior advisor (som det så fint låter) är det faktiskt extra kul att jobba. Chefen ringer/mejlar ofta och vill ha råd i olika situationer och lika så alla kollegerna. Jag är med bred marginal den som varit längst på avdelningen. Jag har mer än 20års längre erfarenhet än den kollega som varit där näst längs. 31år på samma avdelning och 40år på samma företag. Jag har haft tur och träffat rätt med ett jobb som utvecklats över tid. Det kommer nya saker man får lära och jag har ett brett arbetsområde och ett stort socialt nätverk. Jag brukar skoja och säga att jag gillar mitt jobb och det känns som om jobbet gillar mig.

Men, jag har en skarp gräns mellan mitt jobb och min fritid. Jag identifierar mig inte som mitt jobb och jag har inga problem med att lämna företaget även om jag alltid varit lojal mot min arbetsgivare.

Ekonomin och investeringarna flyter på bra och tack vare det så infinner sig också ett, ska vi kalla det, ekonomiskt lugn. Jag vet att jag klarar mig oavsett vad som händer. Ja i stort sett alltså, jag skulle ju inte klara av att betala Sveriges statsskuld men de flesta andra normal oförutsedda händelser ska jag kunna fixa utan att springa till banken och på mina bara knä be om ett lån.

2024 ser ut att bli ett bra utdelningsår och 2025 ser ut att bli ännu bättre. Men det är väl så det ska vara när all utdelning återinvesteras. Jag tog upp frågan om fortsatt investering efter att jag slutat jobba redan i mitt förra inlägg och tanken är fortfarande inte färdigtänkt. 2024 ligger planen fast om återinvesterade utdelningar men för 2025 har jag inte bestämt mig ännu. Tanken just nu är i alla fall att första halvåret ska jag fortsätta att återinvestera men efter juni månads utgång ta en paus. För sanningen är ju att jag faktiskt inte vet vad jag kostar i månaden?

Ok, jag har naturligtvis hygglig koll på vad en normal månad kostar men frågan är om det blir mycket annorlunda när jag har hela dagarna ledigt istället för att jobba? Mina fasta kostnader är de samma men med så mycket ledig tid vet jag ju faktiskt inte i detalj vad jag kommer att göra om dagarna och framför allt vad det kommer att kosta mig? Jag har en buffert och jag är inte orolig att jag ska bli helt galen och bränna allt på 6 månader men ändå, man vet inte förrän man varit ledig en tid hur saker o ting landar för en. Spännande på många sätt men en spänning jag ser fram emot.

Det troliga scenariot är väl att under vissa perioder som vinterhalvåret så bränner jag inte lika mycket pengar som under vår och sommar. Blir det då överskott så kommer det säker att klia lite i fingrarna för att göra några mindre investeringar. Jag tror det blir svårt att helt låta bli, det sitter lite i ryggmärgen så att säga.

Bloggandet kan under semestern bli både oregelbundet och förvirrat, ingen större förändring mot hur det brukar se ut.


Jag önskar er alla läsare en trevlig semester!


Mvh // PP

8 kommentarer:

 1. Trevlig semester på dig!

  Jag är redan inne på 3e veckan semester av 4 och känner att det blir alldeles för lite - men det är min sista semester också...

  Har suttit och jobbat med en utgiftsbudget för FIRE och det som kan kosta väldigt mycket när vi har så mkt tid över är speciellt resor - jag räknar med 1500 kr/dag totalt och ska man vara iväg minst en månad totalt blir det mycket pengar. Det andra som kan bli väldigt dyrt är om man skulle börja "överrenovera" på boendet. Menar då dels att renovera även om det nuvarande fungerar (kök?) eller att tillföra nya funktioner i för stor utsträckning (pool?). Vi måste hitta aktiviteter som är billiga eller t o m gratis och det finns det gott om: fiske, föreningsliv, trädgård, svamp- och bärplockning, motion, låna böcker, matlagning är de jag kom att tänka på för egen del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   En fantastisk sak med att blogga är alla fina svar man får från bloggvänner! Input på saker man inte själv tänkt på eller resonerat runt.
   Jag hoppas att du hunnit njuta lite av de tre veckorna du redan haft och, ja, en semester går alltid för snabbt om man har tre eller sex veckor så bara rusar de förbi. Som du skriver, många aktiviteter är gratis och i alla fall i början av min pensionskarriär ska jag mest utvärdera saker o ting, hitta sin plats i det nya livet och kanske inte spendera så mycket förrän jag har koll på läget.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Jag delar din känsla av "osäkerhet" som kryper på när man närmar sig slutet. Det här är även min sista semester, inne på andra veckan nu, å sedan bara några månader kvar på jobbet. Intressant att vi är några som går nu samtidigt...du, jag å Småland här uppe. Får se om våra erfarenheter efteråt blir unika eller delade å om vi bekymrade oss helt i onödan.

  Ha en bra Sommar och Semester !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Ja det ska verkligen bli spännande att återkomma om säg ett år och dela våra erfarenheter av pensionärslivet. Jag tror att vi kommer att ha många saker/upplevelser gemensamt men säkert flera helt divergerande.
   Så passa på och njut av din sista tid i arbetslivet, det gör i alla fall jag :-)

   Mvh // PP

   Radera
 3. Det blir ju inte din sista semester utan du börjar din ständiga semester. Det är så härligt att kunna göra det man vill, när man vill, utan att behöva tänka på hur ledighet ska tas ut. Så passa på nu att njuta och ha det gott. Hälsar Sweainvest!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar.
   Krasst räknat så är det ju min sista semester inom arbetslivet men det jag verkligen ser fram emot är det totala friheten i en ständig semester!
   Ja du får hänga på i bloggen så får vi fortsätta utbyta erfarenheter :-)

   Mvh // PP

   Radera
 4. Härligt. Visst är det något speciellt med sådana här avslut. Ungefär som att ta studenten, fast ändå inte. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej FIRE 2025.
   Ja du är en i "gänget" som inom en snar framtid också ansluter till väldigt långt sommarlov" :-)
   Jo men visst är det lite speciellt med lite fjäril i magen och en outstakad framtid man går tillmötes.

   Mvh // PP

   Radera