måndag 6 maj 2024

K2A -Så gjorde jag

Ja ha, ännu en överraskning i utdelningsvärlden. K2A ställer tills vidare in sin utdelning på preferensaktien. Med mycket framåtseende tänkande så kanske man hade kunnat undvika detta men då hade jag behövt sälja alla eller i vart fall nästan alla bygg/fastighetsrelaterade aktier redan när räntorna så aggressivt höjdes av riksbanken. Men nu är inte Procentpanik någon som lättvindigt köper o säljer aktier. Jag vill gärna behålla mina köp. Men ibland ändras kartan och man blir tvungen att agera. K2A:s utspel är inget annat än genant! Vad är problemet? Har man så lite koll att man inte kan räkna ut hur mycket skuld man har och se om man har täckning för den? Fast fastighetsNissar är, har det visat sig, styva i korken men dåliga på matte. SBB är väl ett typexempel. Castellum ett annat. Sa någon Oskar Property? Alla verkar ha det gemensamt att de har svårt för att räkna ut vad lån/obligationslån kostar. Antingen är man naiv och tror att allt ska lösa sig eller är man dåliga på att räkna. Problemet tycker jag är att detta är ju deras jobb. Att Palle Kuling kanske gör en missräkning i sin privatekonomi och åker på restskatt är väl en sak men att låta andra, i det här fallet alla preferensaktieägare få stå för notan är illa, speciellt då man för bara några månader sedan kommunicerade att läget var lugnt.

Pref-aktiepriset fick sig en rejäl törn alla´ Swedbanks under penningtvättskandalen. Mitt förtroende för K2A är delvis förbrukat. Egentligen så gör K2A en bra sak och bygger bla nya studentbostäder och sådana kan vi inte få för många av i dagsläget. Så det smärtar att behöva ta beslut om försäljning. Jag brukar agera långsamt och i detta fallet visade det sig även bli kostsamt. Jag tog hela helgen på mig att fundera och vrida o vända på problemet. Jag tror nog att K2A reder upp detta i slutänden de som kan ha lite is i magen kan gå vinnande ur striden.

Jag kollade vad mitt inköpspris på mina 200st K2A aktier var. Jag köpte dem mellan åren 2016-2018. Nästa steg var att kolla vad de var värda nu? Nästa punkt blev att kolla hur mycket jag fått i utdelningar? När alla fakta låg på bordet så fick jag även räkna in att jag under resten av 2024 missar 3000kr i utdelning. En osäkerhetsfaktor om när de kommer igång med utbetalningar igen måste in i ekvationen. Ingen vet ju oavsett vad K2A kommunicerar. Q2-2025? 

Efter att alla fakta var på bordet tog jag beslut om att sälja 199st. Jag sparade en enda aktie. Dels vill jag ha koll på den hur den utvecklas i framtiden och så ska den också vara en påminnelse om att mycket kan gå galet oavsett vad man tror. Det som räddade mig var att jag fått nästan 30 000kr i utdelningar så i slutändan tog jag en förlust på 5800kr och investerade efter försäljningen i bla ETF:n FLXD.

I min analys ingick också att jag inte har tid att vara iskall. Jag har liksom ingen tidshorisont kvar att återhämta ett sådant tapp. Hade jag haft 10-15 år kvar, eller ännu längre, hade jag nog inte sålt utan istället inväntat "straffräntan" på de uteblivna utdelningarna på Preffen. Minns ni 2020 då bla Volati ställde in utdelningen ett tag och där fick man tillbaka med ränta. Något liknande kommer att hända med K2A:s preff. Om de nu överlever? 

Den som är riktigt jäkla iskall kan ju köpa på sig en rejäl bunt för runt hundralappen och lägga i skrivbordslådan, hoppas på det bästa och kommer utdelningen igång igen så stiger även aktiepriset. En dubbel vinst med andra ord. Ingenting jag råder någon att göra, bara så ni vet!


Mvh // PP8 kommentarer:

 1. Du har en bra poäng i det där med tidshorisont, ju äldre man blir desto mindre sannolikhet för att man kan hämta igen ett kursras. Är tacksam för att jag inte har kvar mina K2A, hade ett ganska stort innehav för några år sedan.

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Ja det är väl en av anledningarna till att jag redan 2018 insåg detta och började sprida ut det lite mer på Bla ETF:er. Men så här i efterhand kan jag konstatera att det var för lite och för sent egentligen. Nej det är aldrig roligt att drabbas av kursras och/eller inställda utdelningar. Ett tapp som detta med K2A gör att jag missar 4000kr/år i utdelningar nästa år och det är inte helt enkelt att ta igen det tappet. Det krävs ju i alla fall 80 000kr till 5 % ränta eller DA för att komma ifatt.....

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Inressant inlägg PP! Iinstämmer i det mesta du skriver. För egen del lutar det åt jag ligger kvar i K2A då jag inte reagerat snabbare. Om nu räntesänkningarna börjar vilket de borde senast till midsommar så bör denna hårt drabbade bransch ändå resa sig en hel del.

  Grattis till K2A vinst som helhet, jag ligger back.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja räntesänkningen började ju redan idag :-) Nja, det blev ju faktiskt en liten förlust i K2A som jag skrev om men ändå jag hade tur att det inte blev några gigantiska summor.

   Mvh // PP

   Radera
 4. Ja K2A var en surdeg som jag inte såg komma. Det var ett "fräscht" bolag i min mening, men skulderna verkar vara i högsta laget. Har bara fastpartner och corem kvar när det gäller fastigheter, de andra har trillat bort pga inställda utdelningar, vilket är "big no no" hos mig.

  Kanske borde även fastighetsbolagen göra KALP-kalkyler innan de får köpa obligationer? Det hade antagligen räddat åtskilliga miljarder av aktieägarnas pengar om bolagen var mer försiktiga med att dra på sig skulder och belåna sig upp över skorstenen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej hög belåning är ett otyg, känns så chansartat och det var nog det som till slut bet dem i ändan. Ja man är lite förvånad över att de som har det som jobb att hålla koll har så svårt för detta. Borde man inte ha det i sina kalkyler att räntan faktiskt kan gå upp till 3-4%?

   Tack för ditt inlägg.

   Mvh // PP

   Radera
 5. Just denna hade jag inte i innehavslistan. Men det har naturligtvis varit andra under åren. Förr gjorde jag ingenting, nu är strategin förändrad och jag brukar sälja minst 50% under de kommande dagarna. Ibland säljer jag allt, beror lite på hur jag tänker kring bolaget. Omplacerar omedelbart till något annat.

  Tack och lov är det inte så frekvent.

  SvaraRadera
 6. Hej.
  Förlåt för sent svar, har varit på äventyr i vildmarken i 4 dagar så ingen kommunikation med omvärlden. Eftersom man inte har en kristallkula och kan se in i framtiden tycker jag det är mycket magkänsla inblandat och inte alltid är det så logiskt heller. Snabba beslut kan ibland vara en lyckträff men det kan lika gärna bli ett dåligt beslut i längden. Mina beslutsgrunder kan vara lite olika men denna gången gjorde jag nog rätt.

  Mvh // PP

  SvaraRadera